Обставини, за яких інвалід-візочник Віталій Кравченко працював у мирному Донецьку, такі, що могли б стати ілюстрацією до мотиваційного слогана «Розкажи йому про труднощі, які тобі стають на перешкоді». У нього за плечима досвід роботи менеджером, продавцем- консультантом, ІТ-фахівцем. У мирний час, звісно. Через війну мусив звідти виїхати. Втім, не з тим розрахунком, що держава вповні подбає про його особливі потреби. Навпаки, вже в Одесі, яку обрав для проживання, він заходився дбати про тих, хто має такі самі проблеми з пересуванням, як і він.

«Турбота» на самоокупності

Уже наприкінці минулого року Віталій презентував свою фірму «Турбота» — перше у місті таксі для інвалідів-візочників. Реалізувати задум чоловікові допомагає його брат, який і працює водієм цього таксі. Це комерційний проект, наголошує Віталій: «Інвалід поїздку оплачує, але не дорожче, ніж у звичайному таксі. Перевозимо спеціалізованим автобусом, тож група із чотирьох осіб, обмежених у своїх можливостях, цілком може проїхати, заплативши як за одного». Тобто проект ∂рунтується не на бюджетних чи благодійних вливаннях, а на врахуванні потреб і можливостей своєї, хай і не надто заможної, частини громади. «Щоденно вони не зможуть користуватися цим сервісом, але два рази на місяць — цілком, — ділиться своїми міркуваннями Віталій. — А в Одесі п’ять тисяч інвалідів-візочників». Тобто база для бізнесу є, і він уже діє: «Турбота» приймає замовлення, розвозить людей.

Залишивши рідне місто, Віталій Кравченко може не лише подбати про себе, а й надати «Турботу» іншим. Фото автора

Пан Віталій робив такі самі перевезення й у Донецьку, але то був суто соціальний проект: «Фонд Ріната Ахметова профінансував купування автобусів, а донецький муніципалітет повністю взяв на себе витрати з перевезення інвалідів». Звісно, чоловік з радістю сприйняв би намір одеської мерії долучитися до проекту, аби зробити транспортний сервіс доступнішим для інвалідів. Утім, ставку робили на те, що «Турбота» працюватиме й на засадах самоокупності. А на старті проекту дуже стала у нагоді підтримка генерального директора компанії «ТІС» Андрія Ставніцера. Він надав безвідсотковий кредит на придбання транспорту. Знайти такого партнера засновникам таксі «Турбота» допоміг Impact Hub Odessa в межах проекту «Новий відлік», покликаний підтримувати малий бізнес і сприяти самозайнятості переселенців.

Фото автора

Організатори не без підстав вважають спеціалізоване таксі Віталія гордістю проекту — і через його масштабність, і через його соціальну спрямованість, і через грамотний розрахунок, який виявився переконливим для представника великого і успішного бізнесу. Вартість проекту «Турбота» (220 тисяч гривень) виходила за межі можливостей програми «Новий відлік», тож залучення стороннього інвестора було єдиним шляхом для його реалізації. «Хороший старт зроблено, — каже Віталій Кравченко, — реклама триває. Життя не спиняється, потрібно жити, слід працювати і розвивати бізнес у цій країні».

Стратегія малого успіху

Допомагаючи на старті, в межах програми «Новий відлік» мільйон гривень від Міжнародного фонду «Відродження» розписали ще між чотирнадцятьма переможцями проекту. Такі самі конкурси провели ще в трьох містах України: в Києві, Харкові та Львові. «Суми різні, — каже куратор одеського проекту Ганна Підіпригора, — залежно від запропонованого бізнес-плану. Це може бути і 30, і 100 тисяч гривень».

Наталі Панфіловій із Авдіївки (Донеччина) досить було допомогти з придбанням фритюрниці та іншого кухонного начиння, аби її проект «Чебуречки щойно з пічки» почав працювати у Сергіївці, що на Одещині. Це курортне містечко, де свого часу оселили чимало переселенців. Чебуреками жінка торгувала й у рідній Авдіївці.

«Робіть те, в чому ви впевнені, що у вас вийде». Олена Гаркавенко з Донецька каже, що дослухалася до цієї поради тренерів «Нового відліку». Спочатку вона, мама двох маленьких доньок, мала намір створити школу раннього розвитку. Втім, для початку вирішила звузити сектор і зосередитися на виготовленні ігор, що розвивають. Олена впевнена, що жодні сучасні гаджети не замінять малечі реальних предметів, які можна відчути на дотик. Її ігри вартістю 330—430 гривень купують батьки і школи раннього розвитку. Ідею створити власний такий заклад Олена не полишає: «Навчаюся на психолога та педагога раннього розвитку». Впродовж 3—4 місяців жінка планує вийти зі своїми іграшками на самоокупність, вважає, що це той бізнес, який цілком дасть змогу забезпечувати сім’ю.

