ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ
 

Укладені урядом меморандуми з виробниками основних продуктів харчування стабілізують продовольчий ринок

 

Актуальнішої теми, ніж цінова ситуація на продовольчому ринку, в Україні зараз не існує. З непростими реаліями кожен із нас стикається практично щодня, режим ціноутворення контролюють державні й громадські організації. І уряд як основний регулятор економічних відносин не має права залишатися осторонь.

Врятує власне виробництво

Внутрішній продовольчий ринок України вже не може функціонувати окремо від світових тенденцій і кон'юнктури. А вони, за словами Прем'єр-міністра Миколи Азарова, є вкрай несприятливими. Єдиний вихід вбачається у нарощуванні власного виробництва того асортименту товарів, від якого залежить продовольча безпека і цінова стабільність у державі.

Певні позитивні зрушення, повідомив глава уряду, почали з'являтися після підписання 3 лютого Меморандуму з виробниками цукру і соняшникової олії. Адже документ передбачає стабілізацію в означених сегментах ринку. А буквально напередодні вчорашнього урядового зібрання аналогічний Меморандум порозуміння укладено з виробниками гречаної крупи. Таким чином в уряді сподіваються зафіксувати оптово-відпускну ціну на цей стратегічний товар.

У деяких торговельних мережах намагаються збити попит обмеженням на продаж товарів "в одні руки". Це спричинило явне роздратування Прем'єра, яке позначилось на суворій інтонації його висновку: "Ви згадайте, з якого далекого минулого це принизливе визначення! І куди організатори подібної "стабілізації" хочуть повернути суспільство?"

Тож Микола Азаров твердо запевнив, що ні підвищення цін, ні обмеження продажу гречки чи макаронних виробів нічим не виправдані. В державі достатньо ресурсів, аби виключити такі застарілі засоби із сучасного економічного арсеналу.

Ринок регулює не все

Слова свого керівника у ході традиційного урядового брифінгу підтримав і міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк. Дані моніторингу Світової організації продовольства - ФАП, яка працює в рамках ООН, засвідчили невтішну тенденцію: торік у світі продукти харчування подорожчали на 3,8%. В Україні цей показник зафіксовано на рівні 0,9%, що не може не бентежити владу, хоча він і перебуває в прогнозованих межах. Україні навіть вдалося скоротити імпорт м'яса і м'ясопродуктів на 105 тис. тонн.

Проте болючим питанням залишається забезпечення попиту на ту ж таки гречку. При уряді працює спеціальна робоча група, при профільному міністерстві - оперативний штаб. На думку Миколи Присяжнюка, завдяки вжитим заходам контролювати ситуацію вдасться ще два-три місяці. Відтак розглядається питання про імпорт крупи з Китаю обсягом 15-20 тис. тонн для створення перехідних запасів від старого до нового врожаю та закладання до держрезерву.

Загалом цього року аграрії планують збільшити площі під посів цієї культури на 100 тис гектарів. Як засвідчила практика господарювання, вільний ринок не впорався з врегулюванням посівів - попиту й вартості гречки. І втручання держави уникнути не вдасться. Разом із скасуванням ввізного мита і ПДВ на імпортовану крупу роздрібна вартість улюбленої в народі крупи не перевищуватиме 13-14 грн за кілограм, переконаний профільний міністр.

Не випадково глава уряду вимагає від Державної податкової адміністрації, цінової інспекції, служби захисту прав споживачів усебічного використання їх повноважень. А Микола Присяжнюк, у свою чергу, переконаний, що цінова інспекція виступає переважно в ролі статиста, констатуючи порушення, - замість того, щоб аналізувати причини перекосів, комплексно підходячи до їх вирішення.

До слова, уряд давно придивляється до роботи заступників голів облдержадміністрацій з питань АПК. Нині стоїть питання про довіру двом із них - представникам Київської та Чернівецької областей (голову цієї ОДА Михайла Папієва навіть викликали на урядове засідання з окремим звітом), винесене за ініціативи МінАПК. Причина - невиправдана цінова політика щодо продуктів харчування. А на керівників сільгоспуправлінь вказаних і багатьох інших обласних структур очікують догани.

Тарифи зростатимуть поетапно

Уже вкотре Микола Азаров нагадує про виконання урядом соціальних зобов'язань. Нині йдеться про підвищення стипендій учням професійно-технічних і вищих навчальних закладів. Перші отримуватимуть близько 280 грн. До студентів ВНЗ застосовується диференційований підхід: І і ІІ рівень акредитації матимуть до 560 грн, що за рік додатково складе майже 600 грн. Вищі ставки у закладів ІІІ й ІV рівнів акредитації. Тут стипендія сягне 742 грн, а за результатами року це має вилитись у плюс 800 грн. Зростуть і стипендії для дітей-сиріт та дітей без батьківської опіки: виплати учням ПТУ - до 886 грн, а студенти ВНЗ матимуть майже 1453 грн.

Попри нелегке фінансове навантаження на бюджет, уряд намагається проводити ефективну й зважену боргову політику. Скажімо, нинішня відсоткова ставка запозичень не перевищує 7,7% замість 22% і більше на початку минулого року.

Микола Азаров повідомив, що з початку року з державного бюджету на обслуговування державного боргу витрачено 6,2 млрд грн. Лише у лютому сплачено близько 2 млрд грн. При цьому відновлено співпрацю з Міжнародним валютним фондом. З одного боку, керівник його місії в Україні відзначає позитивні економічні зрушення, а з іншого - наполягає на жорстких підходах до бюджетної та фіскальної політики. Зокрема, щодо різкого та одночасного підвищення комунальних тарифів.

Натомість вітчизняний уряд обстоює поетапну зміну тарифів упродовж поточного року. Це диктують реалії ринку. "Аби не "зірвати" зростання економіки і не зменшити купівельну спроможність населення, що є для нас пріоритетом", -наголосив Прем'єр-міністр.

У пошуках "золотої середини" партнерства Микола Азаров закликав усіх міністрів, залучених до переговорів з МВФ, "виходити з балансу інтересів двох названих сторін справи". Однак учасникам перемовин слід пам'ятати, що фінансові ресурси фонду в умовах невизначеності зовнішніх ринків є надважливим чинником стабільності фінансової ситуації в Україні.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСІДАННІ УРЯДУ

► Про затвердження переліку послуг у галузі технічного захисту інформації, господарська діяльність щодо надання яких підлягає ліцензуванню (постанова Кабінету Міністрів);

► Про внесення змін до Положення про Міжвідомчу координаційну раду з питань реалізації в Україні Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті (постанова Кабінету Міністрів);

► Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України з питань захисту документів і товарів голографічними захисними елементами та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України та проект Указу Президента України "Про визнання такими, що втратили чинність, деяких указів Президента України" (щодо відміни обов'язкового застосування голографічного захисту окремих документів та груп товарів) (постанова Кабінету Міністрів);

► Про затвердження плану заходів щодо поліпшення умов оплати праці та соціального забезпечення медичних працівників (розпорядження уряду);

► Про утворення Організаційного комітету з підготовки та відзначення 100-річчя від дня народження М. К. Янгеля (розпорядження уряду).