Літня спека не поступилася першому місяцю осені. Цьогорічний вересень відзначився такою високою температурою, яка, за свідченням синоптиків, спостерігалася сто років тому. 2 вересня було зафіксовано її рекордний рівень за весь період спостережень — 35,7o С.  Зазначимо, що останніми роками характерні лише рекорди високої температури.

За однією з народних прикмет (на Мокрини, 1 серпня, був погожий день), місяць чарівних барв жовтень має бути сухим і прохолодним. Знаковими для прогнозів погоди до кінця осені  й наступні зиму та літо старі люди вважають прикмети у такі вересневі дні релігійних свят: Трохима (2),  Дениса. Свято мірошників (3), Сергія-Капустяника (8), Іоанна Богослова (9), Покрови Пресвятої Богородиці (14).

Так козак дівчину і до шлюбу доведе. Фото Володимира ЗAЇКИ

На Трохима пасічники уважно обстежують, у якому стані домівки крилатих трудівниць. Кожен вулик повинен забезпечити рій теплом і запасами їжі на всю зиму. Слід звернути увагу на таке: якщо бджілки старанно заліпили вічка воском чи прополісом — зима буде суворою, а якщо злегка — теплою. Колись саме на Трохима на вечорницях парубки і дівчата після заручин остаточно домовлялися, чи братимуть шлюб цього року, чи ще парубкуватимуть-дівуватимуть. Трохим ніби стояв на півдорозі між Семеном (14 вересня, коли засилали сватів) і Покровою, коли справляли весілля. Адже, за традицією, між заручинами і шлюбом обов’язково  мав  бути відповідний термін для роздумів не менш як місяць.  Трохима — щасливий день для новонароджених. «На Трохима не проходить щастя мимо: куди Трохим — і воно за ним», — каже народна мудрість.

На Дениса слід спостерігати, звідки дме вітер: якщо з півночі — на холод; якщо південний — на тепло; якщо східний — стоятиме суха, але прохолодна погода; якщо західний — принесе дощ. Теплий день із туманом і павутинням у повітрі — провісник гарної осені, сніг випаде нескоро.

Свято Сергія-Капустяника мені запам’яталося з дитинства.  Цього дня матуся традиційно шаткувала на зиму білокачанну королеву грядок. Тато випарював розпеченим на вогні каменем і окропом дубову діжку, а я чистив моркву.  Яка ж вона була смачна, квашена капуста з холодного погрібця! Недаремно цей овочевий дар вважають у народі панацеєю від семи  недуг.

Від Сергія-Капустяника помітно знижується температура. Колись давно цього дня вже випадав сніг. До наших днів збереглося прислів’я: «На Сергія сніг глибокий — влітку урожай високий». Нині прогнозуємо погоду за такою прикметою: якщо на Сергія сухо, наступне літо буде дощове.

Старі люди кажуть: «Хто не посіяв озиму пшеницю до Іоанна-Богослова, той не вартий доброго слова». Тож добрим господарям-хліборобам варто не забувати це мудре прислів’я. Якщо цього дня йтиме дощ, то початок нового року буде вологим; якщо день видасться теплим, сонячним, то літо буде холодне, дощове.

Покрова Пресвятої Богородиці — своєрідний символ і оберіг України, запорозьких козаків. Наша держава особливо потребує захисту всіх святих покровителів від злодіянь кремлівських посіпак і сусідньої держави. Господня кара за ці злодіяння буде неминучою. Адже порушено сакральну традицію Пресвятої Богородиці —  поріг нашого обійстя переступили не з хлібиною та добрим словом, а зі зброєю і загарбницькими намірами.

Зі святом Покрови пов’язана ще одна добра традиція — розвішувати на деревах годівнички для птахів, які не відлітають у теплі краї. Пам’ятаю, навчаючись у Літинській СШ №1, що на Вінниччині, цю благородну акцію ми проводили із класним керівником Феодосією Іванівною Шачковою  у шкільному саду.

Яка Покрова — така й зима. Дощ на Покрову —  дощитиме  до кінця осені. Якщо день теплий — осінь буде затяжною. Якщо листя з дуба і берези опаде на Покрову — літо буде врожайним, а якщо триматиметься на гіллі до кінця місяця  — посушливим.

Будь-які примхи погоди і природні катаклізми ми переживемо. Просимо у святої покровительки України лише одного: захисту нашого життя і мирної праці на благо незалежної держави від нахабної агресії боговідступників. 

НАШ КАЛЕНДАР

1 жовтня — Міжнародний день музики;  Міжнародний день людей похилого віку

2 жовтня — Міжнародний день ненасилля

4 жовтня — День працівників освіти;

4—10 жовтня — Всесвітній тиждень Космосу

5 жовтня — Всесвітній день учителів; Всесвітній день архітектури; Всесвітній день людських поселень

8 жовтня — День юриста; Всесвітній день зору

9 жовтня — Всесвітній день пошти

10 жовтня —  День працівників стандартизації та метрології;  Всесвітній день проти смертної кари;  Всесвітній день психічного здоров’я

11 жовтня — День художника;  День працівників державної  санітарно-епідеміологічної служби

12—18 жовтня — Європейський тиждень місцевої демократії

13 жовтня — Міжнародний день зі зменшення небезпеки стихійних лих

14 жовтня — День захисника України;  День українського козацтва;  День УПА;  Покрова Пресвятої Богородиці

15 жовтня —  Міжнародний день сільських жінок

16 жовтня — Всесвітній день продовольства

17 жовтня — День працівників целюлозно-паперової промисловості;  Міжнародний день боротьби за ліквідацію бідності

18 жовтня —  День працівників харчової промисловості

20 жовтня — Всеукраїнський день боротьби  із захворюванням на рак  молочної залози

24 жовтня —  День Організації Об’єднаних Націй;  Всесвітній день інформації про розвиток

24—30 жовтня — Тиждень роззброєння

25 жовтня —  День автомобіліста і дорожника;  Європейський день цивільного правосуддя

27 жовтня —  Всесвітній день аудіовізуальної спадщини

28 жовтня — День визволення України від фашистських загарбників

Павло ЛАРІОНОВ
  для «Урядового кур’єра»