У Запоріжжі відкрили перше в Україні представництво учасника системи ProZorro — майданчик «Держзакупівлі.Онлайн». Це перший офіційний майданчик пілотного проекту відкритих торгів онлайн.

Як інформує адвокатська компанія «Юридична практика», що обслуговує юридичну частину проекту, Закон України «Про публічні закупівлі» (№3559), який забезпечує законодавче під∂рунтя для наступного етапу реформи держзакупівель, національного масштабу системи електронних держзакупівель ProZorro і переходу на електронні тендери, ухвалений Верховною Радою України 25 грудня 2015 року, набуває чинності з 1 квітня 2016-го. Доти цей пілотний проект регулює постанова Кабміну. Із квітня під цей закон першими підпадуть центральні органи виконавчої влади і замовники, які здійснюють діяльність в окремих галузях господарювання. А з 1 серпня держзакупівлі через онлайн-платформи вже буде відкрито для всіх.

Щоб прозорі й чесні держзакупівлі були успішними, треба полегшити бізнесу можливість участі в них. Фото з сайту sstgroup.com

Офіційні офіси для навчання та спілкування із представниками  відкриють у всіх областях України. Наступну платформу «Держзакупівлі.Онлайн» найближчим часом відкриють в Одесі. Згодом цю систему поетапно впровадять у всіх регіонах.

Презентуючи проект, координатор ProZorro проектний менеджер реформи держзакупівель при Національній раді реформ Христина Гуцалова зауважила: щоб прозорі й чесні держзакупівлі були успішними, треба полегшити бізнесу можливість участі в них. Бо навіть якщо у нас на місцях працюють чудові закупівельники, які не беруть відкатів, намагаючись проводити процедури чесно, бізнес не прийде й не запропонує конкурентну ціну, державі доведеться купувати за завищеною ціною в одного і того самого постачальника тривалий час.

 Зміни в держзакупівлях почалися з волонтерської ініціативи — тобто це єдина реформа в Україні, що почалася не згори, а з ініціативи пересічних українців, які виявили готовність підставити плече у сфері держзакупівель, щоб дуже великі гроші раніше не вилітали у трубу. За  підрахунками експертів, Україна щороку на неефективних та корумпованих держзакупівлях втрачала до 50 мільярдів гривень. Нині ProZorro має повну підтримку Президента і Кабміну.

Єдине обмеження, за словами Христини Гуцалової, до 1 квітня, доки новий закон не набуде чинності, — йдеться лише про допорогові закупівлі. Здавалося б, одна закупівля до 200 тисяч гривень для середнього чи великого бізнесу — це замало, але в масштабах усієї системи тільки Мінінфраструктури та підпорядковані йому підприємства щодня здійснюють закупівлі на 30 мільйонів гривень через систему  ProZorro (міністерства підключені до неї).

Представники влади наголошують, що ця система заощаджує державі гроші, замовник отримує нижчу ціну в результаті торгів. Ніхто не бачить, з якого майданчика надійшла пропозиція і яка саме, тобто не може бути будь-якої домовленості. Так і народжується найнижча ціна для замовника. При цьому останню копію договору обов’язково  завантажують у систему, щоб запобігти подальшим залаштунковим іграм.

ДОВІДКА «УК»

У системі Держзакупівлі.Онлайн вже проведено понад 32 тисячі тендерів від більш як двох тисяч держзамовників, що сприяло економії бюджетних коштів на понад півмільярда гривень, і ця цифра збільшується.

А ТИМ ЧАСОМ 

У Запоріжжі проведуть аудит енергоефективності 

Світовий банк реалізує в Україні одразу кілька проектів, один з яких — технічна допомога для енергоефективної трансформації міст, учасниками якого раніше були три міста України: Київ, Тернопіль та Кам’янець-Подільський, на черзі — Запоріжжя.

— У межах співпраці щодо розроблення та реалізації в Запоріжжі енергоощадних та енергоефективних проектів проаналізуємо сучасний рівень енергоефективності Запоріжжя, — каже старший консультант Світового банку Райнер Бенке. — Виявимо всі проблеми в цій сфері. Оберемо найперспективніші енергоощадні проекти та заходи, які можуть зацікавити інвесторів.

Він підкреслює, що багато міжнародних банків готові вкладати кошти в енергозбереження в Україні. А співпраця зі Світовим банком відкриє можливість запоріжцям визначити найперспективніші проекти, спроможні зацікавити фінансові установи. На думку Райнера Бенке, в Запоріжжі вже є цікаві інвестиційні енергоощадні проекти, розроблені в межах плану стійкого енергетичного розвитку. Цим Запоріжжя відрізняється від багатьох міст України. А співпраця із Всесвітнім банком дасть змогу їх деталізувати, уточнити і ще більше наблизити до світових стандартів.

Запорізький міський голова Володимир Буряк зазначає, що робоча група в межах співпраці зі Світовим банком вже за три місяці має оприлюднити результати вивчення енергоефективності Запоріжжя та свої рекомендації з упровадження інвестиційних енергоощадних проектів. Саме на основі аудиту енергоефективності усіх галузей міського господарства буде створено базу енергоефективних інвестиційних проектів, які реалізовуватимуть у місті найближчим часом.