Всесвітній гуманітарний саміт, скликаний у Стамбулі з ініціативи Генерального секретаря ООН Пан Гі Муна, став першою в історії цієї організації зустріччю на найвищому рівні, повністю присвяченою гуманітарній тематиці. Йдеться про консолідацію зусиль міжнародного співтовариства з реагування на гуманітарні виклики, зумовлені  природними примхами, техногенними катастрофами та збройними конфліктами.

Понад 40 глав держав і урядів зібралися задля підтвердження зобов’язань політичного, нормативно-правового, інституційного та фінансового характеру на підтримку так званого порядку денного для людства.

Світові лідери об’єднуються заради спільного майбутнього. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

Відновлення миру — справа спільна

З одного боку, приємно, що левову частку робочого візиту Президента Петра Порошенка присвячено участі в такому представницькому міжнародному зібранні. З іншого — проблеми, які порушив глава нашої держави перед світовим співтовариством, стосуються кожного українця. Адже російська окупація Криму, воєнна агресія на Донбасі призвела до дуже серйозних гуманітарних наслідків для України. Тисячі вбитих та поранених, мільйони переміщених осіб, пов’язаний із цим величезний фінансовий тягар негативно позначаються на нашому економічному й психологічному повсякденні.

«Як гуманітарний донор Україна стала реципієнтом гуманітарної допомоги», — охарактеризував ситуацію Петро Порошенко, виступаючи на пленарному засіданні Всесвітнього гуманітарного саміту.

Тому з трибуни форуму він закликав міжнародні організації та інституції спільними зусиллями створити трастовий фонд для відновлення Донбасу. І наша країна посилюватиме відповідні інструменти. «Україна зобов’язується захищати цивільних осіб та сприяти наданню гуманітарної допомоги тим, хто страждає, — цитує УНІАН слова Петра Порошенка. — Україна закликає до постійної та посиленої міжнародної допомоги для нарощування зусиль з підтримки переходу до постконфліктної реконструкції Донбасу. Зокрема, Україна потребує співпраці з відповідними міжнародними організаціями та інституціями для створення трастового фонду, який підтримуватиме відновлення і зусилля для встановлення миру в Україні».

На жаль, нині, за словами Президента, триває протистояння між тими, хто грає за правилами, і тими, хто вважає, що правил нема. Це простежується у Росії — ядерній державі, яка бачить у демократії загрозу, а в свободі — отруту.

На полях, але про головне

Ще перед участю в офіційних заходах форуму Петро Порошенко провів зустріч із Генеральним секретарем Ради Європи Торбйорном Ягландом. Глава держави звернув увагу на системні порушення прав кримських татар і українців в окупованому Росією Криму, зокрема арешт заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова. У зв’язку з цим закликав Раду Європи посилити тиск на Росію.

Співрозмовники обговорили перебіг внутрішньоукраїнських реформ. Торбйорн Ягланд підтримав обрання нового Генерального прокурора України та зусилля Президента, спрямовані на реформування судової гілки влади відповідно до європейських стандартів.

Зустрівся Петро Порошенко на полях саміту і з президентом сусідньої нам Словаччини Андреєм Кіскою. Колеги обмінялися думками з важливих питань порядку денного двосторонніх відносин та міжнародної співпраці. Вони звернули увагу на алгоритм взаємодії наших країн на євроінтеграційному напрямку в контексті головування Словаччини в ЄС у другій половині 2016 року. Йшлося зокрема про практичну допомогу словацької сторони в реформуванні української економіки, а також підтримку Словаччиною рішень керівних органів ЄС щодо впровадження безвізового режиму для громадян України.

Петро Порошенко та Андрей Кіска розглянули й шляхи активізації торговельно-економічної співпраці. Відзначено важливість проведення цього року чергового засідання Міжурядової українсько-словацької комісії з питань економічного, промислового і науково-технічного співробітництва.

Президент подякував керівництву Словаччини за підтримку позиції України щодо неприпустимості реалізації проекту «Північний потік-2». Обговорено також створення Східноєвропейського газового хабу за участю інших країн регіону.

Співрозмовником Петра Порошенка став і прем’єр-міністр Королівства Нідерланди Марко Рютте. Основним питаннями зустрічі було набуття чинності Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також завершення ухвалення Євросоюзом рішення про запровадження безвізового режиму для громадян України.

Окремим рядком вони обговорили ситуацію на Донбасі. Петро Порошенко наголосив, що розраховує на подальшу солідарність і єдність Європейського Союзу в підтримці незалежності, суверенітету й територіальної цілісності України, зокрема щодо збереження санкцій ЄС стосовно Росії до повного виконання нею мінських домовленостей і відновлення територіальної цілісності нашої держави.

Лідери України й Нідерландів скоординували спільні дії у межах розслідування катастрофи літака рейсу МН-17, збитого російськими бойовиками у липні 2014 року, повідомляє прес-служба Президента.

У програмі робочого візиту Петра Порошенка — проведення з ініціативи нашої сторони паралельного заходу «Гуманітарні потреби постраждалих в Україні з окремим фокусом на питаннях кримськотатарського народу і ролі уряду та громадянського суспільства в наданні допомоги». Крім того, — участь Президента в круглому столі високого рівня «Політичне лідерство заради запобігання та припинення конфліктів», зустрічі з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом та Генеральним секретарем ООН Пан Гі Муном. 

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»