ЦІЛЮЩІ ВОДИ:

Єдиний нині діючий в області санаторій отримує друге дихання
 

Знавці авторитетно стверджують, що у світі не знайти більше таких місць, як на Буковині поблизу села Брусниця, що у Кіцманському районі. Природа облаштувала тут унікальне підземне родовище лікувальних вод одразу трьох видів найпопулярніших світових курортів: сірководнева мінеральна вода високої концентрації типу «Мацеста», гідрокарбонатно-хлоридно-натрієва типу «Єсентуки-4» і аналог «Миргородської» —  хлоридно-натрієва.

Голова Чернівецької облдержадміністрації Михайло Папієв оголосив розбудову водолікарні «Брусниця» серед найважливіших соціальних проектів цього року. 

Дарунок  долі

Визначні відкриття завжди відбуваються несподівано. Місцевий колгосп шукав воду для виробничих потреб. Геологи, обстеживши довкруги територію, запевнили, що якраз під фермою — нечувано велике озеро. Почали бурити свердловину. І тут вдарив потужний фонтан, причому з таким різким специфічним запахом сірководню, що у сусідньому селі здійнялася паніка.

Саме у цей час завідувач кафедри хімії Чернівецького медичного інституту Феодосій Лапшин грунтовно вивчав буковинські й прикарпатські джерела. Прочувши про випадок у Брусниці, узяв зразок води на лабораторне дослідження і зрозумів, що доля за всі труди піднесла йому безцінний дарунок. Феодосій Вікторович назвав щойно відкриту мінеральну воду «Буковинською Мацестою» і разом з молодим та енергійним лікарем Юрієм Бойком взявся створювати на мінеральних джерелах оздоровницю і лікувати тих, хто потерпав від остеохондрозу, травматичних пошкоджень, ревматизму. Перші ванни поставили у переобладнаному колгоспному гаражі. Перших хворих приносили на ношах. Під кінець лікувального курсу вони кидали милиці і могли вільно ходити. То було справді диво!.. 

У 1966 році на базі Брусницького родовища мінеральних вод офіційно відкрили лікарню відновного лікування. Вона швидко набирала слави й досвіду. З’явилися профільні корпуси. Їдальню, до речі, зводили власними силами. Юрій Ілліч, який очолив новий медичний заклад, домовився про цеглу з одним головою колгоспу, про дошки — з місцевими лісівниками. За місяць-другий вже мали ошатну будівлю, надзвичайно важливу для оздоровниці. І тут головного лікаря викликають у райком партії на килим за, як зараз би сказали, несанкціоноване будівництво. Але зваживши, що усе вийшло лише на благо радянським колгоспникам (Брусницька водолікарня обслуговувала переважно працівників сільського господарства), подякували за проявлену ініціативу.

Відтоді минуло 46 років. У бальнеологічному санаторії «Брусниця» проліковано понад сто тисяч хворих. Лікувальний ефект досягнуто у 94,8% випадків. Це найкращий показник у країні. Медичний колектив на чолі із заслуженим лікарем України Юрієм Бойком відпрацював ефективні технології зцілення різноманітних патологій. Сюди після стаціонарного лікування направляють на реабілітацію тих, хто страждає на розлади обміну речовин, шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної, нервової системи. Брусницька вода успішно лікує безпліддя у жінок, швидко гоїть опіки, захворювання шкіри, усілякі запальні процеси. 

Але основна спеціалізація — санаторне лікування хвороб опорно-рухового апарату, найперше остеохондрозів та їх ускладнень.

У Брусницької водолікарні на унікальних джерелах — великі перспективи. Фото автора 

Розчищення  джерел

Санаторій має ніби все для свого процвітання — чудотворну воду, досвідчений і уважний медичний персонал, ефективні технології, чарівні гірські краєвиди з кришталевою водою Черемошу, що зовсім поряд, врешті — великий попит на медичні послуги, які може надавати. Нема лише одного — належної інфраструктури. Щоправда, останнім часом ситуація дещо покращилася. На території оздоровниці з’явилися затишні будиночки зі зрубу з усіма зручностями, оновлено ванне відділення. Але системного підходу до розвитку цієї унікальної установи як не було, так і немає. За своїм юридичним статусом «Обласна лікарня відновного лікування «Брусниця» є комунальною установою, підпорядкованою обласній раді. Її діяльність фінансує обласний бюджет  лише на третину. Врешті, територіальна громада області, якій фактично належить «Брусниця», має подякувати Юрію Іллічу Бойку, що взагалі зберіг цю оздоровницю, яка сьогодні єдина представляє колись потужну на Буковині систему санаторно-курортного лікування. Через безгосподарність передусім обласної ради, у всіх на очах занепадали, аж поки не зникли взагалі з десяток унікальних бальнеологічних лікувальних закладів, замулились їхні цілющі джерела.

Головне управління охорони здоров’я ОДА запропонувало власнику «Брусниці» — Чернівецькій облраді, поки не пізно, провести реорганізацію цієї комунальної установи і створити на її базі обласне комунальне підприємство «Бальнеологічний санаторій «Брусниця». На черговій сесії депутати розглядали питання довго і нудно. «Я маю підстави вважати, що лікарню навмисно ведуть до банкрутства, аби потім продати за безцінь якомусь інвесторові. Ми повинні спочатку в усьому розібратися, створити спеціальні комісії для грунтовного вивчення ситуації», — озвучував не лише своє занепокоєння депутат Степан Спіжавка, який, між іншим, входить до постійної комісії облради з питань охорони здоров’я.

За великим рахунком, облрада зобов’язана не вивчати питання лише зараз, а досконало володіти ситуацією і давно розробити конкретний інвестиційний план розвитку своєї комунальної установи. Немає такого плану і в головному управлінні охорони здоров’я ОДА. Але, як запевняє його керівництво, статус комунального підприємства якраз і дасть змогу «Брусниці», яка залишатиметься власністю територіальної громади області, активніше взятися  за господарську діяльність, налагодити співпрацю з різноманітними фондами і бюджетами іншого рівня. А отже, розпочати реальні кроки перетворення із занедбаного острівця часів соціалізму на сучасну оздоровницю світового рівня.

ПРЯМА МОВА
                                   
Ігор ШКРОБАНЕЦЬ, 
начальник головного управління 
охорони здоров’я 
Чернівецької облдержадміністрації:

— Реорганізація водолікарні у с. Брусниця назріла давно. Її мета — забезпечити комплексний підхід до реабілітації хворих. Накреслені організаційні заходи дадуть змогу впровадити новітні медичні технології, зменшити перехід хронічних форм хвороби в інвалідизуючі, а також нададуть можливість ширше залучати позабюджетні та інвестиційні асигнування для покращення матеріально-технічної бази і подальшого розвитку цієї медичної установи.

Неодмінно підвищаться якість та доступ реабілітаційно-відновлюваного лікування. Не лише у Чернівецькій області, а й в усій країні. На води до Брусниці зможуть приїжджати звідусіль за кваліфікованою медичною допомогою, що основана на високоефективних природних методах лікування.