ФОРУМ

У Давосі Віктор Янукович робив наголос на спільних енергетичних проектах

У рамках заходів Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ) Віктор Янукович взяв участь у двох сесіях: «Енергетика задля економічного зростання» та «Нова енергетична архітектура: можливе та ефективне перетворення». Президент  говорив про необхідність впровадження в Україні новітніх технологій з використання альтернативних і нетрадиційних джерел енергії. Йшлося також про гарантування енергобезпеки як основного фактора побудови нової енергетичної архітектури.

Президент запевнив, що Україна не буде «слабкою ланкою» в енергобезпеці Європи. Фото Михайла МАРКІВА

Альтернативний потенціал  не використано

Глава держави переконаний: інтеграція України в енергетичний простір Європи має сприяти зміцненню енергобезпеки регіону. А наша держава й надалі залишатиметься надійним партнером у сфері транзиту вуглеводнів.

За словами Віктора Януковича, ми зацікавлені в розвитку конструктивної та взаємовигідної співпраці з усіма партнерами щодо формування нових енергетичних транспортних коридорів. Окрему увагу Президент звернув на значний невикористаний потенціал у сфері альтернативної енергетики і на те, що спільними зусиллями вдасться здійснити ефективне перетворення існуючої архітектури енергетики в Європі на нову та дієву модель.

Того ж дня Віктор Янукович мав зустріч із Президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим, на якій обговорювалися кроки на шляху до реалізації спільних проектів в енергетичній сфері.

«Зараз готуються до підписання два протоколи. Є технічні питання, які треба прорахувати спеціалістам. Безумовно, Україна продовжуватиме роботу в питаннях транспортування каспійського газу і як споживач газу, і як країна, яка може брати участь у будівництві газотранспортних систем із залученням наявних у нас ресурсів. Нам це дуже цікаво», — передає слова Президента його  прес-служба.

Нині ж відбуваються тристоронні переговори між Україною, Азербайджаном та Туреччиною щодо співробітництва в енергетичних проектах. Учасники перемовин практично підтвердили свою зацікавленість у них. Тут глава держави був лаконічним: «Ми бачимо перспективу».

Нам цікава «прозора» ГТС

Знайшов час Президент і на спілкування з журналістами. Відповідаючи на запитання українських ЗМІ, він підкреслював актуальність використання альтернативних джерел енергії для національної економіки, підвищення енергоефективності та диверсифікації джерел енергопостачання.

Окрім цього, глава держави повідомив, що у своєму виступі на сесії ВЕФ він означив бачення Україною подальшого шляху розвитку в найближчі п’ять років. Також він високо оцінив ефективність діалогу в Давосі щодо питань енергобезпеки. «Переконаний: це даватиме бачення на майбутнє — яке місце займатиме енергетичний сектор в економіках різних країн, які будуть тенденції, які відновлювані джерела енергії розвиватимуться. Для нас ця інформація дуже корисна», — сказав Президент.

Говорячи про співробітництво в газовій сфері, Віктор Янукович акцентував на прагматичній позиції України щодо питань, пов’язаних із диверсифікацією джерел газопостачання, ідеєю створення газотранспортного консорціуму. «Ми не збираємося ні з ким сваритися, а хочемо підійти до цього виважено, з розумом, таким чином, щоб знайти в нашій співпраці, партнерстві вигоди для всіх», — пояснив він.

Однак співпраця в рамках консорціуму можлива на рівних умовах. «Тут не йдеться ні про яку боротьбу, а про те, щоб об’єднати ресурси учасників консорціуму, які б мали можливість забезпечити стабільне постачання певних обсягів газу в Європу», — підкреслив він. А це і забезпечення технічної надійності ГТС та ресурсів для її модернізації, на що потрібно близько 5-7 млрд дол.

За словами глави держави, Україна укладатиме домовленості на вигідних для себе умовах: «Немає необхідності тут щось комусь доводити — треба підійти прагматично до цього питання, прозоро, і прийняти рішення». Президент особливо наголосив, що Україна зацікавлена у прозорості експлуатації національної ГТС, адже це також означає її надійність.

У фокусі євроінтеграції

А вже під час зустрічі із засновником ВЕФ Клаусом Швабом глава Української держави високо оцінив роль форуму як майданчика для обговорення найактуальніших проблем сучасного світу. Він мав на увазі можливість почути позиції партнерів, подивитися на короткострокову перспективу і спланувати стратегію в різних напрямках.

Він ще раз наголосив на незмінності стратегічного курсу України на інтеграцію до європейської спільноти. «Всі реформи, які ми здійснюємо, відбуваються під кутом євроінтеграції. Це гармонізація українського законодавства до європейського, всебічний комплексний підхід до глобальних реформ — велика робота, яка в Україні за 20 років незалежності не проводилася», — сказав Президент.

Зі свого боку засновник Всесвітнього економічного форуму висловив упевненість, що під керівництвом Віктора Януковича Україна досягне прогресу у своїх євроінтеграційних прагненнях.

Тож ВЕФ співпрацюватиме й надалі з Україною та підтримуватиме її євроінтеграційні кроки. «Я знаю про ваші зусилля, спрямовані на підтримку добросусідських відносин з усіма країнами», — запевнив Клаус Шваб, висловивши також упевненість у спроможності України відігравати важливу роль у Європейському регіоні. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»