Проект Державного бюджету на 2017 рік буде подано до Верховної Ради   15 вересня відповідно до  норм Конституції. Принаймні про це з упевненістю заявив, анонсуючи проведення спеціального засідання уряду для затвердження цього проекту документа, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Він нагадав міністрам, зокрема й представникам Міністерства фінансів, яке має завершити всю необхідну роботу, що пріоритетами проекту бюджету є фінансування оборонного комплексу, реалізація проектів, пов’язаних з інфраструктурою та енергоефективністю, підтримка аграріїв і освітня сфера. 

«В освіті та охороні здоров’я буде підвищення заробітних плат на 20—30%, — додав глава уряду. — Ми пропонуємо реальне зростання зарплат, яке буде забезпечено зростанням економіки». Він не забув додати, що цей документ буде чесним. Такого самого підходу до його розгляду Володимир Гройсман очікує і від своїх «опонентів» у парламенті. 

Головне — забезпечити економічне зростання та підвищити стандарти життя громадян, щоб «кожну гривню, яка поповнить бюджет, було віддано українцям».

Опісля Прем’єр виніс на розгляд уряду пропозицію звільняти посадовців усіх рангів, якщо їхні дії ідуть у розріз з економічним зростанням країни. Він констатував, що  існують проблеми зі створенням ділового клімату. Не в останню чергу на такий стан справ вплинула робота деяких посадовців. «Десятки податківців вищої категорії було вже звільнено. Я поставив завдання: якщо люди не розуміють, що вони повинні підтримувати підприємця, їх має бути звільнено. Ми повинні усвідомити: ті, хто створюватиме бар’єри для розвитку економіки, будуть звільнені з посад у різних контролюючих структурах і  міністерствах», — продовжив тему Володимир Гройсман.

Для досягнення успіху Кабмін навіть скасував постанову, яка давала змогу контролюючим органам ініціювати кримінальні справи проти підприємців за можливі порушення законодавства. Тепер жодна кримінальна справа не відкриватиметься, допоки всі контролюючі інстанції не доведуть факт скоєння відповідного злочину.

Днями Прем’єр-міністр  матиме зустріч  і з представниками Єврокомісії. Під час переговорів з ними він пообіцяв порушити питання збільшення квот Євросоюзу на українську аграрну продукцію, передбачених Угодою про асоціацію.

Пенсійний фонд зазнає змін

Під час засідання Володимир Гройсман з упевненістю заявив, що в Україні зафіксовано зростання ВВП, зниження інфляційних процесів і пожвавлення економічної ситуації. Відтак уряд отримав змогу наповнювати держбюджет та підвищувати якість життя громадян. «Водночас за всіма показниками я бачу, наскільки людям нині важко. Але деякі позитивні сигнали дають змогу мені говорити, що співпраця з Президентом та парламентом  допоможе наповнити бюджет та інвестувати в якість життя українського народу», — сказав Прем’єр.

Затим передав слово першому віце-прем’єр-міністру — міністру економічного розвитку і торгівлі Степану Кубіву. Він своєю чергою доповів, що Кабінет Міністрів зберіг прогноз зростання економіки в 2017 році на рівні 3%  за інфляції 8,1% і безробіття  8,7% для економічно активного населення 17—70 років. Ці показники були базою формування держбюджету на наступний рік. «У прогнозі враховуються тенденція поступового підвищення заробітних плат і соціальних стандартів, а також інфляція та реальні можливості економіки. Прогноз зростання реальної заробітної плати — 5,4%», — додав перший віце-прем’єр.

За кілька хвилин його на трибуні змінив голова Пенсійного фонду Олексій Зарудний. Презентація стратегії розвитку цієї структури охопила кілька пунктів: запровадження єдиної автоматизованої системи управління і контролю за фінансами, посилення контролю за внесками громадян, підвищення надходжень до фонду та зменшення тіньової зайнятості. Також Пенсійний фонд продовжить оптимізацію структури і кількості працівників. «Вже з початку цього року на 158 одиниць скорочено кількість місцевих управлінь Пенсійного фонду. В місцях, де вони були, залишаються відділи обслуговування, а скорочується кількість керівного і адміністративного персоналу», — наголосив Олексій Зарудний. А ще з початку року звільнено 4,6 тисячі працівників фонду — це 14% працівників.   Установа готує проект постанови, якою можна було б з нового року ліквідувати ще 255 одиниць управлінь і скоротити штат на 2 тисячі осіб. Уряд затвердив запропоновану стратегію розвитку Пенсійного фонду після того, як Прем’єр-міністр заявив, що вважає такий підхід до роботи правильним. «Є дві мети: поліпшення надання послуг і спрощення процесів. Звільнені кошти реінвестують у модернізацію. Думаю, такі підходи потрібно реалізовувати у всіх державних інституціях і фондах».

«Кошти  Януковича» —  на совісті  депутатів

Того самого дня уряд підтримав угоду з Китаєм про надання Україні на безкоштовній основі обладнаних автомобілів швидкої допомоги загальною вартістю 3,7 мільйона доларів. Підписати цю угоду уповноважено першого віце-прем’єр-міністра — міністра економічного розвитку і торгівлі.

А ще Кабінет Міністрів  спрямував  на розгляд Верховної Ради законопроект про спецконфіскацію, ухвалення якого дасть змогу конфіскувати 1,5 мільярда доларів — це заарештовані кошти «режиму Януковича». Представляючи законопроект, Павло Петренко наголосив: «Український уряд вносить до Верховної Ради законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення стягнення в дохід держави необ∂рунтованих активів... Ми просимо народних депутатів невідкладно ухвалити його. Ми прибрали всі міфи про те, що законопроект не відповідає європейським стандартам».