У Миколаєві протягом двох днів проходив всеукраїнський форум «Ветеран — успішний підприємець». Учасники з 14 областей представили понад 40 бізнес-проектів, які вже успішно реалізували колишні бійці АТО. Експозиція вражає. Учасники бойових дій на сході країни показали власні варіанти підприємництва, не пов’язані з війною. Навпаки, вони працюють самі й пропонують іншим обирати суто мирні професії: кулінара, будівельника, освітянина, реабілітолога.

Ігор Чернецький із побратимами заснував «Бандерівський схрон». Фото Олени ІВАШКО

Від кав’ярні до ветлікарні

Повернувшись із війни, велике щастя знайти підтримку в родині. Так пощастило миколаївському бійцеві Сергієві Параскуну, якого в усіх його ініціативах підтримала дружина Антоніна. Разом вони організували приватне підприємство й відкрили магазин «Щастя». У ньому є все для справжнього цінителя українського щастя: від сала, копченого м’яса та інших традиційних смаколиків до символічних національних виробів. Подружжя — активні громадські діячі, а для дітей на власному подвір’ї облаштували патріотичний арт-майдачник, де проводять майстер-класи із залученням фахівців.

Ігор Чернецький з Івано-Франківщини ознайомив гостей виставки із центром для учасників АТО та їхніх сімей «Бандерівський схрон». Він розповів, що в ньому займаються справами ветеранів, які потрапили в складні життєві ситуації. Тут працюють із тими, хто має алкогольну залежність, кому властива агресивна поведінка, людьми із посттравматичним синдромом, проблемами в сім’ях. Мають і власні соціальні проекти: «Кава зі схрону», «Будинок ветерана».

Ігор відзначив позитивний ефект від форуму, адже зміг зустрітися з ветеранами-однодумцями, які активно займаються бізнесом, не сидять на місці.

Участь у форумі взяли відома в Миколаєві кав’ярня «Veterano-kofee» і ветеринарна клініка «Велес» Сергія Теслюка. Із Дніпра приїхав Сергій Куршаков, який розповів про реабілітаційний центр, що працює над відновленням опорно-рухового апарату. Бійців АТО тут приймають безплатно.

Ветерани 79-ї окремої десантно-штурмової бригади Віталій Лелюк і Олександр Лебідь представляли свої піцерію та кав’ярню «Чубата кава», Дмитро Дуров — підприємство з продажу питної води. Були стенди видавництва, онлайн-друкарні, кілька фермерських проектів, житлово-будівельний кооператив, підприємства з виробництва спорядження. Валерій Бабич із Краматорська пропонує школярам використовувати 3D-принтери для створення наочних посібників під час навчання: від анатомії до стереометричних фігур.

Ігор Калиновський із Київської області облаштовує стрілецькі зони для навчання спортсменів і любителів стрілецької справи.

Розбудовуючи власну справу, одні ветерани розраховують на державну підтримку, інші — лише на власні сили. Та всі вони чекають від держави комфортного для бізнесу середовища. Поки що більшість колишніх бійців починають власний бізнес на волонтерських засадах, спираючись на несистематичну допомогу місцевої влади.

Пощастило миколаївському бійцеві Сергієві Параскуну, якого в усіх його ініціативах підтримала дружина Антоніна. Фото автора

Як підтримати ініціативу?

Миколаївщина задає тон у реалізації програм, спрямованих на підтримку воїнів і ветеранів АТО. В області за рахунок обласного бюджету видано два десятки мікрогрантів по 50 тисяч гривень кожен на початок власної підприємницької справи. Логічно, що перший всеукраїнський форум «Ветеран — успішний підприємець» відбувся саме в Миколаєві. Захід пройшов за підтримки Миколаївської обласної державної адміністрації, а організацію проведення форуму взяла на себе громадська організація «Асоціація учасників та інвалідів АТО», члени якої беруть активну участь у громадському житті Миколаївщини.

Заступник голови асоціації Ілля Шполянський розповів, що в межах форуму організовано експозицію проектів, відбулася конференція «Перспективи ветеранського бізнесу України як фактор розвитку держави», екскурсії на підприємства, обговорення законодавчих ініціатив.

«Для нас дуже важливо, щоб учасники усвідомили актуальність власної справи, — зазначив Ілля. — Адже головна їхня допомога — самим собі й тим, хто поруч. Варто, щоб ветерани знайомилися один з одним, підтримували один одного у спільній праці».

За словами заступника голови Миколаївської облдержадміністрації Валентина Гайдаржи, такі форуми передовсім для тих героїв, які повернулися з війни й перелаштовуються на повсякденне життя. Валентин Гайдаржи зазначив, що Миколаївська обласна державна адміністрація постійно підтримує учасників війни на сході, всі їхні ініціативи розглядають, вони отримують допомогу.

Директор Миколаївського обласного центру зайнятості Дмитро Оборонько повідомив, що з початку 2018 року 12 учасників АТО з числа зареєстрованих безробітних отримали одноразову допомогу для організації підприємницької діяльності: «На допомогу в організації підприємницької діяльності з Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття виплачено 944 тисячі гривень саме учасникам АТО. Максимальна сума такої допомоги становить 60 тисяч гривень на справу».

Попри велику підтримку ініціатив військових, що повернулися з АТО, з боку місцевої влади, учасники заходу висловили сподівання на більшу допомогу з боку центральної влади. Під час форуму його учасники сформулювали пропозиції до нового законопроекту, які підтримала голова постійної делегації України у Парламентській асамблеї НАТО Ірина Фріз та заступник голови Державної служби у справах ветеранів В’ячеслава Марченко. Суть змін до законодавства полягає в тому, щоб підприємства всіх форм власності у разі працевлаштування учасника АТО-ООС сплачували до бюджету не 22% єдиного соціального внеску, а 8,3%. А для підприємств, у штаті яких половина працівників — учасники АТО, цю ставку знизити до 5,3%. Підтримка в такому форматі підприємств ветеранів — досвід розвинених країн.

Звісно, для втілення ідей, які висловили учасники форуму, потрібен час і політична воля. А колишні бійці — нинішні підприємці сподіваються на розуміння влади.