Мене на вокзалі зупинила міліція і попросила розпакувати для огляду побутову техніку, яку я віз у подарунок мамі. Я відмовився, і мене забрали в місцеве відділення міліції. Самі розкрили коробку, подивилися її вміст і відпустили. Чи мали вони на це право? Як оскаржити дію співробітників міліції?

О. РЖАЧИЦЬКИЙ, Хмельницька область 

Консультує Тетяна ЯСІНСЬКА,
адвокат

— Відповідно до п.п.5, 6 ч.1 ст.11 Закону України «Про міліцію» співробітникам міліції надається, за наявності підстав, право затримувати осіб і проводити огляд речей, що знаходяться при них, а саме:

♦ осіб, які вчинили адміністративні правопорушення, для складення протоколу або розгляду справи по суті, якщо ці питання не можуть бути вирішені на місці, — на строк до трьох годин;

♦ підозрюваних у вчиненні злочину, обвинувачених, які переховуються від слідства чи суду, засуджених, які ухиляються від виконання кримінального покарання;

♦ неповнолітніх віком до 16 років, які залишилися без опікування;

♦ осіб, які перебували у громадських місцях у стані сп’яніння;

♦ військовослужбовців, які вчинили діяння, що підпадають під ознаки кримінального або адміністративного правопорушення;

♦ осіб, які мають ознаки вираженого психічного розладу;

♦ іноземців та осіб без громадянства, які розшукуються правоохоронними органами інших держав як підозрювані, обвинувачені у вчиненні злочину.

У будь-якому випадку працівник міліції повинен був представитися, показати документи, пояснити причину огляду, крім того, назвати статус особи, яку направили до відділка. Якщо цього не було зроблено, ви маєте право оскаржити незаконне затримання і вимагати матеріальної компенсації за протиправні дії з боку працівника міліції.

«Продавці повітря» полюють на своїх жертв в Інтернеті

Я. ГИЧУК, Київська область:

Я хотіла придбати телефон через Інтернет, знайшла, на перший погляд, порядного продавця. На її рахунок були переведені кошти в розмірі 1500 гривень. Але як тільки-но я їх перевела, продавець пропала і, відповідно, телефон я не отримала. Хотілося б повернути свої гроші. У мене є чек про оплату, дані власника картки, номер телефону (який, відповідно, вже відключений) і номер банківської картки. Підкажіть, будь ласка: як мені вчинити і чи зможу я домогтися, щоб мені повернули мої гроші?

— Ви стали жертвою банального шахрайства. У цьому випадку потрібно звертатися із заявою до органів внутрішніх справ, нехай відкривають кримінальне провадження за ст. 190 Кримінального кодексу України і шукають злочинця. На майбутнє скажу, не купуйте таким чином речі в інтернет-магазинах, де немає контактної інформації про суб’єкта підприємницької діяльності, а також у групах соціальних мереж тощо, де за товар необхідно платити наперед, а не після доставки. Такими умовами на 90% користуються шахраї.

За витівки собаки господарі заплатять штраф

Л. МАЛАЙ, Дніпропетровськ:

Мій собака випадково опинився за межами двору без нагляду і вкусив сусідську дитину. Свідки того, що сталося, — тільки діти, які гралися з хлопчиком у цей момент. З їхніх слів, дитина сама підбігла до собаки, щоб її погладити. Лікування хлопчика мною було оплачено. Але постраждала сторона категорично налаштована на суд. Яке покарання мені загрожує, в тому числі в якому розмірі мені можуть присудити матеріальну компенсацію? Я пенсіонерка, грошей зайвих немає.

— Тримання собак і котів у місцях, де це заборонено відповідними правилами, чи понад установлену кількість, чи незареєстрованих собак, або приведення в громадські місця, або вигул собак без повідків і намордників (крім собак, у реєстраційних свідоцтвах на яких зроблено спеціальну позначку) чи в не відведених для цього місцях тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і попередження або накладення штрафу на посадових осіб — від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, що спричинили заподіяння шкоди здоров’ю людей або їхньому майну, а так само повторне протягом року вчинення порушення з числа передбачених частиною першою цієї статті — тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією тварин і на посадових осіб — від чотирьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

В довершення до всього, після застосування до вас адміністративного покарання і зважаючи на те, що де-юре і де-факто вина доведена, потерпіла сторона має право звернутися до суду для стягнення матеріальної та моральної шкоди. Якою буде ця сума, вирішить суд.

Шановні читачі «Урядового кур’єра»! Якщо ви хочете поставити запитання консультантам сторінки «Запитайте у юриста», ви можете надіслати його за адресою: 01008, м. Київ, вул. Садова,1, редакція газети «Урядовий кур’єр» або на електронну скриньку az@ukcc.com.ua