Вектор діяльності військових прокурорів Західного регіону України — щоденна напружена робота над викриттям і викоріненням корупції. Усе починається, як кажуть, із тилу: відстежують стан законності у піднаглядних формуваннях та структурах, налагоджують взаємодію із правоохоронними органами, серед яких оперативні підрозділи СБУ, Нацполіції. Детальніше про непрості три місяці 2016 року розповів військовий прокурор Західного регіону України Олег СЕНЮК.

Резонансні справи

УК: Олеже Володимировичу, якого результату досягнуто за ці три місяці?

— Ми тільки розпочинаємо боротьбу з вищою офіцерською корупцією. І одразу стають помітними наші справи: гучні затримання на гарячому високих чинів зі знаними іменами, великі суми хабарів, на яких і ловить корупціонерів військова прокуратура регіону в тісній співпраці із силовиками, антикорупційними структурами. Докладемо всіх зусиль, щоб жоден хабарник не забував про невідворотність покарання.

У першому кварталі цього року військові прокуратури гарнізонів Західного регіону України розпочали 37 кримінальних проваджень з ознаками корупції. Це вп’ятеро більше, ніж за аналогічний період торік (було сім зареєстрованих проваджень), і один із найкращих результатів серед прокуратур обласного рівня. Середнє навантаження на одного нашого слідчого на місяць сягає 11 проваджень. А слідчих на 8 областей усього 25. Військові прокурори діють цілеспрямовано, безкомпромісно, згідно з усіма вимогами статутів і законів.

Слідчі військових прокуратур гарнізонів та апарату Західного регіону України завершили та скерували до суду 30 кримінальних проваджень: щодо корумпованих прикордонників і митників, посадовців держпідприємств, пов’язаних з оборонною промисловістю. Нерідко чуємо, що боротьба з корупцією в Україні марна. Це не так!

УК: Яку зі справ можна назвати найрезонанснішою?

— Вочевидь, затримання екс-заступника директора — начальника відділу матеріально-технічного забезпечення ДП «Житомирський бронетанковий завод» Л. та його спільника, керівника ТОВ «Укрвагонремтранс» С. за підозрою у заволодінні коштами держпідприємства у сумі понад 23 мільйони гривень. Ці гроші, які держава надала на ремонт майже 90 одиниць бронетанкової техніки для спрямування її в зону АТО, незаконно, за попередньою змовою з 16 липня 2014-го по 19 січня 2015 року перераховано з банківського рахунку держпідприємства на рахунок приватника.

За даними слідства, фірма, яку очолює С., фіктивна, а «Житомирський бронетанковий завод» розраховувався за запчастини, яких не існувало.

Обом правопорушникам 20 січня повідомлено про підозру: громадянина Л. — за скоєння злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), а громадянина С. — за ч. 5 ст. 27 і ч. 5 ст. 191 КК України.

У лютому зловмисники ще намагалися оскаржити рішення суду першої інстанції щодо обрання запобіжного заходу — тримання під вартою. Але колегія Апеляційного суду Львівської області погодилася з аргументами військової прокуратури Західного регіону України у кримінальному провадженні й залишила рішення Шевченківського райсуду Львова в силі.

УК: А чи були спроби зловмисників підкупити військових прокурорів?

— Так. Виявлення і викриття таких зухвальств — умова боротьби з корупцією.

3 лютого затримано директора Красилівського агрегатного заводу під час спроби дати 23 тисячі доларів США і 2 тисячі євро хабара працівникові військової прокуратури Хмельницького гарнізону за непритягнення його до кримінальної відповідальності та повернення майже 70 тисяч доларів США, вилучених під час обшуку 31 січня. Ці кошти він запропонував прокуророві ще під час проведення слідчих дій 31 січня, але прокурор, як і вимагає закон, того самого дня звернувся з відповідним рапортом до прокурора гарнізону. І під час спроби передачі хабара директора підприємства затримали, а пізніше його повідомлено про підозру у скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 369 КК України.

Цього директора і його спільників — військових чиновників (начальник управління техзабезпечення Повітряних сил ЗСУ, командир та заступник командира однієї з військових частин) підозрюють у розкраданні 30 одиниць балкових кріплень під крило для літаків Су-24, призначених для несення авіаційних бомб БДЗ-УСК. Перевірка встановила, що ці кріплення вкрали зі складів військової частини на Хмельниччині. Їх мали використати для виконання контракту вартістю 18 мільйонів доларів США із Республікою Індія.

Зловмисники розробили схему: спершу держпідприємство планувало нібито провести косметичний ремонт цих виробів, а тоді продати їх як нові вироби власного виробництва за міжнародним контрактом за ціною приблизно 46 тисяч доларів США за виріб. Це попри те, що, згідно з обліковими даними військової частини, залишкова вартість одного виробу — 1654 гривні.

У цьому провадженні 2 лютого 2016 року всіх фігурантів справи повідомили про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 410 КК України.

Директор намагався уникнути кримінальної відповідальності, але, звичайно ж, у нього не вийшло.

У нас спільна мета

УК: Як запобігати таким злочинам?

— Має бути відповідальність, свідомість громадян, державних службовців та високих чинів. Не менш важлива й тісна співпраця з усіма силовими структурами. Адже у нас спільна мета — подолання кругової поруки. Без цієї співпраці — активної, фахової — боротьба з корупцією не буде результативною.

