Перший четвер листопада Прем’єр-міністр Володимир Гройсман присвятив інспекції Київщини. У фокус його уваги потрапило тролейбусне депо №1, що на вулиці Михайла Максимовича, 32а, та філія Дарницького вагоноремонтного заводу ПАТ «Укрзалізниця» на вулиці Алма-Атинська, 74. По обіді він відбув до терміналу «F» Міжнародного аеропорту «Бориспіль». Там завершувалися спільні навчання підрозділу особливого призначення КОРД Національної поліції та мобільного прикордонного загону Державної прикордонної служби. Мета глави уряду — вручити бійцям сертифікати про закінчення курсу з планування спеціальних операцій під керівництвом експертів підрозділу FAST Адміністрації боротьби з наркотиками США.

Столичне тролейбусне ремонтно-експлуатаційне депо №1 Володимир Гройсман відвідував разом із Київським міським головою Віталієм Кличком. Вони оцінювали десяток нових тролейбусів українського виробництва «Богдан T901» та сучасну снігоприбиральну техніку виробництва MAN, Mercedes-Benz, Citycat, Crafco, RCA.

Київська влада демонструє готовність комунальної техніки до зими. Фото з Урядового порталу

Столичне керівництво пояснювало Прем’єрові, що можливості для фінансування транспортної інфраструктури міста, завдячуючи фінансовій децентралізації, зросли. Опісля Володимир Гройсман мав розмови з працівниками Київавтодору та КП «Київпастрансу».

Вже у стінах Дарницького вагоноремонтного заводу глава уряду вів мову про здатність вітчизняних вагонобудівників створювати конкурентний продукт, який, до речі, вдвічі дешевший за імпортні аналоги. Його слова передає УНІАН: «Дарницький завод наступного року побудує не менш як 800 вагонів, кілька тисяч відремонтує. Ці вагони виготовляють на 100% в Україні. Це свідчить, що разом з вами працюють металурги та інші підприємства».

Одним із завдань уряду він вважає відновлення промисловості і створення можливостей для підприємств виготовляти свій продукт. «Нам потрібні свої вагони, свої трамваї, мала механізація, український комбайн. Ми це можемо зробити. Нам потрібен час, але я вірю в те, що ми досягнемо успіху», — сказав Прем’єр.

Окремо Володимир Гройсман нагадав присутнім про закладений урядом проект державного бюджету на 2017 рік зі зростанням мінімальної заробітної плати до 3200 гривень і про те, що це не призведе до зростання роздрібних цін чи до «запуску друкарського верстата».

«Жодного катастрофічного зростання цін на продукти не буде, не буде друкарських верстатів. Це реальні кошти з реальної економіки, які буде віддано українським громадянам, щоб їхня праця почала оцінюватися об’єктивно. Ми робитимемо все для того, щоб економіка почала працювати», — резюмував глава уряду.

Не менш позитивний сигнал для пересічних українців він помітив у демонструванні надійності банківською системою. На думку Прем’єра, громадяни можуть спокійно розміщувати в банках свої заощадження. Щоправда, запитання стосувалося поступового розміщення готівки на банківських депозитах посадовцями, які вже задекларували свої доходи. «Що стосується того, де містяться кошти... Це був такий загальнонаціональний тренд, коли банківська система була в занепаді. Нині можемо сказати, що в 2016 році банківська система досить надійна. І це позитивний сигнал», — додав Прем’єр.

До речі, ділове минуле людей, які прийшли до влади з бізнесу, на його думку, цілком пояснює рівень їхніх доходів і фінансового становища. Корисний момент у цьому — змога посадовців бути фінансово незалежними. На це питання Володимир Гройсман відповідав так: «Не треба всіх мазати однією фарбою. Є люди, які прийшли у владу, але до цього працювали в бізнесі. Зрозуміло, що у них є певні доходи. Я з 1995-го  по 2005 рік працював у бізнесі і заробив свій статок. І слава Богу, у мене була можливість стати фінансово незалежним. І це дає мені змогу бути фінансово незалежним і надалі».

Опісля глава уряду опосередковано звернувся до представників комунальних служб як міст, так і сіл, закликаючи їх готуватися до снігопадів. «Забезпечення проїзду транспорту — це їхня пряма відповідальність. У кожному місті має бути стандарт — чорний асфальт», — чітко означив позицію Володимир Гройсман.