СОЦІУМ

Діти-інваліди потребують як уваги, так і розуміння з боку суспільства

Дарницький дитячий будинок-інтернат, розташований поблизу станції столичного метро «Бориспільська», либонь, мало чим відрізняється від аналогічних закладів. Можливо, саме тому напередодні Міжнародного дня інвалідів Прем’єр-міністр Микола Азаров учора був гостем його вихователів і вихованців. Типова картина, типові проблеми, які потребують нетипових шляхів розв’язання.

Нині тут перебуває 139 дівчаток віком від 7 до 25 років із вадами психічного й фізичного розвитку. Втім, про це одразу можна й не здогадатися. Судячи з розміщеного у холлі стенду «Творчість наших дітей», серед вихованців є такі таланти, якими не завжди похвалиться і звичайна школа. За яскравістю барв і розмаїттям художніх образів приховується власне бачення світу і колосальне бажання жити. Як усі їхні однолітки — активним повноцінним життям.

Вихованці чекали на гостя в актовій залі. Когось вихователі привели за тремтливі рученята, когось, особливо найменших і непосидючих, тримали на колінах. Проте і малі, і доросліші з неприхованою цікавістю свердлили оченятами незнайомих тітоньок і дядечок, прискіпливо вивчаючи  камери і диктофони.

Невідомо, чи усвідомлювали вони всю важливість моменту, і хто прийде до них у гості. Мабуть, не всі. Перед ними постав не глава уряду, а просто елегантна поважна людина, яка завітала з так потрібними їм подарунками. Причому, не з цукерками чи банальними іграшками. Хоча без м’ячиків не обійшлося — діти ж бо. Але тут стало зрозуміло, що розміщені на сцені різнокольорові гойдалки і тренажери мають набагато практичніше навантаження. Загалом Микола Азаров передав інтернату сотню одиниць розвивального обладнання, з яких у залі вдалося розмістити лише десяту частину.

Коли дітлахи довідалися про такий сюрприз, із зали пролунало палке і незрежисоване, але таке щире «Ура!» і «Дякуємо!». Аж до горла підступив важкий ком. А під час запального танцю дівчаток емоції не зміг стримати і майже завжди суворий Микола Азаров. Він жваво плескав у долоні. А коли дзвінкі голоси, що якось особливо не по-дитячому виводили незабутню «Червону руту», з-під золотавих прем’єрських окулярів буквально струменіла непідробна розчуленість. Юні актори розтопили навіть зазвичай кам’яні обличчя особистих охоронців Прем’єра.

Маленький концерт завершував відвідання інтернату. А перед тим Микола Азаров побував у акуратних дитячих спальнях та інших приміщеннях закладу, розпитав про проблеми. Дав доручення столичній владі навесні розпочати ремонт даху. І пообіцяв директору Тетяні Никифоровій через певний час знову приїхати до гостинних дівчаток.

Таких, як ці діти, слід сприймати повноправними членами суспільства, не ізолювати від нього, переконував Прем’єр журналістів. Здібності цих дітей доводять абсолютну правоту Миколи Азарова. А окрім проблем з покрівлею, глава уряду пообіцяв вирішити питання літнього відпочинку вихованців інтернату в Євпаторії на базі військового санаторію.

1 грудня Микола Азаров відвідав дитячий будинок-інтернат. Фоторепортаж Олега МАРКЕВИЧА