Одразу після переговорів з Головою Ради міністрів Італії Маттео Ренці Президент Петро Порошенко провів засідання Національної ради реформ.

«Сподіваюся, ми з вами вже переходимо від розмов, агітації за реформи, від презентації до практичного і конкретного здійснення законодавчих змін та імплементації реформ, яких чекає все суспільство і світ, що здатний реально підтримувати нас», — у цих словах глави держави прозвучала серйозна налаштованість вищого керівництва країни до рішучих дій.

Роздержавлення пришвидшить прихід інвесторів та модернізацію виробництва. Фото з сайту novostimira.net

Нас перестануть грабувати

Партнери України позитивно оцінюють її перші кроки з ухвалення законодавства, яке забезпечить виконання програми співпраці з Міжнародним валютним фондом. «Вони оцінюють цей крок як один із найважливіших, що Україна зробила, перейшовши від розмов про реформи до реальних непопулярних кроків, за які політики інколи платять досить високу ціну. Але це та ціна, яку ми з вами не просто як політики, але як державні діячі маємо заплатити для того, щоб врятувати країну», — наголосив Петро Порошенко.

У цьому контексті він подякував присутнім у залі за роботу, яка сприяла ухваленню закону про відповідальність пов’язаних із банком осіб. «Нарешті, вперше за 23 роки, ми ухвалили закон, який унеможливлює схему пограбування українців», — підкреслив Петро Порошенко, зауваживши, що він змінить ситуацію, коли відповідальність фінансових установ перед вкладниками перекладали на Фонд гарантування вкладів і державу. На його переконання, в майбутньому цей крок дасть змогу уникнути подальшого навантаження на бюджет і курс національної валюти.

Президент також висловив впевненість, що ефективна реалізація реформ і встановлення миру сприятимуть і відновленню надходження іноземних інвестицій в Україну. Глава держави вкотре наголосив на тому, що бойові дії на Донбасі не можуть бути виправданням затримки з реалізації реформ.

Тож Президент вважає за доцільне повернутися до приватизації. Він звернувся до міністра економічного розвитку і торгівлі Айвараса Абромавичуса з пропозицією ініціювати обговорення у Верховній Раді цього питання: «Просив би презентувати у парламенті, провести дискусію з фракціями, вилучити те, що ми вважаємо ризикованим, з переліку об’єктів, що підлягають приватизації, але ухвалити надзвичайно важливе рішення, щоб продемонструвати всьому світові: ми інші. Ми по-іншому забезпечуватимемо прозору і ефективну приватизацію».

Позитивним прикладом інвестування Президент назвав проведення тендера на розподіл частот зв’язку третього покоління, за підсумками якого було мобілізовано 11 мільярдів гривень, і такі дії схвалили всі інвестори.

Глава держави також поінформував, що прем’єр-міністр Італії Маттео Ренці під час зустрічі запевнив українську сторону в готовності італійських інвесторів брати участь у приватизації в Україні, зокрема інфраструктурних, енергетичних, телекомунікаційних об’єктів. «Це справжня інтеграція, коли до нас приходить бізнес, який платить податки, працює чесно і займає прозору позицію», — цитує слова Петра Порошенка прес-служба Президента.

«Цифра» на службі в уряду

Йшлося і про необхідність полегшення для мирних громадян процедури перетину лінії зіткнення на Донбасі, в чому має допомогти реалізація проекту «Цифрова Україна». Адже, на думку глави держави, ганебно, коли перепустки для перетину лінії зіткнення в АТО випускають на клаптику паперу і 70% яких підробляють, виготовляються півтора місяця, і людина має їздити за ними чотири рази.

Президент, зокрема, порушував це питання на нараді у Головному ситуативному центрі РНБО. Оформляти подібні документи слід простішими й сучасними методами, переконаний Петро Порошенко. «Це все потрібно робити електронною поштою. Ми нарешті маємо дійти до електронного урядування, — зазначив він. — А в налагодженні електронного урядування нам сьогодні готовий допомагати весь світ».

Говорячи про перепустки на лінії розмежування, Президент зазначив, що перевіркою осіб, яким надаватимуть перепустки, займатимуться відповідні силові відомства. «Якщо він шпигун, наводчик чи ще хтось, Служба безпеки мусить мати інформацію в реальному часі. Для нормальних людей ми не повинні створювати жодних проблем», — наголосив Президент.