Досвід країн, які успішно переформатували своє державне управління на регіональному і місцевому рівнях, свідчить, що помітну роль у складних процесах державотворення відіграли мас-медіа. Вони не лише активно розповідали про нагальність змін, вивчали громадську думку щодо планів і дій провідників реформ, а й певною мірою формували відповідні настрої у суспільстві.

Так, сусідня Польща, розпочинаючи здійснення болісних перетворень на початку 90-х років минулого століття, відразу залучила до лав союзників широкий загал журналістів.

Як розповідав свого часу один із батьків польської децентралізації Міхал Кулеша, у Варшаві тоді мало не мільйонним накладом виходила газета (не державна!), на сторінках якої точилася гостра дискусія супротивників і прихильників створення укрупнених самодостатніх громад.

Утім, висловитися на шпальтах видання міг чи не кожний, і дискутували між собою не чиновники та громадяни, а все суспільство, до чого заохотили наші колеги-журналісти. Результат не забарився — в економічно слабкій, територіально подрібненій країні постала нова європейська Польща.

Пророки у вітчизні

Схоже, і українські реформатори вдалися до кращого досвіду. Дедалі ширше коло медіа долучається до висвітлення процесів передачі повноважень і фінансів з центру на місця, формування спроможних територіальних громад, створення належної інфраструктури в сільській місцевості, формування планів стратегічного розвитку сіл, селищ, міст.

Цьому великою мірою сприятиме і дводенний семінар для представників регіональних ЗМІ «Прес-клуб децентралізаційної реформи», що відбувається в столиці. Його організатор — Проект USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України, запросив до участі в цьому заході майже 100 представників місцевих ЗМІ.

«Нам дуже важливо побудувати дієву комунікацію з регіональними засобами масової інформації, щоб доносити до суспільства наші плани і дії», — сказав віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко. Урядовець доступно, оперуючи цифрами і фактами, пояснив присутнім головні цілі децентралізації: важливість подальшого розвитку економічного потенціалу всіх без винятку територій, поліпшення якості адміністративних послуг, бажання держави передати на місця якомога більше повноважень і фінансів.

Ключова реформа руйнації радянського державного устрою вже відбулася, підкреслив урядовець. Сьогодні треба закріпити такі зміни в Конституції і продовжити децентралізаційні процеси. Нинішній, 2016 рік, за його словами, буде ключовим щодо цього, оскільки керівництво держави зараховує децентралізацію до безвідкладних реформ.

Краще вимагає сприяння

Організатори семінару спростовували чутки й міфи супротивників змін, на конкретних прикладах показували результати фінансової децентралізації та матеріальної підтримки нових об’єднаних громад (3 мільярди гривень у Фонді регіонального розвитку на поточний рік і 1 мільярд — цільова субвенція на інфраструктурні перетворення), розповідали про діяльність регіональних офісів підтримки реформи, інформували про підготовку законопроектів, які розв’яжуть земельні проблеми комунальної власності громад тощо.

У тематичних групах з учасниками навчального заходу працювали тренери провідних програм, які здійснюють представництва поважних міжнародних інституцій, приміром, Програми Ради Європи «Децентралізація і муніципальна консолідація в Україні».

У рамках заходу відбулося також підписання Плану дій на виконання Меморандуму про узгодження мети діяльності щодо впровадження реформи місцевого самоврядування між Мінрегіоном і АМУ.

Меморандум підписали 16 лютого для прискорення процесу децентралізації влади в Україні та створення сприятливого середовища для проведення реформ системи місцевого самоврядування.

ПРЯМА МОВА

Геннадій ЗУБКО,
віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку,
будівництва та ЖКГ

— Запрошую вас до активної співпраці, щиро хочу переконати вас у доцільності нашої роботи, щоб ви переконали в цьому своїх читачів, слухачів, глядачів.