Заявка на проведення термінових дебатів щодо функціонування демократичних інститутів в Україні у ході зимової сесії ПАРЄ надійшла від доповідачок Моніторингового комітету Майліс Репс та Марієтти де Пурбе-Лундін наприкінці минулого року. І якщо ще місяць тому існувала ймовірність, що сесія ПАРЄ не ухвалить рішення присвятити термінові дебати саме українському питанню, то після драматичних подій останніх тижнів сумнівів з приводу теми дебатів ні в кого не залишилося. У четвер депутати ПАРЄ вислухають доповідачок Моніторингового комітету і ухвалять резолюцію щодо України, у якій дадуть свої оцінки діям офіційної влади і винесуть відповідні рекомендації.

На думку президента ПАРЄ Жана-Клода Міньйона, Європа робить усе можливе, щоб допомогти владі та опозиції в Україні знайти політичне розв’язання кризової ситуації. Про це він заявив на прес-конференції напередодні відкриття сесії. На його думку, ситуація в Україні щомиті загрожує перерости у громадянську війну. «Війна — це завжди страшно, а громадянська війна — тим більше», — сказав Жан-Клод Міньйон. Він вважає, що у цій ситуації Рада Європи повинна діяти швидко, а позиція з приводу подій в Україні, яку висловлюють керівники всіх органів РЄ, має бути єдиною. 

За час свого президентства у ПАРЄ Жан-Клод Міньйон відвідував Україну двічі й особисто знайомий із Президентом Януковичем та іншими представниками української влади. «Не розумію тих політиків, які досі зовсім не бували в Україні, а тепер їдуть до Києва, фотографуються на фоні барикад на Майдані й роблять голосні заяви, після яких ситуація не змінюється», — сказав він.  За словами Жана-Клода Міньйона, у Раді Європи хочуть, щоб і українська влада, і опозиція їй довіряли. Він переконаний, що Рада Європи повинна використовувати всі доступні  налагоджені механізми, які є у її розпорядженні, у діалозі з Києвом. «На жаль, поки що ніхто не має магічного рецепта порятунку», — констатував Жан-Клод Міньйон. На його думку, ПАРЄ повинна повністю довіритися спостерігачам Моніторингового комітету з питань України Майліс Репс та Марієтті де Пурбе-Лундін, які нещодавно побували в Києві й готують звіт за результатами свого перебування. «Ми не можемо виходити за рамки нами ж встановлених правил, бо опинимося в хаосі», — пояснив президент ПАРЄ, зауваживши, що, ймовірно, така позиція РЄ багатьох розчарує і викличе чергову хвилю критики з приводу доцільності існування цієї організації.

Жан-Клод Міньйон востаннє зустрівся з журналістами на посаді президента ПАРЄ, яку обіймав два роки (відтепер він офіційний кандидат на посаду генерального секретаря Ради Європи, вибори якого пройдуть під час літної сесії ПАРЄ у червні). Учора в ході пленарного засідання більшістю голосів парламентарі обрали нового президента ПАРЄ. Ним стала депутат з Люксембургу (політична група «Альянс лібералів та демократів за Європу») Анна Брассер. Її суперником на виборах був британський депутат (політична група «Європейські демократи») Роберт Вальтер.

До останнього моменту ніхто не міг висловити впевненості з приводу того, хто переможе під час голосування. Джерела «УК» у ПАРЄ зауважували, що, попри політичну досвідченість Анни Брассер, чимало депутатів ПАРЄ вказували на те, що вона занадто м’яка і делікатна для такої  посади, яка, крім досвіду та обізнаності з функціонуванням ПАРЄ, потребує залізної волі і вміння вести політичні інтриги. Проте між політичними групами, представленими у ПАРЄ, існує так звана джентльменська угода, згідно з якою після групи Європейської народної партії, представником якої був Жан-Клод Міньйон, цю посаду має обійняти представник групи європейських лібералів.