У Сокирному під Черкасами відбувся другий міжнародний інвестиційний форум. Найочікуваніша бізнес-подія року зібрала представників обласної та міської влади, підприємців області та України, потенційних інвесторів із різних куточків світу. Зокрема прибули представницька делегація з польського міста-побратима Черкас Бидгоща, а також понад 140 інших учасників, у тому числі представники Польщі, Франції, Нідерландів, США, Німеччини, Сінгапуру.

Переробка значно вигідніша

На Черкащині нині впроваджують пілотний проект перспективної моделі агроринку. Така модель дає змогу перейти від сировинного експорту до високомаржинальної (яка має постійний попит) аграрно-індустріальної діяльності. Ще навесні підприємці спільно з обласною владою ініціювали створення першого в Україні аграрно-індустріального парку. Цей довгостроковий проект здатний стати новим драйвером розвитку національного аграрно-промислового комплексу.

— Ми консультувалися з нашими партнерами — Асоціацією індустріальних парків України і бізнес-спільнотою, — зауважив голова Черкаської облдержадміністрації Юрій Ткаченко. — Врешті дійшли висновку, що для нас перспективним є створення саме агропарку. Велика сировинна база, чимала кількість господарств, що працюють у цій сфері, — все це передумови для реалізації проекту. Перевага таких парків у тому, що інвестор приходить й одразу вкладає кошти, а не шукає, з ким зустрітися, де отримати земельну ділянку тощо, і, як наслідок, починає працювати корупційна бюрократична система. Концепцію такого агропарку ми якраз представили на форумі.

І справді, особливістю Черкащини, якої нема в жодній іншій області, можуть стати агро-індустріальні парки. Маючи потужний потенціал, область щороку експортує мільйони тонн зерна. Є чимало іншої продукції ланів і ферм. А чому б усе це не переробляти на місці: зерно, фрукти, ягоди, молоко, м’ясо? Такі парки, як у Нідерландах, Польщі, Німеччині, йшлося на форумі, дадуть можливість залучити виробника сільгосппродукції. Тим більше, що вже є інвестор, який готовий інвестувати у переробку, є відповідні території, зокрема в Золотоніському та інших районах області. Долучаться і науковці, які теж узяли участь у форумі. Відповідний проект уже в роботі.

Все-таки плюсів більше…

Проблема всієї України — корупція і бюрократизм, зазначали на форумі його учасники. Допомогти інвесторам подолати ці перешкоди покликана зокрема новостворена Агенція регіонального розвитку. Її презентували на зібранні інвесторів. Агенція залучатиме міжнародні гранти, супроводжуватиме розвиткові проекти, надаватиме допомогу інвесторам тощо.

— Разом з командою голови облдержадміністрації ми напрацьовували ефективну та прозору модель Агенції регіонального розвитку, — розповів президент «Української Бізнес Асоціації» Володимир Чеповий. — Нині зроблено системний крок до залучення європейських грошей в інфраструктурні проекти Черкаської області.

— Кого ми бачимо інвесторами? Добре, коли це іноземний бізнесмен з передовими технологіями, — розмірковував голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко. — Але ще приємніше, коли об’єднують зусилля наші місцеві підприємці. Наведу лише одну цифру: за півроку обсяг капітальних інвестицій становив 2,3 мільярда гривень, що в понад півтора раза більше, ніж за аналогічний період торік. Це наш власний ресурс, інвестований у розвиток області. Якраз такі проекти, як індустріальні парки і навколишня логістика, — це майбутня історія нашої співпраці.

Між владою і бізнесом нині є порозуміння. Область має чітку стратегію розвитку до 2020 року, одна з цілей якої — створення конкурентоспроможного регіону. Головне для цього — інвестиції. Черкащани представили механізми, завдяки яким планують реалізувати задумане. Вони чітко усвідомлюють, що передумовою розвитку області є конкретні люди, команди, проекти та механізми їх фінансування. Саме про це йшлося на інвестфорумі.

Представники компаній, які успішно реалізували проекти на Черкащині, зазначили, що невдовзі буде можливо замінити товари, які надходять з Китаю, на українську продукцію, та відзначили прихильне ставлення черкаських очільників до інвесторів.

— П’ять років тому ми збудували завод пральних машин і залучили інвестиції з Китаю. Сьогодні вже запустили на Черкащині повноцінне виробництво побутової техніки. У найближчі роки плануємо замінити 80 відсотків продукції, що надходить з Китаю, — розповів президент холдингу «Сатурн» Олександр Громико. — Отож нічого неможливого немає.

Хоча, на його думку, в інвестуванні в Черкащину, як і в Україну загалом, є і плюси, і мінуси. Серед плюсів — відкритість місцевої влади, дешева робоча сила, відносна відкритість європейських ринків. Серед мінусів — передусім конкуренція тіньової економіки. Але інвестор прийде тоді, коли зрозуміє, що він — у рівних умовах з українськими підприємцями, що конкуренти не торгуватимуть контрабандним товаром, — наголосив бізнесмен.

А ось інвестиційній компанії FreezOil із Нідерландів, як розповів під час форуму голова ради директорів Роланд Піпер, подобається ризикувати.

Тим більше, що й ризики невеликі: Україна, здається, знову починає рухатися вгору. Компанія планує будувати тут три заводи з виробництва біоетанолу, і Черкащина — перший регіон, де можна було б розмістити нові підприємства. Приваблюють потенційних інвесторів зокрема зручні логістичні центри для постачання кукурудзи. Є люди, які готові допомогти в розвитку бізнесу. За його словами, компанія планує у березні-квітні наступного року розпочати реалізацію інвестпроекту.

Своїм досвідом створення та реалізації проектів регіонального розвитку поділяться експерти та бізнесмени з Польщі, Німеччини, Туреччини та інших країн.