Упродовж останніх двох років статус учасника антитерористичної операції вже отримали понад 200 тисяч патріотів, які захищали Україну від сепаратистів і їхніх російських посіпак. І коли ці мужні люди повертаються додому, їм дуже потрібна допомога: медична, психологічна, соціальна, правова, фінансова. Держава, звісно, допомагає їм чим може. Проте на часі чергова демобілізація, тож кількість людей, які потребуватимуть підтримки, збільшиться. Тому державі в цьому питанні вирішили допомогти представники громадських об’єднань, соціально відповідального бізнесу та волонтери.

За ініціативи Всеукраїнського об’єднання учасників АТО «Українці — разом!» за підтримки Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО й вітчизняного бізнесу стартувала програма соціально-правового забезпечення учасників бойових дій, презентована як «Соціальна картка учасників АТО».

Широкі можливості

Фото з сайту life-after-ato.com.ua— Ця картка дасть змогу учасникам бойових дій отримувати безоплатні правові та юридичні консультації, медичні послуги, психологічну допомогу, знижки на покупки у торговельних мережах України, а також гарантуватиме їм участь в освітніх та оздоровчих програмах, — пояснив голова правління Всеукраїнського об’єднання учасників АТО «Українці — разом!» Руслан Руденко.

Він поінформував, що вже працює цілодобова безплатна «гаряча лінія» (кол-центр) для учасників АТО за номером 0 800 50 75 75 з надання медичних і психологічних консультацій, а також правової підтримки. Наприклад, учаснику бойових дій необхідна консультація правника, юриста або нотаріуса. Він може звернутися за цим телефоном і йому назвуть юридичні установи, які співпрацюють з проектом, та їх адреси за місцем його проживання чи перебування, де можна отримати таку допомогу безплатно. А безплатну медичну допомогу — діагностику, лікування та реабілітаційні послуги — нині можна отримати  у столиці — в Національному інституті серцево-судинної хірургії імені Миколи Амосова.

Власник цієї картки має змогу також суттєво зекономити на покупках у всеукраїнських торговельних мережах завдяки знижкам, дисконтам і сервісам. Щоправда, поки що це можливо тільки у великих містах — Києві, Львові, Дніпропетровську та Одесі. Скажімо, отримати 7% знижки можна у магазинах «Фуршет», до 10% у торговельній мережі «Фокстрот» і аптечних супермаркетах «Віталюкс». Долучитися  до акції виявив бажання  і гіпермаркет «Епіцентр». У середньому можна зекономити 400—500 гривень на місяць.

У перспективі можливості для власників картки збільшаться завдяки новим партнерам. Так, тривають перемовини щодо знижки на пальне, безоплатний проїзд у громадському транспорті. Звісно, учасники бойових дій і без того мають право на безоплатний проїзд у транспорті. Проте може статися, що людина забуде документ удома, загубить посвідчення або його викрадуть. А відновлення документа — справа затяжна, тож у цьому разі учаснику АТО стане в нагоді його соціальна картка.

Руслан Руденко зазначив, що затрати на виготовлення карток жодним чином не позначилися на державному бюджеті — це профінансували представники бізнесу, які давно й активно співпрацюють з об’єднанням, яке він очолює.

У перспективі — багатофункціональна і всеукраїнська

— На сьогодні це третій подібний проект. Нагадаю: вже діє майже аналогічна соціальна програма для родин загиблих, який започаткувала депутат Ольга Богомолець, а також «Картка киянина». Проте визріла ідея зробити проект, який можна було б застосовувати не лише для окремого міста або району, а поширити його на всю Україну. Нині картка працюватиме пілотно переважно в Києві, з часом її дія пошириться й на інші регіони. І якщо її визнають позитивною та потрібною, наша організація запропонує уряду зробити соціальну картку всеукраїнською, аби її можна було застосовувати в будь-якому населеному пункті, де живуть або перебувають учасники АТО, інваліди війни або члени родин загиблих воїнів. Адже якщо представники соціально відповідального бізнесу дають можливість нашим захисникам відчувати повагу і підтримку не лише від держави, а й від вітчизняних бізнесменів, то від цього, звісно, матимемо користь усі, — зазначив  голова Державної служби України у справах війни та учасників АТО Артур Дерев’янко.

За його словами, картка з часом стане багатофункціональною. Знадобиться не так уже й багато коштів, аби, приміром, поставити на неї зчитувач, щоб учасники АТО могли скористатися  нею у громадському транспорті. І це буде зручно не лише для них. Водночас з’ясуємо, скільки реально учасників АТО користуються безоплатним проїздом і скільки саме грошей держава має компенсувати за це перевізнику. Тож унеможливимо в цьому питанні будь-яких маніпуляцій та штучно завищених показників, коли водії розповідають, що начебто щодня провозять по кілька сотень військових безоплатно.

Артур Дерев’янко також зазначив, що у картку можна інтегрувати майже всі програми, якими займається очолювана їм служба: надання путівок на лікування та оздоровлення бійців, консультації психологів, забезпечення житлом та земельними ділянками тощо. І тоді держава чітко бачитиме, отримала людина належну їй допомогу та пільги чи ні, буде відома конкретна кількість людей, які ці пільги точно отримали. Так роблять у всіх розвинених європейських державах, якою й прагне стати Україна.

Нині вже виготовлено 25 тисяч карток, які поступово видаватимуть учасникам АТО. Перші дві Артур Дерев’янко вручив командиру 12-го окремого мотопіхотного батальйону Києва (Збройні сили України) Миколі Білосвіту та командиру батальйону імені генерала Кульчицького (Національна гвардія України) Віктору Толочко.

Як отримати

Руслан Руденко розповів, що картки ці іменні й мають кілька ступенів захисту, майже такі самі, як на банкнотах. Аби отримати соціальну картку учасника АТО, військовий обов’язково мусить мати посвідчення учасника бойових дій. Далі в інтернеті знайти сайт Всеукраїнського об’єднання учасників АТО «Українці — разом!» — ukrazom.org, заповнити електронну анкету і через функцію зворотного зв’язку чекати на відповідь. Згодом людину запросять до відділення організації в тому чи тому регіоні для вручення картки. Якщо у когось немає доступу до інтернету, звернутися можна і на вже згадану «гарячу лінію». Голова об’єднання зазначив, що вони щодня отримують понад 50 заявок від військовослужбовців з усіх куточків України на отримання соціальної картки.

А Микола Білосвіт зауважив, що не кожен військовий, який навіть має посвідчення учасника АТО, зможе її отримати. Адже, хоч як це прикро, є недобросовісні люди, які заволодівають посвідченнями учасника бойових дій незаслужено. Тому між  командирами частин ЗСУ та НГУ є домовленість пильно перевіряти надані військовими дані щодо того, чи вони насправді брали безпосередню участь у бойових діях. З’ясовуватимуть, за словами Миколи Білосвіта, через командирів відділень, заступників командирів взводів, командирів взводів, рот і батальйонів. І якщо ці п’ять осіб підтвердять, що людина справді захищала Вітчизну зі зброєю в руках і заслуговує на пільги, то вона обов’язково отримає цю картку та всю належну їй допомогу.