Стихійні лиха, що прокотилися планетою у червні, не вгамувалися й у липні. Глобальні пожежі в Канаді, Хорватії й Чорногорії, руйнівні буревії з повенями у Китаї  та В’єтнамі, знищені смерчем і градобоєм тисячі гектарів хлібної ниви в Україні — такі подарунки другого літнього місяця. Мимоволі починаєш вірити, що вищий розум Всесвіту застерігає землян  про наслідки їхнього злочинного ставлення  до природи. Тисячогектарний пластиковий смітник, виявлений нещодавно з космосу в Тихому океані, колись також приб’ється бідою до чийогось берега.

Президенти, уряди, наукові світила держав, зрозумійте: жодна  новітня зброя і жива  сила не захистять від стихійного голокосту.

Багатостраждальна Луганщина розпочала жнива. Хлібороби прифронтового Попаснянського району свято Першого снопа відзначали під гуркіт гармат сепаратистів, які  цинічно ігнорують  угоду про хлібне перемир’я. Злочинно відробляють  путінські срібники.

Попри втрати врожайної ниви на загарбаних територіях Криму і сходу України,   стихійні лиха на Полтавщині, Сумщині й Черкащині,  залишається надія на успішні жнива в інших областях. Гаряча пора останнього літнього місяця завше відповідальна для хліборобів. «Серпень — багач, збіжжя збирач», — каже народне прислів’я. Тільки б погодні умови не підвели. Як ідеться в іншому прислів’ї: «Пошли нам,  Боже, серпень погожий».

За народними прикметами цього місяця старі люди здавна складали прогнози на майбутнє. Наприклад, якщо серпень із грозами — зима з морозами, якщо на деревах з’явилося багато пожовклого листя — осінь буде ранньою, якщо кінець місяця з дощами — осінь буде теплою і затяжною. Найправдивішими для прогнозів вважаються спостереження за станом погоди у такі дні релігійних свят:  Мокрини  (1), Іллі-пророка (2), Маковія (14), Євдокії (17), Преображення Господнього (19).

На Мокрини за погодою слід спостерігати весь день. Якщо вранці йтиме дощ, початок осені буде вологим, а наступного року гарно вродить жито; якщо дощ розпочнеться опівдні — дощовою буде середина осені; якщо замрячить надвечір — кінець осені буде вологим. На Мокрини сухий день  — багато сонячних днів буде у вересні, жовтні й листопаді.

Від Іллі ночі довшають, а вода холоднішає. До цього дня слід завершити просушування і скиртування сіна. Уже пора скуштувати хліба нового врожаю. Зібрана на Іллі дощова вода має цілющі властивості. Якщо цього дня сонячно і безхмарно, наступний рік буде неврожайним.

Напередодні Маковія з городніх і польових квітів збирають маковійський букет. Додавши до нього голівку соняшника,  букет перев’язують червоною  стрічкою. Разом із водою його освячують у церкві. Маковійський букет зберігають під образами  протягом року. Настої з квітів (чебрець, м’ята, нагідки, настурція) мають цілющі властивості.

На Маковія — проводи літа. Із цього дня починає відлітати у вирій теплолюбне птаство. Першими — ластівки. Маковіє-спасівська погода визначальна для осені. Буде теплий сонячний день — така й осінь. Похмурий,  з дощем — осінь буде мінливою, холодною й вологою.

«Євдокія з дощами, буде борщ із грибами», — каже народне прислів’я. Часник, цибулю, огірки і помідори слід до цього дня  зібрати, інакше вимокнуть і пропадуть. Втрачає смак і не зібрана вчасно малина.  Дощ на Євдокії — провісник холодного і мокрого листопада. Гарна погода — теплий листопад.

Преображення Господнє — Другий Спас — Великий. Люди освячують овочі, фрукти, гриби, мед, хліб. На святковому столі має бути якомога більше домашніх страв. Пироги з яблуками, коржі з маком, овочеві салати, медові й фруктові напої. Усе, що буде на спасівському столі, вродить наступного року на дереві й на землі. Зі Спасом Великим збігається початок храмових свят. Всюди відбуваються урочисті богослужіння. Це також традиційні зустрічі близьких і далеких родичів, друзів.

Прийшов Спас — готуй рукавиці про запас. Якщо цього дня сухо — осінь буде сухою; якщо дощитиме — осінь буде з дощами; якщо день сонячний — зима буде суворою.

Натхнення і здоров’я, мудрості і доброти прагнемо у серпневі свята. Фото УНІАН

НАШ КАЛЕНДАР

1—7 серпня  —  Всесвітній тиждень грудного вигодовування

2  серпня  — День Високомобільних десантних військ України

4 серпня   —  День Національної поліції

5 серпня   —  80 років  тому (1937) набула чинності постанова Політбюро ЦК ВКПБ «Про антирадянські елементи». Почалися масові репресії українців

6 серпня   —  День Повітряних сил Збройних сил України; 

    День залізничника

8 серпня   —  День військ зв’язку

9 серпня   —  Міжнародний день корінних народів світу

12 серпня  —  Міжнародний день молоді

13 серпня  —  День будівельника;

    День працівників ветеринарної медицини

14 серпня  —  Маковія. Перший Спас. Початок Успенського посту

15 серпня  —  День археолога

19 серпня  —  День пасічника;

    Преображення Господнє. Другий Спас — Великий;

    Всесвітній день гуманітарної допомоги

23 серпня  —  День Державного прапора України;

    Міжнародний день пам’яті про работоргівлю та її ліквідацію

24 серпня  —  День Незалежності України

26 серпня  —  День авіації України

27 серпня  —  День шахтаря

29 серпня  —  Міжнародний день дій проти ядерних випробувань

30 серпня  —  Міжнародний день насильницьких зникнень 

Павло ЛАРІОНОВ
для «Урядового кур’єра»