Людей, які змушені переселятися з охоплених боями східних регіонів до безпечних куточків України, турбує питання: як їм отримати свої пенсії та інші соціальні виплати? В урядовій постанові №637 від 5 листопада зокрема зауважено, що відповідні виплати вони отримають, якщо стануть на облік за фактичним місцем проживання (перебування) й отримають довідку про це. Соцвиплати, які були призначені або продовжені переселенцям до набрання чинності постановою, здійснюються за фактичним місцем їх проживання у разі видачі їм до 31 грудня цього року довідки про взяття на облік.

Однак ті жителі Донбасу, які ще не залишили зону бойових дій, зможуть стати на облік та отримати довідку і після 31 грудня. Як пояснив перший заступник міністра соцполітики Віталій Мущинін, «звернення можуть бути і 1 січня, і 5-го, і в березні, і в квітні, коли виникнуть обставини, які змусять людину звернутися в органи соцзахисту у зв’язку з тим, що вона вважатиметься вимушено переміщеною особою». А ось ті, хто вже переїхав на підконтрольну українській владі територію, до кінця року обов’язково мають зареєструватися в органах соцзахисту.

За даними Міжвідомчого координаційного штабу, на 28 листопада в областях України розміщено 493 073 переселенці з Донбасу та Криму. Вже взято на облік 449 847 осіб, а це 89 818 сімей.

Прес-служба Мінсоцполітики нагадує, що особам, які переміщуються з Криму або районів проведення АТО, для отримання довідки про взяття на облік слід звернутися до територіального управління соцзахисту населення за фактичним місцем проживання (перебування). Адреси управлінь розміщені на сайті міністерства за посиланням: http://www.mlsp.gov.ua/labour/control/uk/publish/article?art_id=163600&cat_id=107177.