МИТНИЦЯ

На 625,7 мільйона гривень поповнили торік державну скарбницю рівненські митники - майже на 195 мільйонів більше, ніж у 2009-му. Позитивна динаміка митних платежів підтверджується й показником середньоденних надходжень, що становить 2,5 мільйона гривень, що на 776 тисяч більше від минулорічних середньоденних перерахувань.

- Попри доволі складний господарський рік, підприємства Рівненщини активізували зовнішньоекономічну діяльність, тож зросли надходження податків та зборів до Державного бюджету. Найвагомішими донорами тут є Рівненська АЕС, компанія "Райз", ПАТ "Волиньцемент", ВАТ "Рівнеазот", ТОВ "РЗВА-електрик", - коментує ці показники начальник Рівненської митниці Сергій Ярмольський. - Однак маємо ще цілий "букет" порушень митного законодавства, зокрема недекларування товарів, порушення порядку проходження митного контролю в зонах спрощеного контролю, приховування вантажів від контролю, перевезення та придбання товарів, що потрапили на митну територію України поза митним контролем. Тому за нашими позовами до судів передано 357 справ на загальну суму відшкодування близько 8 мільйонів гривень. 361 справа на суму 7,5 мільйона вже розглянута.

- Хоча Рівненщина імпортує чимало товарів, вона залишається експортно орієнтованою: торік позитивне сальдо зовнішньоекономічного торговельного балансу становило 160 мільйонів гривень, - зі свого боку підсумовує перший заступник голови облдержадміністрації Анатолій Юхименко. -І не в останню чергу завдяки професійній цілеспрямованій роботі митників. До речі, саме митниця є своєрідним дзеркалом економічного розвитку області. Якщо за результатами минулого року маємо майже 30-відсоткове зростання промислового виробництва, це, звісно, відчутно й на роботі митниці.

Із керівництвом Держмитслужби нам вдалося вирішити дві суттєві проблеми: спрямувати до обласного бюджету надходження від розмитнення нафтопродуктів, що проходять через область, та палива для Рівненської АЕС. Раніше ці кошти поповнювали виключно державну скарбницю. Тепер лише за три останні тижні грудня бюджет області отримав 16 мільйонів. Звісно, що ці кошти для нас аж ніяк не зайві.

До слова, підвищеним попитом за межами України користуються рівненські мінеральні добрива, камінь (базальт, граніт), склопляшка, електроапаратура, будівельні матеріали, продукція деревообробки, гриби, ягоди та мед. Цих товарів ми найбільше експортуємо в Росію, Польщу та Білорусь. Імпортуємо ж насамперед транспортні засоби, сільгосптехніку, листове скло, кам'яне вугілля та нафтопродукти. А трійка провідних імпортерів для Рівненщини виглядає так: Німеччина, Росія, Польща.