Розкажіть, будь ласка, кому з пенсіонерів та за яким принципом виплачують щомісячну державну адресну допомогу? Чи мають її виплачувати моєму батькові, якщо він - інвалід війни І групи?

Ірина Петрова,
м. Житомир

Микола ШАМБІР, директор Департаменту пенсійного забезпечення Мінпраці та соцполітики:

- Відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 28.07.2010 р. N 656 "Про встановлення щомісячної державної адресної допомоги до пенсії інвалідам війни та учасникам бойових дій", інвалідам війни та учасникам бойових дій, у яких щомісячний розмір пенсійних виплат (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших виплат до пенсій, встановлених законодавством (крім пенсій за особливі заслуги перед Україною)) не досягає в інвалідів війни І групи - 240% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, з 1 серпня 2010 р. передбачена виплата щомісячної державної адресної допомоги до пенсії у сумі, якої не вистачає до зазначених розмірів.

Станом на 01.10.2010 р. розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, становив 723 грн. Отже, державна адресна допомога до пенсії інвалідам війни І групи встановлюється за умови, якщо розмір їх пенсії не перевищує 1735,2 грн (723 грн х 240%).