Дизайнер одягу Наталія Маловик в Одесі виборола перемогу зі своїм проектом. фото автора

Хоча й трапляються історії успіху переселенців, які кардинально змінювали вид своєї діяльності, тріумфатори «Нового відліку» зазвичай досягали успіху в тій справі, якою займалися й до переїзду. Ольга Зубик, що виграла грант на проект дистрибуції продуктів харчування, мала у Донецьку продуктовий магазин. Відкрила його за півроку до війни. І хоча в Одесі торгівля продуктами ой як розвинена, Ольга впевнена, що свою нішу тут вона знайшла: «Натомість і попит величезний — всім вистачить заробітку!»

«В Одесі є все — потрібно тільки пошукати! — запевняє донеччанин Денис Яковенко. Він якраз має намір освоїти тут нову для себе справу. В Донецьку він вирощував гливи, планував виробляти паливні брикети. Втім, реалізував задумане вже в Одесі. «Мої споживачі — населення тієї місцевості, де немає газу (значна частина Одещини й досі не газифікована. — «УК»), — каже Денис, — а після минулого опалювального сезону, гадаю, навіть ті, хто користується блакитним паливом, перейдуть на твердопаливні котли». Сировина — тирса, лузга соняшнику, солома. Денис каже, що бізнес розвивається, продукція має попит. Розповідає, що має дві установки для виготовлення брикетів, а хоче п’ять. Зізнається, що без підтримки не впорався б: «Це дорогий бізнес». Утім, запевняє, що знайшов би її у будь-якому разі: «Було б лише бажання». Денис зазначає, що ніколи не відчував до себе недовіри одеських партнерів: «Напевне, пощастило».

При цьому куратор проекту «Новий відлік» Ганна Підіпригора каже, що зараз упередженості щодо переселенців у місті не існує: «Це спочатку не довіряли, не хотіли, приміром, здавати житло». Ганна також переселенка, тож проблеми своїх підопічних знає достеменно. Каже, що може навести приклади, коли її знайомі успішно облаштувалися в Одесі виключно власними силами, без додаткового фінансування: «Скажімо, відкрили салон прямо в центрі поблизу Дерибасівської, з жодними проблемами не стикалися». Влада теж ставиться з розумінням. Приміром, у межах проекту «Новий відлік» її представники радили, як закрити ПП на окупованих територіях, аби не платити податків, по суті, з розгромленого бізнесу.

Складно, але не фатально

Загалом фінансову підтримку «Нового відліку» отримали 14 бізнесменів, а пошукачів було понад 160. Ганна Підіпригора запевняє, що свій бонус одержали всі — одним дістався грант, других навчили новому, треті набули інших навичок, зв’язків. Учасники проекту почасти між собою знаходили партнерів чи роботодавців.

Однак історії успіху, почуті від переможців «Нового відліку» чи знайдені в інших проектах, розказані знайомими, навряд чи можуть претендувати на статистично достовірну картину того, якій кількості переміщених бізнесменів вдалося облаштувати свою справу після переселення. Висновок один — історії ці справді є, і їх чимало. Вони — підтвердження того, що доцільно шукати можливість для розвитку в нових умовах. Упередженість і недовіра до переселенців — швидше виняток, ніж правило. Натомість до людей з високими професійними та репутаційними здобутками їх немає взагалі.

Знайома розповіла мені про успішного молодого медика з Донецька, який, щойно переїхавши до Одеси, отримав одну з найвищих посад у відомій приватній клініці. Успіху зазвичай досягають ті, хто має змогу застосувати попередній досвід і напрацювання, започаткувавши на новому місці справу, на якій добре розуміється.

Універсальні навички ведення бізнесу можуть знадобитися й тим, хто має намір суттєво змінити профіль своєї діяльності. Одеса як місто засноване, по суті, переселенцями, лояльне до приїжджих, які доводять, що з ними варто мати справу. Натомість, переселенці також хочуть почуватися повноцінними і корисними членами нової громади.

«Ці люди не тільки беруть — вони вміють давати», — каже Ганна Підіпригора, анонсуючи акцію переможців «Нового відліку» з допомоги соціальним проектам. Кожен із них чимось зарадить: хтось дасть тонну паливних брикетів, хтось — ігри для дитячих будинків». Переселенці-бізнесмени щиро хочуть стати повноцінними і поважними одеситами. І ніхто з них не бажає знову стати жителями Донбасу. Принаймні, серед моїх співрозмовників таких не знайшлося.

Не планує повертатися в Донецьк виробник паливних брикетів Денис Яковенко. Дистриб’ютор Ольга Зубик каже, що вже не сприймає це місто як рідне. Тепер його замінила Одеса. Та й облаштувалася вже на новому місці: «Живу тут уже півтора року, мої діти ходять у дитсадок, до школи, зайвий раз смикати їх не хотіла б». Авторка дитячих ігор Олена Гаркавенко каже: «Навіть раніше, не можу пояснити чому, Одеса була мені близьким містом». Воєнні події змусили поставити крапку: «Я у Донецьк не повернуся ніколи». Ось тільки батьків схилити до такого вибору не може: «На жаль, для них Донецьк улюблене рідне місто. Вони залишаються там».

І, радіючи за людей, які здолали лихий вибрик долі і спромоглися розпочати нове гідне життя на новому місці, мимоволі замислюєшся: невже тепер назавжди стануть абсолютно несумісними слова «успіх» і «Донбас», що був колись одним із найпотужніших промислових осередків нашої країни?..