Кажуть,  на передовій не буває без втрат, а куля, мовляв, дурепа. Однак лише поодинокий випадок — то випадковість, а кілька — вже тенденція. Журналістку одного з українських телеканалів, яка працювала під час сутички протестувальників з міліцією у  світловідбивному жилеті, поцілили в ногу саме в момент підготовки репортажу. Ще одному колезі прострелили планшет, на якому напис «Преса» був через усю поверхню.

Жилети не допомагають

Міліція прицільно стріляла по журналістах — це підтвердили співробітники парламентської бібліотеки, розташованої на вулиці Грушевського, зі сходів якої працівники ЗМІ вели зйомку. При цьому журналісти були в спеціальному одязі — жилетах з написом «Преса» і з відео- та фототехнікою,  пише LB.ua. Це призвело до того, що репортери почали знімати із себе жилети, оскільки більше вже не вважають себе «недоторканими» під час висвітлення подій.

Двоє  представників ЗМІ позбулися очних яблук — наслідок прицільних пострілів чи то у спалах об’єктива, чи, може, й просто в око… Розбиті голови, численні опіки, осколочні поранення, а тих, хто потрапив у заручники, ще й добряче б’ють…

Інститут масової інформації, який постійно оновлює список потерпілих під час заворушень, що почалися 19 січня, учора повідомляв про 43 випадки із журналістами.

Останній з них — громадянин Росії, режисер проекту Lenta.doc Андрій Кисельов, що висвітлював заворушення в Києві за завданням редакції сайту Lenta.ru. 23 січня його затримали із групою активістів, коли висвітлював акції протесту на вулиці Грушевського у Києві. Він розповів, що вони півтори години простояли на колінах на снігу. Також під час затримання журналістові розбили брову, завдали численних забоїв. Згодом участь пана Кисельова у масових заворушеннях не підтвердилась і йому не пред’явили жодних звинувачень та з  райвідділку відпустили. Чи попросили пробачення, що били, невідомо.

Раніше глава Ради з прав людини при президентові РФ Михайло Федотов звернувся до української влади із проханням звільнити Кисельова і покарати винних у його затриманні. Розібратися з випадками затримання журналістів в Україні закликав і голова Спілки журналістів Москви, головний редактор «Московського комсомольця» Павло Гусєв.

Багато людей дізнаються новини завдяки телерепортажам. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Солідарність поза політикою

Міжнародна та Європейська федерації журналістів апелюють до європейських лідерів про необхідність засудити акти насильства, які здійснюють щодо журналістів та ЗМІ в Україні, і просять їх «вжити усіх заходів, зокрема санкції, щоб змусити уряд України поважати статут Ради Європи, конвенції і пакти, які вона ратифікувала».

У листі на адресу президента Європейського парламенту Мартіна Шульца, президента Європейської ради Германа Ван Ромпея, генерального секретаря Ради Європи Турбйорна Ягланда і генерального секретаря Організації з безпеки і співпраці в Європі Ламберто Дзанньєра йдеться про те, що «поряд із побиттям, арештами і переслідуванням журналістів український уряд нині дедалі більше вживає заходів, щоб підірвати свободу слова та обличчя незалежної журналістики».

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» засуджує жорстокі напади на журналістів під час сутичок між демонстрантами і силовиками та закликає сторони конфлікту поважати медійників. Про це йдеться у заяві організації, оприлюдненої на її сайті.

 «Навмисні напади на співробітників ЗМІ неприйнятні, і щодо них має бути проведене повне та неупереджене розслідування. Ми закликаємо всі сторони поважати людей, які роблять новини. Журналістів, затриманих під час виконання професійних обов’язків, слід відразу звільняти», — йдеться у заяві міжнародної організації.

На тлі резонансу, що наростає, вчора трапився ще один прикрий інцидент. Журналістів, які намагалися пройти разом з одним із лідерів опозиції Віталієм Кличком, аби почути, про що народний депутат говоритиме із силовиками, останні зустріли…  камінням і гранатою, повідомив 5 канал. Це не хочеться навіть коментувати.

Скажемо про інше. Попри все від журналістів нині багато залежить, і ніхто не має права заборонити  висвітлювати події чесно і неупереджено. На Грушевського у нас справжня гаряча точка. Вперше за всі роки незалежності. А досвід  працювати на барикадах є не в усіх. Головне — не  плутати нерозважливість із виконанням професійних обов’язків.

Заява професійних спілок

Національна спілка журналістів України та Незалежна медіа-профспілка вимагають від керівництва Міністерства внутрішніх справ зобов’язати своїх підлеглих припинити свідоме насильство щодо журналістів. Ми глибоко стурбовані та обурені ситуацією, яка склалася в останні дні сутичок мітингувальників із правоохоронцями на вулиці Грушевського у Києві.

Під час застосування сили з боку бійців спецпідрозділу «Беркут» постраждало понад 35 журналістів. Є численні задокументовані свідчення того, що спецпризначенці прицільно стріляли гумовими кулями у співробітників ЗМІ, кидали світло-шумові гранати під ноги людям із фото- та відеокамерами. Зокрема  знімальна група «Радіо Свобода» зафіксувала, як  міліціонер цілиться і стріляє просто в неї, після чого журналістів побили та затримали. Схоже сталося з оператором Еspreso.tv, якому під ноги кинули газову гранату. Колеги-журналісти зафіксували також, як силовики впритул стріляли із травматичної зброї у журналістку, що тримала в руках фотоапарат. Удари міліцейськими кийками отримав польський журналіст Павел Боболович. Це лише окремі випадки, але цей перелік можна продовжувати. Спецпризначенці цілеспрямовано застосовують силу до працівників медіа, яких легко ідентифікувати в натовпі: більшість із них під час сутичок були з апаратурою, чимало — у захисних жилетах «Преса».

НСЖУ та НМПУ вважають неприпустимими подібні дії правоохоронних структур щодо журналістів і вимагають від керівництва силових відомств розробити і довести до всіх співробітників правоохоронних і силових структур порядок реагування на працівників ЗМІ, які виконують свій професійний обов’язок в місцях сутичок.

«Вважаємо за необхідне, щоб цей порядок (наказ) був переданий прес-службою МВС і самим журналістам. Бо ситуація, яка склалася на сьогодні, свідчить про те, що спецпризначенці мають чіткий наказ фізичного знищення журналістів на майдані», йдеться у заяві, оприлюдненій учора на сайті НСЖУ. 

КОМПЕТЕНТНО

У Центрі громадських зв’язків МВС України, куди «Урядовий кур’єр» звернувся з проханням прокоментувати повідомлення про десятки постраждалих працівників засобів масової інформації, оприлюднені громадськими журналістськими організаціями дані не підтвердили. За підрахунками міліції, на ранок 23 січня районними відділами внутрішніх справ після наданої медиками інформації по лінії 103 чи особистих звернень зареєстровано 21 випадок нанесення тілесних ушкоджень журналістам. Для з’ясування обставин за кожним таким сигналом виїжджає слідчо-оперативна група, а зібрані матеріали вивчаються. В разі виявлення ознак скоєння щодо працівника ЗМІ кримінального правопорушення, відомості про це вносяться до Єдиного реєстру досудових розслідувань і розпочинається кримінальне провадження.