ПІДГОТОВКА

Свої роботи вони також представлять у рідному місті під час зимових святкувань

Розпочався Новорічно-Різдвяний цикл святкувань, у якому тісно переплелися релігійність, народні традиції й сучасність. Тернопілля — в активних приготуваннях. В обласному центрі місцева влада оголосила конкурс «Феєрія Новорічного міста» та на кращий макет шопки «Різдвяне диво».

У новорічному творчому змаганні міська влада надає змогу всім охочим зреалізувати власні здібності та талант в оформленні зовнішнього вигляду об’єктів торгівлі, громадського харчування та сфери послуг, вулиць, осель, подвір’їв, ялинок у новорічно-різдвяному стилі. Задля цього передбачили три номінації: «Зелена модниця», «Настрій, дарований серцем», «Карнавал прикрас». У конкурсі запрошують взяти участь як окремих тернополян, так і установи, підприємства, заклади, організації, незалежно від форм власності, суб’єкти господарської діяльності, в підпорядкуванні яких є заклади громадського харчування, торгівлі та сфери послуг.

Головними критеріями, якими керуватиметься журі у визначенні кращої Різдвяної шопки, буде оригінальність у відтворенні Божої стаєнки, творчий підхід і техніка виконання, акуратність та її художність.

Два макети шопок, які учні Тернопільської художньої школи представили на Міжнародній виставці у Римі.

У кожному такому творчому змаганні у переддень старого Нового року визначать переможців, які отримають, крім грамоти, грошову винагороду 9,5 тис. гривень. Зрештою, призова сума не головне. Важливо все-таки бути учасником конкурсу, здобути перемогу, створити святкову атмосферу для себе та тернополян.

Торішні переможці цього конкурсу — вихованці Тернопільської художньої школи – знову братимуть участь у змаганні. Але радість успіху вони вже могли відчути нині. Адже два їхні макети Різдвяної шопки демонструють тепер на престижній 37-й Міжнародній виставці «100 вертепів» у Римі. Таку експозицію зорганізовують, зокрема, під патронатом президента Італії, Папської ради з питань культури. Тут представили майже 170 експонатів з понад 25 країн п’ятьох континентів.

До речі, за умовами виставки треба було подати один макет Божої стаєнки. Вихованці художньої школи з Тернополя відважилися надіслати два: перший виготовили у техніці паперової пластики, для другого використали текстильні ляльки. Цікаво, що занять з паперової пластики у школі проводять мало, тож беручись до відтворення Різдвяної шопки, починали, по суті, з азів. Але головне — досягнули бажаного. Учні Роман Пальцан, Михайло Подуфалий та Георгій Голоюх під керівництвом викладача Оксани Чопик створили прекрасну паперову вертепну композицію, яка викликала торік захоплення у тернополян, а тепер й у відвідувачів виставки в італійській столиці.

В художній школі приємно здивувалися, коли із ЗМІ дізналися, що в експозиції показують обидві їхні роботи. Генеральний вікарій Папи Римського, кардинал Анджело Koмаcтpi, який багато років опікується організацією та проведенням цього заходу, зазначив, що український стенд вирізняється оригінальністю й майстерністю виконання.

Тим  часом у Марійському духовному центрі в Зарваниці готуються облаштувати біля собору Зарваницької Божої Матері вертеп із живими тваринами.