Якими законодавчими актами потрібно користуватися, якщо з мобільного телефону надсилають різного гатунку небажані, образливі SMS-повідомлення? Яким чином, у разі звернення до суду, можна притягти до відповідальності таку особу та чи може SMS-повідомлення бути доказом?

В. САХНОВСЬКИЙ, м. Львів

Консультує Олена МОГИР,
юрист Благодійного фонду «Батьківська земля»

— Ви маєте право звернутися до правоохоронних органів чи до суду з доказами на підтвердження своєї правової позиції і притягнути правопорушника до відповідальності.

В контексті чинного процесуального права електронні та SMS-повідомлення можуть бути зараховані судом до письмових доказів, позаяк вони також містять відомості про обставини, що мають значення для розгляду і вирішення справи, виконані у формі цифрового, графічного запису й отримані за допомогою електронного зв’язку.

Звертаю вашу увагу, що мобільні оператори зобов’язані надавати всю інформацію органам внутрішніх справ (прокуратури, суду) відповідно до чинного законодавства. Текст SMS-повідомлень органи внутрішніх справ мають право запросити, а мобільний оператор, у свою чергу, зобов’язаний надати. SMS-повідомлення також може бути використано як доказ по справі у разі проведення комп’ютерно-технічної експертизи.

Шановні читачі «Урядового кур’єра»! Якщо ви хочете поставити запитання консультантам сторінки «Запитайте у юриста», можете надіслати його за адресою: 01008, м. Київ, вул. Садова,1, редакція газети «Урядовий кур’єр» або на електронну скриньку az@ukcc.com.ua