Скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення з 1 січня 2016 року не буде. Тому можна заспокоїти всіх українців, які зазвичай дуже переймаються цим питанням. Ще б пак: треба знати, в які руки віддавати одні з найкращих земель. Це озвучив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

За його словами, Україна не зможе започаткувати повноцінний ринок землі з нового року на наявній нормативній базі, тому Міністерство економічного розвитку і торгівлі спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства й Державною службою геокадастру мають сформувати пакет законопроектів, що сприятимуть початку роботи земельного ринку.

Згідно з перехідними положеннями

Отже, у нас не лише не вистачає психологічної готовності до такого серйозного кроку, а й відповідних нормативно-правових актів, які заповнили б усі законодавчі прогалини.

Голова Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру України Максим Мартинюк вважає, що саме з цих причин скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення відбудеться не раніше, ніж у 2018 році.

Як зазначив «УК» Президент асоціації «Земельна спілка України» Андрій Кошиль, згідно з Перехідними положеннями Земельного кодексу, якщо до 1 січня 2016 року не буде ухвалено іншого важливого акта — закону про обіг земель сільськогосподарського призначення — цей мораторій автоматично буде чинним. А як відомо, саме цей важливий обіговий нормативний акт народні обранці не можуть (чи не хочуть) навіть внести у Верховну Раду.

Більшість експертів наполегливо заспокоює суспільство, що вільного ринку сільгоспземлі з 2016-го в Україні не буде. А що можна і треба зробити, починаючи з наступного року, то це ввести пілотну практику продажу таких площ на аукціонах. Експерт з питань агросектору Микола Потапенко вважає, що потрібно починати саме з таких земель, які належать державі, а проведення аукціонів позбавить суспільство корупції й покаже справжню вартість земель. Із цим погоджуються й багато інших аналітиків ринку.

Проте директор держустанови «Інститут економіки та прогнозування НАН України» Валерій Геєць упевнений, що у нинішніх умовах продавати землі сільгосппризначення не можна, адже це стане передумовою формування олігархічного капіталу в агросекторі. На думку науковця, у нас в країні величезна кількість транснаціональних корпорацій, які можуть сконцентрувати власність і здійснювати контроль над землею. Знаний економіст наполягає: світовий досвід доводить, що невдала земельна реформа закінчується у багатьох країнах великими проблемами для всіх.

Про це постійно говорять й інші експерти, хвилюються з цього приводу і пересічні селяни.

Латифундисти не скуплять

Андрій Кошиль заспокоює суспільство принаймні на цьому етапі й на 2016 рік: «Перейматися з цього приводу не варто. Бо у разі відкриття ринку сільгоспземель для вільного продажу, в тому числі через пілотні аукціони, великого попиту на неї саме у латифундистів (чимало з яких оформили на свої площі договори багаторічної оренди), не буде. Це пояснюю тим, що вартість чималих площ земель, які їм знадобляться, дуже висока. У них обмаль вільних коштів, а брати нові кредити у банках задорого. Тому їм набагато вигідніше сплачувати за оренду».

Експерт каже, що в цьому латифундистам на заваді стане і те, що земля розпорошена між численними власниками паїв і середній показник одного з них у країні становить 4 гектари. «Одне середнє поле має площу 40—50 гектарів. Тобто власники його паїв — 10—13 осіб. Щоб великому латифундистові купити це поле цілком, треба домовлятися з усіма цими особами. А таке зробити вкрай важко. Тож навіть в цьому питанні, яке турбує суспільство, є стримувальні чинники для закупівлі великих площ земель великими корпораціями», — каже президент асоціації «Земельна спілка України». І це логічно.

Проте Андрій Кошиль не заперечує, що у тіньовому секторі цього ринку відбуваються різні дива, зокрема і продаж земель сільгосппризначення в умовах мораторію протягом багатьох років. Продається хіба що не сама земля, а право володіння нею (мораторій на продаж все-таки діє). Тому хвилювань і побоювань чимало.

Микола Потапенко зазначає, що потрібно негайно вирішити питання заборони продажу землі іноземцям, ще більше захистити землю на законодавчому рівні. На його думку, закордонні товстосуми через підставних осіб можуть викуповувати чималі площі.

Утім, кому буде вигідно і можливо купити земельні ділянки, то це фермерам. Чимало з них уже давно і всерйоз працюють на землі, вирощуючи зернові, фрукти, овочі, займаються тваринництвом. Для них довгострокова оренда — не вихід. Інша річ — мати невелику ділянку землі у власності. І купити їм буде її не так дорого, як великі площі для латифундистів.

Ще одне важливе питання на порядку денному в контексті скасування мораторію на продаж сільгоспземель: скільки землі можна давати в одні руки? До 2015 року, згідно із законодавством, одна фізособа мала право на власність, яке обмежувалося 100 гектарами. Нині цієї норми вже немає. Проте опитані «УК» експерти вважають, що таке обмеження знову потрібно закріпити у законодавчому акті. А перед цим вивести науково об∂рунтовану норму.

Отож народні депутати таки повинні розглянути законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення, а також про передачу державної власності за межами населених пунктів у комунальну власність. Останнє треба зробити задля того, щоб громади розпоряджалися землею на власний розсуд.

Ми стежитимемо за земельними перипетіями і сподіватимемося, що в них на першому плані будуть інтереси держави і людей.

КОМПЕТЕНТНО

Ринок треба відкривати, коли буде довіра до влади

Леонід КОЗАЧЕНКО, президент Української аграрної конфедерації:

— Поки що відкривати ринок землі не на часі, ми до цього не готові. Це пов’язано насамперед із недостатньою довірою до влади. Адже впродовж багатьох років урядовці маніпулювали цим питанням, і сьогодні в жодної людини немає впевненості в тому, що у неї не заберуть землю незаконним шляхом, що вона зможе законно цю землю комусь продати. Скажу більше: у парламенті намагатимуся зробити все, що від мене залежить, щоб мораторій було продовжено. Продажу землі не можна починати доти, доки не буде подолано корупцію. Якщо це трапиться, то треба відкривати ринок землі не вагаючись.