Чому ми затамовуємо подих, споглядаючи лики святих? Чому  очі святих мучеників утримують наш погляд і не дають відвернутися? Чому, спілкуючись із мовчазними іконами, відчуваємо натхнення і піднесення? Цими літніми днями долучитися до духовної спадщини українців, нашої багатої історії віри, доторкнутися до секретів сакрального мистецтва можна у кількох місцях столиці.

В Українському домі до дня Хрещення Русі відкрилася велика виставка в рамках культурно-просвітницького проекту «Дорогою віри». Національна портретна галерея «Українці в світі» представила добірку портретів «Панування роду Володимира Великого» та видатних українців, що здійснили помітний внесок у розвиток світової цивілізації, чиї здобутки у сфері церковної історії, державотворення, науки і культури виходять за межі суто національних. За більш як десять сторіч на нашій землі жила велика кількість людей, які увійшли у народну пам’ять, їх ушановують за їхній внесок.

Цілющі ікони львів’янина Лева Скопа відправлять бійцям в зону АТО

У великій виставковій залі експонуватимуть ікони з фондів Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника та фондів Українського дому. Відвідувачі матимуть можливість побачити унікальні твори українського іконопису, які зазвичай перебувають у закритих фондових колекціях. Представлені святі лики становлять цілісну картину історії церкви і православної святості на території України.

В Українському антикризовому центрі можна ознайомитися із надзвичайними роботами львівського іконописця Лева Скопа. Він пише образи святих за давньою традицією на дошках, які самі живі, бо використовували їх у будівництві храмів, у них часточки моху і навіть тріщинки мають енергетику. Як і зображені на них образи Божої Матері, святих Ольги, Варвари, Пантелеймона і Андрея Шептицького, яких традиційно шанують українці. Ці ікони вважають цілющими. Велику їх кількість батько й син Скопи (а він теж пише ікони) передали бійцям у зону АТО, які й підтверджують їхню силу і захисні властивості.

Мета нинішньої експозиції — не тільки ознайомити киян із творчістю львівських іконописців, а й виручити кошти для допомоги учасникам бойових дій на сході.

Унікальні ікони дістали для виставки із запасників Українського дому

Музей історії Києва теж долучився до відзначення річниці Хрещення цікавою виставкою ікон, картин і особистих речей Андрея Шептицького, яка присвячена 150-річчю із дня його народження. Нащадок графського роду, він був високоосвіченою людиною, популярним у Європі духовним лідером, який кинув виклик двом тоталітарним режимам — червоній Москві й коричневому Берліну, під час Другої світової війни врятував багато людей від смерті своїм заступництвом. Він мав велике зібрання ікон і творів мистецтва, частину якого й запропоновано оглянути киянам. А ще — церковний одяг Шептицького, особистий молитовник. Як сказав на відкритті експозиції блаженніший Любомир Гузар, про Шептицького не треба говорити, бо він говорить сам про себе.

То в чому ж полягає магія віри, до якої цими днями можемо долучитися не тільки у храмі, а й відвідуючи виставки і публічні заходи? На це запитання кожен знаходить власну відповідь.

Лариса КОНАРЕВА,  Світлана СКРЯБІНА (фото),  
«Урядовий кур’єр»