ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Проект Кодексу має більше "плюсів", аніж "мінусів"

Від прийняття Податкового кодексу виграє переважна більшість українців. На це його, власне, і спрямовано. Так зреагував глава уряду на протести підприємців, що відбулися у вівторок під стінами Верховної Ради. У документі містяться як плюси для одних, так і мінуси для інших. "У нас вільна демократична країна, тому ті, хто побачив у Кодексі мінуси, - вийшли на вулиці й заявили про свою незгоду", - прокоментував Прем'єр мітингові пристрасті навколо Верховної Ради. На його переконання, Кодекс сприятиме появі нових потужних стимулів для прискореного розвитку економіки і суспільства в цілому.

Не відкладаючи у довгу шухляду, Микола Азаров доручив Мінфіну й Державній податковій адміністрації терміново розпочати розробку нормативних документів, ухвалення яких прискорить впровадження податкової реформи.

Він також закликав усі сторони глибше вивчати положення кодексу і роз'яснювати їх платникам податків. Тобто перед владою поставлено завдання запровадити нові норми з мінімальними ускладненнями для суспільства.

Повертаючись трохи назад, зазначимо, що власний погляд на проблему ухвалення Податкового кодексу прокоментував у коридорчику за кілька метрів від овальної зали віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко. Не всі пропозиції протестувальників можна врахувати при його прийнятті. І багато людей, які беруть участь в акції протесту проти прийняття Податкового кодексу, взагалі не знають, про що йдеться. При цьому Кабмін проситиме Президента ветувати Податковий кодекс, якщо в ньому міститиметься багато пунктів щодо адміністрування бізнесу.

Резерв на майбутнє

У процесі переговорів з відповідальними й вимогливими кредиторами, у ролі яких виступала місія МВФ, досягнуто нового рівня взаєморозуміння і довіри. Микола Азаров зазначив, що делегацію фонду вдалося переконати у тому, що українська сторона добросовісно виконує взяті на себе зобов'язання. Особливо у сфері макроекономічної та фінансової стабілізації.

Він нагадав, що з першого траншу МВФ досі не було витрачено жодного цента. Ці кошти потрібні уряду не у вигляді ресурсу на поточні потреби, а як резерв для перекриття ризиків під час першого етапу проведення реформ і позитивний сигнал міжнародним інвесторам.

На підтвердження своїх слів глава уряду назвав кілька красномовних цифр: за 10 місяців промислове виробництво зросло на 10,7%, а ВВП - на 4,6%. Зокрема, у машинобудівній галузі зростання становило 33%, хімічній та нафтохімічній промисловості - 20%. Особливо пишається Микола Азаров тим, що за 9 місяців було введено в експлуатацію в 1,6 раза більше житла, ніж торік за аналогічний період.

З іншого боку, забудовників не завжди влаштовують нинішні ціни на житло, і вони не поспішають його реалізовувати. Мінрегіонбуд, на думку Прем'єра, повинен знайти для таких компаній відповідні стимули. Слід також готуватися до того, що будівельна галузь навряд чи досягне такого високого рівня рентабельності, як це було у 2006 - 2007 роках. Водночас ніхто не скасовував завдання вийти на докризовий рівень будівництва.

П'яте підвищення

Уряд декларує подальше виконання соціальних зобов'язань. За інформацією Миколи Азарова, лише у жовтні банківські заощадження громадян зросли на 3 млрд грн. Проти минулорічного рівня на 20% зросла й середньомісячна платня. "Цю стабільність буде продовжено і наступного року", - запевнив Прем'єр-міністр.

"У поточному році, - продовжив він, - посадові оклади працівників бюджетної сфери переглядалися вже чотири рази. У травні ми прийняли рішення про збільшення посадового окладу 1 тарифного розряду єдиної тарифної сітки, причому з 1 січня".

Такі ж збільшення було здійснено з 1 квітня, 1 липня, 1 жовтня. Учора уряд розглянув чергове підвищення цього індикатора з 1 грудня. Микола Азаров назвав деякі конкретні цифри: "Порівняно з початком року, скажімо, "посадовий оклад бібліотекаря приросте на 100 грн, вчителя вищої категорії -на 117 грн, лікаря-терапевта вищої категорії - на 125 грн". З урахуванням доплат і надбавок (за вислугу років, складність і напруженість у роботі, виконання обов'язків тимчасово відсутніх, сумісництво професій, класне керівництво, престижність, особливі умови тощо) місячний заробіток цих людей виглядатиме ще пристойніше. І це стосуватиметься 3,5 млн громадян.

Покарання було невідворотним

Наказом Держспоживстандарту з посади звільнено генерального директора ДП "Дніпростандартметрологія" Олександра Турчина. За словами Прем'єра, це стало покаранням за порушення заборони уряду на купівлю дорогих автомобілів, у даному разі йдеться про "Лексус". "Така жорстка реакція уряду буде в усіх випадках, коли чиновники спробують витрачати такі дорогі нині кошти на свої забаганки", - суворо попередив Прем'єр.

Вугільники виходять із кризи

До слова, від традиційного брифінгу у прес-центрі Будинку уряду журналісти цього разу очікували більшого, особливо з урахуванням останніх подій навколо проекту Податкового кодексу. Але їхню цікавість було обмежено спілкуванням із заступником міністра вугільної промисловості Володимиром Фічовим.

Він повідомив, що уряд відновлює роботу галузі, і до кінця року проблем тут виникнути не повинно: "Заплановано ввести 106 лав, з яких 85 вже введено, а запрацює ще 21". Одним із завдань є залучення у галузь небюджетних коштів обсягом 19 млрд грн. Крім того, нині розглядається питання про приватизацію 62 державних шахт, які найбільше цікавлять потенційних власників.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСІДАННІ УРЯДУ

* Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні (проект закону);

* Про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про співробітництво в будівництві енергоблоків N 3 та 4 Хмельницької АЕС та проект відповідного розпорядження Кабінету Міністрів України (проект закону);

* Про Стратегію державної кадрової політики на 2011-2020 роки (проект указу Президента);

* Про план заходів з виконання обов'язків та зобов'язань України, що випливають з її членства в Раді Європи (проект указу Президента);

* Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності суб'єктами господарювання у частині додержання вимог законодавства про працю та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) (постанова Кабінету Міністрів);

* Про схвалення Концепції формування та розвитку вищого корпусу державної служби (розпорядження уряду).