ГРОШІ

З 1 жовтня відбувся черговий «транш» підвищення соцвиплат

Осінь традиційно — пора збору урожаю, а отже, й підрахунку доходів. Утім, нинішній рік — «урожайний» на підвищення окладів працівникам бюджетної сфери, пенсій і державних соціальних виплат не лише восени. Торік таке збільшення відбулося чотири рази, а нинішнього вирішили додати ще один. Якщо говорити про суми такого збільшення, можливо, вони й не великі. Але враховуючи те, що ріст доходів громадян, особливо малозабезпечених, у 2012 році відбувається п’ятьма «траншами», то,  як кажуть, копійка до копійки — помаленьку набігає певна сума. А отже, наголошують фахівці, в Україні поступово зростають соціальні стандарти. Якщо протягом року від «траншу до траншу» збільшення відбувається на кілька гривень чи десятків гривень, то порівняно з 2009 роком маємо вагоміші цифри.

Насамперед поступово підвищується прожитковий мінімум. Так, з 1 липня він складав 1044 грн, то з 1 жовтня зріс до 1060. А з 1 грудня «мінімальний гаманець» ще трохи поважчає. В ньому додасться ще 35 грн, тобто буде 1095 грн. А у 2009 році він і до 800 грн не дотягував.

Мінімальна пенсія з липневих 844 грн зросте до 856 грн. Теж небагато, однак порівняно з 510 грн, які були у 2009 році, бачимо вже істотніше зростання. Нині, за інформацією фахівців Міністерства соціальної політики, мінімальну пенсію отримують 3,6 млн осіб. До речі, середній розмір пенсії на 1 липня складав 1421 грн.

Росте й мінімальна зарплата. На початку вересня на відеоконференції у Кабміні заступник міністра соціальної політики України В’ячеслав Коломієць зауважив, що з 1 липня 2012 року підвищено мінімальний розмір заробітної плати до 1102 грн, що на 14,8%, або на 142 грн більше, ніж у 2011 році. А з 1 жовтня, за даними Мінсоцполітики, вона додасть ще трохи. І становитиме 1118 грн. У 2009 році вона була трохи більш як 640 грн. Однак попри підвищення, між мінімальною і середньою зарплатою поки маємо певний розрив. «Щодо середнього розміру заробітної плати в економіці, то на 1 серпня вона складала 3151 грн, або на 14,6% більше, ніж у минулому році», — зазначив В’ячеслав Коломієць.

Державна допомога не позбавить людей звички заощаджувати. Фото Володимира ЗАЇКИ

Утім, підвищення стосується не тільки мінімальної зарплати, а й розміру посадового окладу єдиної тарифної сітки (детальніше див. таблиці).

Звичайно, всі ці цифри виглядали б більш вагомо, тішили б ще більше, якби одночасно не дорожчали всі товари та послуги. Адже, як бідкаються деякі пенсіонери, що додає держава, те відразу ж з’їдає інфляція. Так воно і є: фахівці теж зауважують, що зростання соціальних виплат пов’язане з інфляційними процесами. І прогнозують, що інфляція до кінця року складе 9%, а то й більше. Тільки це — середня цифра, а якщо порахувати доходи й витрати, то іноді складається враження, що цей ворог гаманця стає дедалі агресивнішим. Тож народ викручується, хто як може. Це відноситься й до людей, які отримують більш-менш пристойні гроші. А вже пенсіонери, йдучи на базар чи в магазин за товарами повсякденного вжитку, купують зазвичай з необхідного найдешевше. Про рівень життя пенсіонерів у Європі нашим поки що залишається тільки мріяти, тож навчилися вони заощаджувати, на чому тільки можуть.

А от сім’ям із дітьми і ощадливість — кепський помічник. Бо маленьких діток годувати треба якісними продуктами, та й вдяганку-взуванку безпечну купувати. А ці товари, як відомо, не належать до категорії дешевих. Та ще й дорожчають чи не в першу чергу. Звичайно, нині родини, у яких народжуються малята, не обійдені фінансовою підтримкою держави. І вона також включена у ріст соціальних «траншів». Порівняно з 2009 роком допомога на дітей зросла більше, ніж удвічі, і нині підвищення спостерігаємо вже на рівні сотень, а то й тисяч гривень.

Наступний «транш» підвищення бюджетних окладів, пенсій і соціальних виплат очікується вже наприкінці року — з 1 грудня.

У Міністерстві соціальної політики кажуть, що налаштовані працювати над збільшенням соціальних виплат і в подальшому.