Ще місяць тому у вирі політичної нестабільності в країні існувало чимало передумов для серйозних економічних проблем. Проте у світлі останніх подій на російському й китайському напрямках ситуація видається вже більш впевненою. Саме це стало основним лейтмотивом круглого столу «Макроекономічні тенденції-2014: прогнози та сценарії», який нещодавно відбувся у столиці.

Повернення на втрачені ринки

Директор департаменту Міністерства економічного розвитку і торгівлі Євген Олейніков запевнив громадськість, що економічна та фінансова політика держави, попри політичні події в Україні, передбачувана. На думку урядовця, прогноз зростання ВВП у 2014 році на рівні 3%, який було закладено в держбюджет, — високий показник, проте досягти його можна.

«Зростання економіки України цього року відбуватиметься за рахунок трьох важливих чинників. Це зростання економіки ЄС і, відповідно, попиту на наші товари, нормалізація економічних відносин з Росією (повернення на ті ринки, де Україна свого часу втрачала позиції). І останнє — перспективи відносин з Китаєм», — зазначив Євген Олейніков.

Солідарний з ним і генеральний директор інвестиційно-банківської компанії European Capital Management Вадим Брайловський. «На тлі загального відновлення світової економіки і традиційних ринків збуту української продукції хімічної промисловості, металургії, електроенергетики та сільського господарства можна очікувати зростання ВВП на рівні 1,5—2%. Цифра 3% зростання дуже оптимістична, проте з урахуванням кредитних коштів Росії обсягом 15 мільярдів доларів та домовленості про кредити й інвестиції обсягом 30 мільярдів доларів з Китаєм її можна досягти», — вважає він.

За його словами, можна говорити про реалізацію основної складової реформи Президента України про місцеве самоврядування, тому що в 2014 році передбачено збільшення майже в 4 рази порівняно з 2013-м Державного фонду регіонального розвитку.

То боргове воно чи ні?

Та експерт директор Міжнародного центру перспективних досліджень Володимир Панченко заявив, що, на його думку, зростання ВВП в 2014 році досягне лише позначки 1,2%. «Ми постійно стримуємо курс гривні, чого робити не слід, і нам на це вказували багато разів міжнародні інституції. Прогнозую курс гривні щодо долара до кінця року на рівні 8,5», — зазначив він.

Що стосується зростання економіки України загалом, то, на думку головного редактора журналу «Деньги.ua» Олександра Крамаренка, воно відбуватиметься лише за рахунок боргового зростання (йдеться про російське кредитування).

Але президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко не згоден з колегою в цьому питанні. «Хочу з’ясувати ситуацію: ми зростатимемо не за рахунок боргів, а завдяки надходженням податків. Щодо гнучкості курсу національної валюти зазначу, що він в Україні вже давно такий, на відміну, приміром, від грузинського ларі, який жорстко прив’язаний до американського долара», — додав він.

Експерт також запевнив, що лише торік коливання курсу долар/гривня були в діапазоні 2%, і навіть МВФ рекомендує гнучкість курсу 2,5%  офіційного, встановленого Нацбанком. А в тому, що зростання економіки та споживання в 2014 році не змусить себе чекати, Олександр Охріменко просто переконаний. Відбудеться це, на думку експерта, тому, що цього року заплановане неодноразове підвищення зарплати працівникам бюджетної сфери та пенсій. І як свідчить досвід попередніх років, це неабияк стимулює попит на товари та послуги, виробництво яких збільшується.

Що ж стосується курсу національної валюти, то деякі фахівці вважають, що на його підтримку в 2013 році Нацбанк витратив 3,15 мільярда доларів, зокрема торік у грудні на це було скеровано майже 1 мільярд доларів. Це стало рекордним показником з листопада 2012-го.  Девальвація української гривні може мати негативні наслідки. Принаймні так вважає Євген Олейніков. На його думку, наша промисловість залежить від імпорту устаткування, сировини тощо, і як тільки ми послабимо гривню адекватно зростанню доходів експортерів, збільшаться й їхні видатки, тому що вони здійснюються саме в іноземній валюті.

Зростання економіки України в 2014 році цілком можливе й тому, що очікується пожвавлення світової економіки і основних торговельних партнерів країни. До речі, останнє нещодавно підтвердило багато поважних міжнародних організацій.