ІСТОРИЧНЕ НАДБАННЯ. У січні до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО було подано два проекти: «Дерев’яні церкви Карпатського регіону України і Польщі» і «Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора». З цього приводу радник Президента — керівник Головного управління з гуманітарних і суспільно-політичних питань Ганна Герман провела брифінг. За її словами, саме завдяки спільним зусиллям української та польської сторін є можливість зберегти цінні культурні об’єкти.

«Міністерство культури, Адміністрація Президента вийшли з дуже конкретним проектом, який патронуватиме держава, Президент, зі збереження церков, пам’яток архітектури в Україні. Тут замало зусиль ентузіастів — потрібна відповідна державна політика», — резюмувала посадовець.

А голова департаменту культурної спадщини та культурних цінностей Мінкультури Андрій Вінграновський нагадав, що відомство розробило на виконання доручення Президента програму збереження національно-культурних пам’яток і планує подати найближчим часом на розгляд парламенту законопроект «Про охорону національно-культурної спадщини».

Тож номінування вищеозначених проектів до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО є лише першим кроком на шляху до виведення української культури в світ. Свідчення цього — за три-чотири місяці міністерство планує подати до штаб-квартири ЮНЕСКО ще й проект «Транскордонні храми Древньої Русі», який нині розробляють Україна, Росія та Білорусь.

До слова, над проектом «Дерев’яні церкви Карпатського регіону України і Польщі» працювали Міністерство закордонних справ, Нацкомісія у справах ЮНЕСКО, міністерства культури України та Польщі. Його називають транскордонним з огляду на велику кількість дерев’яних церков у Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській областях нашої країни та аналогічних пам’яток у Підкарпатському та Малопольському воєводствах Польщі.

Церкву Собору Святого Архангела Михаїла у Закарпатті збудували ще у 1745 році. Фото з архіву редакції

Із посеред 16 заявлених до списку ЮНЕСКО святинь українських — 8. Це Церква Зішестя Святого Духа (м. Рогатин, Івано-Франківщина), Церква Собору Святого Архангела Михаїла (с. Ужок, Закарпаття), Церква Пресвятої Трійці (м. Жовква, Львівщина), Церква Собору Пресвятої Богородиці (с. Матків, Львівщина), Церква Різдва Пресвятої Богородиці (с. Нижній Вербіж, Івано-Франківщина), Церква Святого Юра (м. Дрогобич, Львівщина), Церква Зішестя Святого Духа (с. Потелич, Львівщина), Церква Вознесення Господнього (с. Ясиня, Закарпаття).