Перший подих осені для південних областей України став справжнім випробуванням людей на міцність, а рятувальників і комунальників — на готовність до чергових викликів негоди. Вітер, швидкість якого перевищувала 30 метрів за секунду, разом із дощем наробили лиха і в обласних центрах, залишивши людей без транспорту, і в селах, знеструмивши їх.

Дніпропетровщина. Деревопад призвів до транспортного колапсу

У середу в Дніпропетровську ховали чудову жінку. Для того, щоб попрощатися з нею, друзі і родичі ледве змогли дістатися. Сумна процесія добиралася до Сурсько-Литовського кладовища манівцями, бо звичним маршрутом доїхати туди було неможливо. Через падіння великих дерев кілька проспектів і вулиць, якими пролягає багато маршрутів міського транспорту, виявилися повністю перекритими.

У Дніпропетровську в цей день від негоди постраждало 5 людей. На бульварі Зоряному від сильного вітру на жінку впало розбите скло, яким їй порізало обличчя. На вулиці Космонавтів поблизу загальноосвітньої школи №129 деревом, що впало, травмувало молодого чоловіка. Із переломмом гомілки та передпліччя його госпіталізовано до медичного закладу. На вулиці Бехтерева від пориву вітру впала гілка дерева на жінку, яку було госпіталізовано із переломом шийки стегна. Доправлено до лікарні із травмами середнього ступеня важкості ще двох жінок у Дніпродзержинську.

Міський транспорт не ходив через небачений досі деревопад не тільки в обласному центрі. На території області зафіксовано 622 випадки падіння дерев, 26 з них впали прямо на автомобілі. У Дніпропетровській області тільки за один день було прибрано 184 дерева: в обласному центрі — 47, у Дніпродзержинську — 57, у Вільногірську — 6, у Марганці — 30, у Синельниківському районі — 15, у Нікополі — 22 дерева. У Дніпродзержинську дерево впало на газову трубу житлового будинку, друге — на козирок під’їзду, що заблокувало прохід у будинок. Ще кілька — на легковий автомобіль і на дах приватного будинку й зруйнувало димохід. Рятувальникам довелося терміново за допомогою спеціального обладнання розпилювати ці дерева і прибирати їх.

Через негоду у Дніпропетровську земля йшла з-під ніг: мить — і легковик опинився у проваллі. Фото з соцмережі ВКонтакте

По вулиці Торговельній у Дніпродзержинську під час зливи впала електроопора, без світла залишилася насосна станція КП «Комсервіс», виникла загроза підтоплення приміщення станції та прилеглої території. Завдяки місцевим рятувальникам, які почали відкачувати воду, аварію було ліквідовано, а електропостачання відновлено.

У Дніпропетровську на вулиці Березинській стався небувалий надзвичайний випадок — просто на очах у людей автомобіль «Нива Шевроле» провалився під асфальтне покриття. Він занурився у провалля на глибину двох метрів. Рятувальники підрозділу Головного управління ДСНС України у Дніпропетровській області провели не менш надзвичайну операцію — і витягли цей автомобіль на поверхню.

Рятувальникам довелося також відкачувати воду із затоплених автомобільних доріг, територій ринків та будівель як у Дніпропетровську, так і в містах області. З огляду на це в Дніпропетровській області було створено штаб з оперативного реагування щодо ліквідації наслідків негоди.

Запоріжжя. Вітер зігнув хрест на храмі

Ураганний вітер і злива зупинили електротранспорт в обласному центрі. А маршрутки змушені були пересуватися манівцями, в обхід основних транспортних магістралей. Так, з раннього ранку середи рух транспорту по вулиці Щаслива було зупинено. На території 9-ї міськлікарні дерево впало прямо на в’їзді до травмпункту.

На лівому березі міста, в Заводському районі, вздовж проїжджої частини стоять понівечені вітром білборди, поламані старі дерева перегородили проїзд. На трамвайному кільці дерево вивернуло з корінням, падаючи, воно обірвало всі дроти. По Південному шосе тролейбусні дроти лежать на землі, трамвайні колії завалені деревами.

У центральній частині Запоріжжя теж десятки повалених дерев. На набережній шквалом знесло обшивки балконів, гілками дерев привалило машини. Справжній погром у приватному секторі. По бульвару Шевченка з корінням вирвало зо три десятка величезних дерев. Електротранспорт практично не працює і, щоб хоч якось виправити ситуацію, на маршрути виводять автобуси.

У Бердянську через ураганний вітер повалило сотні дерев, у деяких районах обірвалися лінії електропередач. Співробітники ДСНС звернулися до жителів, щоб ті залишили дітей вдома і без особливої потреби не виходити на вулицю. Без води залишилися всі багатоповерхівки у нагірній частині міста. Як повідомили у міськводоканалі, насосні були зупинені через відсутність електроенергії. Майже 80% Бердянська знеструмлено. Третина аварій має високий ступінь складності, роботи обіцяють розпочати як тільки вщухне шторм. Частково перекрили дорогу на Маріуполь через те, що трасу завалило деревами. У Нововасилівці вітер зігнув хрест на одному з куполів місцевого храму. Міськлікарня працює завдяки генератору.

У Мелітополі у зв’язку з ураганним вітром у школах скасували заняття. Батьків попросили приводити дітей у садочки тільки в разі крайньої необхідності. За даними оперативного штабу ГУ ДСНС України в Запорізькій області, знеструмлені: в Оріхівському районі — 28 населених пунктів, Мелітопольському — 35, Приморському — 30, Бердянському — 8, Якимівському — 9. Над ліквідацією наслідків негоди працюють понад 200 рятувальників та 43 одиниці техніки.

Одещина. По вулицях — хоч на човні

Одесу заливає не вперше, і це залишається чи не найбільшою проблемою міста і регіону під час негоди. Так внаслідок зливи і буревію сталося підтоплення житлових будинків, дворових ділянок та підвальних приміщень по вулиці Хаджибеївська дорога.

Рятувальники тут одразу почали відкачувати воду і прибирати повалені дерева. Не менш як 20 подвір’їв було підтоплено у селах Фонтанка 2 і Фонтанка 3, стільки ж — у селі Надєжда. У місті Южне теж сталося кілька підтоплень і багатоквартирних будинків, і приватних осель.

Вже у нічний час роботи на місцях було завершено. Загалом до проведення робіт з ліквідації підтоплень від ГУ ДСНС України було залучено 4 автоцистерни, спеціальна аварійно-рятувальна машина, 7 мотопомп для брудної води, а також 26 осіб особового складу. Внаслідок негоди на території Одеської області було відключено електропостачання у понад 40 населених пунктах. У відновлювальних роботах брали участь аварійно-відновлювальні бригади РЕС. 

Матеріали підготували Наталія ЗВОРИГІНА, Лариса КОНАРЕВА,
«Урядовий кур’єр»