Під час переговорів Президента Петра Порошенка із Президентом Турецької республіки Реджепом Таїпом Ердоганом було обговорено та вирішено чимало питань двосторонньої співпраці, підписано документи. Ішлося про спільне формування коаліції на підтримку суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України, політичних бранців Кремля, військово-технічну співпрацю, просування в питанні створення зони вільної торгівлі.

Цінна допомога

Під час спільної прес-конференції Реджеп Таїп Ердоган заявив, що його країна ніколи не визнає незаконної анексії Криму, а агресію проти Української держави завжди вважатиме брутальним порушенням міжнародного права. Петро Порошенко подякував Туреччині та її президентові за зусилля із звільнення українських політичних в’язнів і заручників, яких незаконно утримують у Росії та на окупованих українських територіях.

«Ми високо цінуємо таку допомогу. Дуже дякуємо за звільнення Ахтема Чийгоза й Ільмі Умерова. Домовилися продовжувати координацію процесу повернення додому політв’язнів», — наголосив Петро Порошенко.

Весь світ турбується про звільнення українських заручників. Під час візиту канцлера Німеччини Ангели Меркель в Україну також ішлося про звільнення українців, яких незаконно утримують у російських тюрмах та на окупованих територіях. Петро Порошенко повідомив, що порушуватиме це питання й під час візитів до Фінляндії та Франції.

«Не втрачаємо оптимізму, щоб і Сенцов, і Сущенко, і Балух та інші політв’язні якомога швидше опинилися дома. І міжнародна підтримка тут відіграє вирішальну роль. Об’єднуємо зусилля, щоб посилити тиск на Росію й звільнити незаконно ув’язнених. Продовжуватимемо боротьбу», — запевнив Президент України.

Він додав, що Росії дуже важко пояснити, чому до в’язниці запроторюють лише за вивішений український прапор на власному будинку або й взагалі без пояснення будь-яких причин виносять вироки по 20 років ув’язнення.

Наші країни впритул наблизилися до завершення підготовки угоди про вільну торгівлю. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

Приріст товарообігу

Петро Порошенко та його турецький колега домовилися прискорити завершення переговорів із досягнення домовленостей і підготовки до підписання угоди про зону вільної торгівлі між Україною та Туреччиною. «Ми ухвалили рішення до кінця року підписати цю угоду. Завдяки цьому досягнемо торговельного обороту 10 мільярдів доларів», — зазначив Реджеп Таїп Ердоган.

У межах офіційного візиту підписано Меморандум між ДК «Укроборонпром» і Державним агентством з питань оборонної промисловості Турецької Республіки щодо взаємних банківських гарантій. Документ визначає умови виконання договірних зобов’язань між сторонами зокрема в контексті регулювання порядку отримання банківських гарантій, необхідних для реалізації проектів в оборонній промисловості. Документ закріплює домовленості сторін про реалізацію таких контрактів без необхідності отримання банківських гарантій, якщо сума становить менш як 10 мільйонів доларів.

Укладено й Угоду про співробітництво у сфері розвитку між Урядом України та Урядом Турецької Республіки. Вона створить правові основи для заснування управлінням Турецького агентства співробітництва та координації Офісу координації програм в Україні задля розвитку плідної співпраці в економічних та соціальних сферах між урядами двох країн. Особливу увагу приділятимуть проектам (програмам) технічної та фінансової співпраці, спрямованим на розвиток освітньої інфраструктури, соціального обслуговування, сільського господарства, туристичних і виробничих секторів, а також підвищення рівня інституціоналізації в секторі державного управління.

Коментуючи підписання угоди, віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко зазначив, що вона сприятиме зростанню товарообігу між Україною й Туреччиною, залученню інвестицій, турецьких технологій у переробку в АПК та інфраструктуру. Туреччина ввійшла до топ-10 іноземних інвесторів в Україну. За січень — липень 2018 року товарообіг товарами між двома державами зріс майже на 16% і становив 2,411 мільярда доларів, а товарообіг послугами — на 18,6% і становив 267,3 мільйона доларів.

А ще Туреччина була однією з перших країн, з якими Україна запровадила безвізовий режим. Було надано змогу українським і турецьким громадянам відвідувати обидві країни з ID-картками.

«Дуже приємно, що бачимо не тільки українських туристів на пляжах Анталії і Бодрума, на вулицях Стамбула й Анкари, а й турецьких — на вулицях Києва, Одеси, Львова, Дніпра, Харкова й у всій Україні. Це яскраве свідчення і підтвердження того, що нашим громадянам дуже комфортно, коли ми демонструємо такі потужні темпи розвитку», — зазначив Петро Порошенко.

Турбота держави

Перебуваючи в Туреччині, Петро Порошенко взяв участь у церемонії відкриття Консульства України в Анталії. «Туреччину щороку відвідують понад 1,3 мільйона  українців, з них понад 800 тисяч приїжджають саме в Анталію. Крім того, місцева громада українців становить понад 35 тисяч. І кожен українець, який приїжджає в Анталію чи проживає там, має відчувати турботу держави. Коли ухвалювали Закон «Про дипломатичну службу», давали пріоритети українським дипломатам, на плечах яких лежить не менша відповідальність за збереження України, ніж українських солдатів на фронті, ми говорили, що вони мають захищати Україну й українців у всьому світі», — підкреслив Президент. Він наголосив на важливості відкриття консульства, оскільки в Анталії відбувається велика кількість міжнародних самітів, і українські дипломати матимуть змогу брати активну участь у таких заходах.

До слова, Україна й Туреччина відзначають 100-річчя встановлення дипломатичних відносин. У Стамбулі Петро Порошенко взяв участь у відкритті пам’ятного знака на будівлі першої української амбасади, яка представляла Україну в Османській імперії у 1918—1922 роках, коли Туреччина однією з перших визнала Українську Народну Республіку. Президент нагадав, що 1709 року саме Османська імперія надала захист гетьману Мазепі.

«Історія відносин України й Туреччини надзвичайно динамічна. Саме тому нам дуже важлива тверда й принципова позиція Туреччини в підтримці суверенітету, територіальної цілісності й незалежності нашої держави, чітка позиція з невизнання незаконної анексії Криму Росією, підтримка наших братів — кримських татар, надання їм захисту та чіткої координації дій, включно зі спільними позиціями в міжнародних організаціях», — підкреслив глава держави.

Він відвідав Стамбульський університет, де зустрівся зі студентами й викладачами відділення української мови та літератури. Глава держави зазначив, що радий нагоді відвідати цей шанований освітній заклад, найбільший у Туреччині й один з найбільших у світі.

«Торік досягнуто надзвичайно важливих домовленостей про обмін студентами. І нині українські студенти у Стамбульському університеті можуть мати і бакалаврат, і магістерську програму, й аспірантуру, й докторантуру. Обмін знаннями — це взаємозбагачення. Вдячний університету за відкриття кафедри української мови й надання змоги студентам вивчати українську мову. Кількість цих студентів постійно зростає. Тобто вони бачать перспективу у вивченні української мови. Вони інвестують у знання, у розвиток відносин між нашими народами», — резюмував глава держави. 

Наталя ПИСАНА
для «Урядового кур’єра»