Польська влада у першій половині 2010 року видала громадянам України майже 5 тис. дозволів на роботу в країні, що на 5% більше показників першого півріччя минулого року. Про це свідчать дані Міністерства праці та соціальної політики Польщі. За цими даними, українці отримали третину всіх дозволів на роботу, які були видані в Польщі іноземцям, повідомляє УНІАН.

Друге місце за кількістю виданих дозволів займають громадяни Китаю, які за перші шість місяців року отримали 2,6 тис. дозволів, а третє - в'єтнамці (1,3 тисячі). Громадяни сусідньої з Польщею Білорусі та Росії отримали, відповідно, близько 1 тис. та 300 дозволів.

За даними польського міністерства, найбільше дозволів українці отримали на роботу в домашніх господарствах

(1,2 тис.), будівництві (700), торгівлі та переробній промисловості (близько по 600), транспорті (майже 400) та сільському господарстві (понад 360). Загалом кількість виданих дозволів на роботу іноземцям в першій половині року зросла з 14,9 тис. до 15,6 тис.

На сьогодні більшість українців можуть працювати в Польщі без офіційного дозволу в рамках спрощеної системи працевлаштування, яка діє з липня 2007 року. Дозволи отримують громадяни, які хочуть працювати у Польщі понад шість місяців на рік. У минулому році поляки зареєстрували для українців 180 тис. заявок на роботу, а з початку дії спрощеної системи до 2010 року понад 320 тис. 70% українців, які приїжджають на сезонну роботу, працюють у сільському господарстві.