ХАРКІВЩИНА. Мами і дівчата усміхалися й витирали хустинками сльози, батьки й офіцери говорили в дорогу напутні слова. Так на Харківщині проводжали хлопців в армію.

Як повідомив  начальник Регіонального медіа-центру Міноборони України підполковник Дмитро Горбунов, нинішньої осені для проходження строкової військової служби направлено 450 слобожанських юнаків. Із них 232 служитимуть у Збройних силах, 168 — у лавах Внутрішніх військ МВС і ще 50 виконуватимуть конституційні обов’язки у Державній спеціальній службі транспорту. 

Дмитро Горбунов, посилаючись на військового комісара Харківського облвійськкомату полковника Олексія Середу, наголосив, що 20 листопада в області  поставили  крапку на цьогорічній призовній роботі та офіційно припинили відбір солдатів-строковиків до лав Збройних сил і Державної спеціальної служби транспорту. Тепер обидва силові відомства набиратимуть тільки контрактників. Наступної весни військкомати Харківщини направлятимуть юнаків на строкову службу лише до Внутрішніх військ МВС.

Останні напутні слова. Фото Дмитра ГОРБУНОВА

До останньої команди новобранців, за словами Дмитра Горбунова,  увійшло 14 осіб, які проходитимуть службу на Чернігівщині  в одній з військових частин Сухопутних військ. А останнім у списку призовників опинився 23-річний харків’янин Дмитро Курилов. Він закінчив Харківську академію дизайну і мистецтв. Досвід військової служби, за зізнанням юнака, йому  вкрай потрібний, щоб у майбутньому служити у правоохоронних органах. Можливо, після завершення строкової хлопець підпише контракт із Міноборони, якщо сподобається робота воїна-піхотинця. У будь-якому разі, переконаний Дмитро, військовий квиток допоможе йому знайти престижну та стабільну роботу.

За інформацією командування Харківського облвійськкомату, цієї весни до військкоматів Харківщини викликали майже 14 тисяч юнаків віком від 18 до 25 років. З усіх призовників 2,5 тисячі мають незадовільний стан здоров’я. Ще 1,3 тисячі юнаків не прибули до своїх райвійськкоматів і з ними спілкуються міліціонери. Ще певний відсоток призовників отримали відстрочки. Загалом 10 юнаків претендували на одну посаду солдата-строковика.

А тим, хто не став новобранцем, офіцери харківських військкоматів пропонують стати військовослужбовцями за контрактом. З початку цього року служити до війська пішло вже понад 350 новобранців контрактної служби, ще 70 завершують оформлення особових справ.