УК: Чи можете навести приклади, коли учасників схем такої кругової поруки схопили на гарячому?

— 27 лютого під час обшуків у службових приміщеннях пунктів пропуску ВПС «Лужанка» та ВПС «Косино» Мукачівського прикордонного загону було виявлено і вилучено понад 30 тисяч гривень, які прикордонники-зловмисники отримували як хабарі за безперешкодний перетин товарів держкордону України. Це так звана каса за одну зміну. Кожну таку оборудку вони детально фіксували у журналі — записували в «чорнову бухгалтерію».

Прокурори повідомили про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 368 КК України, начальника відділу прикордонслужби «Лужанка» та старшого зміни цього відділу. Паралельно офіцери прокуратури перевіряють інші епізоди систематичних поборів прикордонниками.

УК: Наскільки нам відомо, у поле вашого зору потрапили й нечисті на руку митники.

— 28 лютого військова прокуратура Західного регіону України затримала під час чергового одержання неправомірної вигоди головного держінспектора митного поста «Львів-аеропорт» Львівської митниці ДФС України у Львівській області. Прикордонниця разом з колегами задіяла хитру схему. Вказували окремим пасажирам на порушення митних правил, а для «вирішення питання» пропонували зайти до кімнати огляду.

Таку схему використали й тоді, коли жінка пообіцяла землячці заплющити очі на вартість ввезеного з Туреччини товару. А попросила за це 300 доларів США. Та щойно посадовець зрозуміла, що правоохоронці її «ведуть», кинулася навтьоки. І вирішила викинути долари. Та це не допомогло. Долари вилучили і долучили до матеріалів справи.

Серед жертв нечистих на руку митників — і українці, й громадяни інших держав.

Лише впродовж листопада 2015-го — лютого 2016 року прокуратура під час операції з викриття злочинів зафіксувала 68 таких епізодів корупційних випадків систематичного вимагання та одержання неправомірної вигоди митниками на загальну суму понад 10 тисяч доларів США. Митники вимагали від 400 гривень до 300 доларів, які ховали де тільки могли — у шухлядах, шафах, навіть у вбиральнях.

УК: Ви зауважуєте, що багато залежить від активної позиції громадян. А чи допомагають вони вам ловити правопорушників?

— Звичайно. 2 березня працівники УСБУ у Львівській області спільно із слідчими ГУ Національної поліції у Львівській області за процесуального керівництва військової прокуратури Львівського гарнізону викрили й затримали на гарячому трьох співробітників митного поста «Смільниця» Львівської митниці, які одержали 25 тисяч гривень неправомірної вигоди. Затримали їх у ресторані, де вони після зміни святкували день народження одного з них. Удома в одного з посадовців знайдено ще 40 тисяч гривень. Їхнє походження і законність з’ясовують. Усі троє — львів’яни зі стажем на митниці понад 10 років.

Так ось, стежити за митниками почали ще в січні, коли до СБУ звернувся підприємець. У нього ці троє митників систематично вимагали гроші за безперешкодне перевезення дрібних побутових товарів та за не затягування розмитнення. Тоді ж відкрили кримінальне провадження.

За кожен автомобіль із побутовою технікою підприємця митники вимагали 100 доларів США. Натомість обіцяли не створювати перешкод. Це попри те, що підприємець не перевозив жодних заборонених предметів і мав усі дозволи на товар.

З’ясувалося, що ці троє митників упродовж двох місяців отримали від підприємця 1000 доларів. Нині слідство опрацьовує версію причетності до злочину керівництва митного поста. А дії самих правопорушників кваліфікують за ч. 3 ст. 368 КК України.

УК: Податківці, наскільки знаємо, теж попадаються на хабарах. У вашій практиці таке траплялося?

— Ось свіжий факт. 18 березня військова прокуратура Львівського гарнізону за оперативної підтримки управління захисту економіки у Львівській області департаменту захисту економіки Нацполіції України задокументувала факт вимагання і отримання хабара обсягом 400 доларів США начальником відділу доходів і зборів з фізичних осіб Державної податкової інспекції одного з районів у Львівській області (ч. 3 ст. 368 КК України). За ці гроші жінці обіцяли не створювати штучних перешкод у її підприємницькій діяльності. Виявили та вилучили гроші під час проведення огляду службового кабінету посадовця.

УК: Вочевидь, можна багато розповідати про кожну антикорупційну справу, яку ведуть співробітники військової прокуратури Західного регіону України. Однак навряд чи боротьба з негативними явищами у нашому суспільстві закінчиться швидко — надто глибоко корупція пустила коріння.

— Цілком згоден. Перші кроки у протидії корупції зроблено. І перші успіхи не дадуть нам, військовим прокурорам, змоги спочивати на лаврах. Навпаки, це піднімає планку очікувань і суспільства, і кожного громадянина.

Зауважу, що за кожним хабаром, корупційним діянням завжди стоїть чиєсь прізвище. А за кожним викриттям злочину криється нелегка праця слідчого. Військові прокурори Західного регіону України роблять усе задля досягнення і підтримання закону і правопорядку.

Юлія ГАЛУЩАК
для «Урядового кур’єра»

ДОСЬЄ «УК»

Олег СЕНЮК. Народився 25 травня 1979 року в м. Львові. Закінчив юридичний факультет Львівського національного університету імені Івана Франка. З 24 березня 2015 року — військовий прокурор Західного регіону України. Полковник юстиції.