Нині в усьому світі дедалі більше уваги приділяють питанням охорони та збереження навколишнього середовища. Здається людство починає розуміти, що екологічні проблеми сьогодні стоять у ряді найважливіших і визначають рівень благополуччя всієї світової цивілізації й нашої країни зокрема.

Серед стратегічних завдань сучасної екологічної політики нашої держави передусім є проведення реформи охорони навколишнього середовища з метою забезпечення подальшого гармонійного розвитку людини і природи. У цьому завданні основний пріоритет має надаватися екологічності – якісно новій політиці України у ХХІ столітті. Вона включає розвиток альтернативної енергетики, що не завдає школи навколишньому середовищу, збільшенню зелених насаджень, особливо у великих містах, економії та раціонального використання природних ресурсів громадянами та державними підприємствами.

Варто нарешті усвідомити, що здоров’я громадян, тривалість життя, якість продуктів харчування та питної води напряму залежать від екологічної ситуації в державі та внутрішньої екологічної політики Уряду.
Як зазначив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, визначено чотири основних пріоритети діяльності у природоохоронній сфері на 2016 рік:

– гармонізація українського природоохоронного законодавства з нормами законодавства Європейського Союзу;

– боротьба з корупцією за забезпечення прозорості у діяльності Міністерства екології та природних ресурсів;

– впровадження нової політики поводження з відходами та реформування системи державного природоохоронного нагляду;

– підвищення рівня екологічної безпеки в Чорнобильській зоні відчуження.

Ще одним важливим кроком у цьому напрямі стане впровадження електронного урядування. Створення Загальнодержавної автоматизованої системи екологічних даних дасть можливість надавати сучасні електронні адміністративні послуги громадянам, а відтак значно зменшить звітно-дозвільне навантаження на суб’єктів господарювання. При цьому впровадження цієї системи ні в якому разі не передбачає зменшення рівня контролю за дотриманням вимог природоохоронного законодавства України. На часі також створення Єдиного електронного реєстру актів перевірок у природоохоронній сфері.

Проте, як повідомили «Урядовому кур’єру» в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), серед звернень громадян на урядову «гарячу лінію» простежується стійка тенденція до зростання кількості нарікань на стан вітчизняної екології.

Так, заявник із Дніпропетровської області повідомив на урядову «гарячу лінію» про те, що видобування та переробка гравію поблизу його будинку спричинює не лише шумові незручності, але й породжує сейсмічні хвилі, від яких коливається фундамент помешкання та рухаються меблі в будинку. Пенсіонер просить припинити видобувні роботи поблизу його оселі та ліквідувати запиленість, що з’являється у повітрі під час таких робіт. Громадянина невдовзі повідомили, що питання роботи цього кар’єру взято на контроль місцевою облдержадміністрацією та правоохоронними органами для відповідного реагування.

Мешканець Рівненщини зателефонував на урядову «гарячу лінію» з приводу нищення лісів у результаті незаконного видобування бурштину. Громадянин просить вжити невідкладних заходів, а саме: припинити масову вирубку дерев і притягти винних до відповідальності. Головним управлінням Національної поліції в Рівненській області чоловіка запевнили, що його звернення взято на облік, відкрите і триває досудове слідство, про результати якого громадянина буде повідомлено.

Депутат Самбірської районної ради з Львівської області поскаржився на урядову «гарячу лінію» щодо незаконного вивозу гравію з прибережної території річки Дністер зарубіжною фірмою. Громадянин попередньо звертався до місцевих правоохоронців із проханням притягти винних до кримінальної відповідальності. Проте ті жодним чином не намагалися протидіяти злочинному видобутку, натомість навіть відпустили затримані декілька днів тому вантажівки з гравієм. Заявник просить припинити незаконний видобуток гравію та покарати винних. Адже таким чином знищується флора і фауна річки, понижується рівень підземних вод в криницях, а також знищується туристична привабливість регіону. Активного депутата було невдовзі повідомлено, що після проведеної перевірки, нині триває досудове слідство у кримінальному провадженні, по завершенню якого результати розслідування будуть оприлюднені.

Тож, наведені приклади свідчать, що робота урядової «гарячої лінії» дозволяє забезпечити оперативність реагування на проблемні питання, порушені в усних та електронних зверненнях громадян, скоротити строки з моменту їх надходження до моменту вирішення конкретної проблеми.

Загалом за період з 4 по 10 липня на урядову «гарячу лінію» надійшло 37 365 дзвінків, через Інтернет зареєстровано 635 звернень.

0-800-507-309 – урядова «гаряча лінія» – працює цілодобово.

0-800-503-045 – «гаряча лінія» для підприємців.

0-800-505-607 – спеціалізована «гаряча лінія» для постраждалих під час Революції Гідності.

044-284-19-15 – для жителів м. Києва.

+380-44-284-19-15 – для громадян, які перебувають за кордоном.

Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua.