3 липня 2014 року в селищі Гостомель під Києвом ховали хороброго вертолітника Ігоря Горбенка, який загинув 24 червня поблизу гори Карачун  під Слов’янськом. Героєві був 31 рік. Проводжати в останню путь загиблого прийшло чимало жителів селища, навколишніх населених пунктів та міста Ірпеня. Серед них були й бійці створеного з добровольців Ірпеня підрозділу, який вирушав на схід країни. Ці військові виїжджали у небезпечне відрядження більш підготовленими, ніж попередні команди:  ТОВ «НВП  «Темп-3000», що працює у Ворзелі, забезпечило всіх вояків бронежилетами власного виробництва четвертого ступеня захисту і касками.

Майдан допоміг

 «Темп-3000» нині офіційно одягає в бронежилети і каски українських вояків, які беруть участь в Антитерористичній операції в Луганській та Донецькій областях. З 1989 року на підприємстві випускають за передовими технологіями нитку синтетичну високої міцності. Тут також освоєно ткацьке та оздоблювальне виробництво тканини для бронежилетів, формування і спікання балістичної кераміки (в цеху високотемпературного вакуумного спікання відбувається реакція оксидалюмінієвої та карбідокремнієвої кераміки), діють ливарне виробництво, механічна та термічна обробка металу, виробництво термостійкої плівки та композитивних броньованих виробів, швейне виробництво.

Усе це сприяло набуттю «темпівцями» неоціненного досвіду у виробництві захисної амуніції. Але попри це все, товариство 8 останніх років постачало броню... за кордон. Бо українським силовикам  бронежилети та каски за 5 тисяч гривень з Ворзеля не підходили. Армія, правоохоронці та СБУ якщо й закуповували їх, то імпортні, ще й за ціною 19—24 тисячі гривень.

— Доходило до парадоксів, — каже директор ТОВ «НВП «Темп-3000» Юрій Євтушенко, — нашу продукцію визнавали в Америці, Бельгії, Франції, Китаї, Ізраїлі, але не в Києві. Одна російська компанія запросила нас навіть взяти участь у тендері, який ми виграли в американців (10 тисяч бронежилетів пошили й відправили тоді північним сусідам), а наші силовики купували ізраїльський товар, який ми, до речі, виготовили для них. Картина змінилася лише тоді, коли почали стріляти на Майдані. Тоді у нас з’явилися «революційні» замовлення: спочатку бронежилети другого ступеня захисту, які витримують постріли з пістолета ТТ, а потім третього (автомат АК), четвертого (снайперська гвинтівка).

Захочеш жити — носитимеш і цю важку ношу, стверджує автор матеріалу. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Як краватка для чоловіка

Нині підприємство випускає на місяць  майже 20 тисяч бронежилетів зовнішнього носіння, кулестійкі каски, бронещити, бронепластини металокерамічні, керамічні пластини, захисні костюми для знешкодження вибухонебезпечних речовин, аксесуари для фахівців вибухотехнічної служби, захисні костюми з металевої нитки від порізів холодною зброєю. Половину бронежилетів «Темп-3000» відправляє для армії (із замовлених Міноборони 17 тисяч війська отримали вже 7 тисяч комплектів). Решту засобів захисту закуповують Нацгвардія, СБУ, прикордонники.

— Дуже багато бронежилетів для учасників АТО виготовляємо за спонсорські кошти, — продовжує Юрій Вікторович. — Замовляють їх військкомати, міські ради, окремі громадяни. Ми нікому не відмовляємо, бо знаємо, як конче потрібна наша продукція в зоні бойових дій. Але вимагаємо, щоб прохання громад були зафіксовані в офіційних листах на нашу адресу. Це стане гарантією, що бронежилети не потраплять до терористів.

Бронежилет і каска повинні бути в кожного солдата, як краватка у чоловіка. В російській армії це давно вже регламентовано спеціальними інструкціями. У нашому ж війську засоби захисту має лише караульна служба. Це неправильно. Ми можемо повністю забезпечити Збройні сили України захисним одягом. Навіть у стислі терміни. Нам у цьому можуть допомогти партнери, які вміють шити чохли для жилетів. Фірма «Фенікс», наприклад, одягнула в броню бійців 95-ї аеромобільної бригади. Ми лише поставили їм металеві пластини для жилетів.

Потрійний контроль

— На жаль, у зоні бойових дій ніхто воякам не замінить прострелений бронежилет на новий, — каже керівник підприємства, — тому ми повинні гарантувати воякові, що броня не підведе і за можливих наступних влучень куль у неї. Те саме стосується і касок. Їх виготовляємо за спеціальною технологією. Каска повинна рятувати бійців від осколочних влучень (до речі, 70% солдатів, за статистикою, гинуть саме через осколочні поранення). В американців такий броньований шолом коштує 711 доларів. Наша каска — 2600 гривень. Бронежилет четвертого ступеня захисту — 4140 гривень.

На підприємстві впроваджено систему управління якістю згідно з ДСТУ ISO 9001:2009 (ISO 9001:2008) стосовно розроблення та виробництва засобів індивідуального бронезахисту (бронежилетів та бронешоломів), форми та костюмів спеціального призначення. Працюють тут також три військові контролери. Вони перевіряють якість продукції на всьому виробничому ланцюгу.

Але для працівників підприємства, серед яких чимало жінок, найсуворішим контролером стало материнське серце. Воно не дасть зробити брак.  Відгуки «з фронту» — підтвердження цього. Юрій Євтушенко показав одну з пластин, яку витягли з бронежилета, який надійшов зі сходу: вся броня була посічена слідами від куль. Ми нарахували їх аж 12. Але боєць залишився живим.