Лише коли російський окупант почав вибухами нищити українську землю, збагнули: армія в нас не просто поза увагою держави, суспільства, а й розвалена-розкрадена, зазнала значної руйнації особливо в час так званого позаблокового статусу України. Наприкінці листопада 2012 року депутати міської ради висловили стурбованість на адресу тодішніх глави держави та міністра оборони через те, що артилерійська бригада, яка дислокувалася тривалий час в обласному центрі й мала почесна найменування «Тернопільська», не ввійшла до перспективного складу ЗСУ. Її вдалося, так би мовити, повернути до життя після початку воєнних дій на Донбасі. Взялися відновлювати й об’єкти інфраструктури військової частини в Теребовлі. У влади області є велике бажання докластися до подальшого розвитку таких армійських одиниць у Бережанах і Чорткові. Тож нині першочергові завдання влади й військових — популяризація служби за контрактом.

Охочих освоїти військовий фах щоразу збільшується. Фото УНIAН

Вакансій більш ніж достатньо

Тернопільщина не може похвалитися виконанням планових завдань з набору на військову службу на контрактних засадах. Вакансій тут більш ніж достатньо. За словами голови ОДА Степана Барни, лише у військових частинах краю потребують понад півтори тисячі фахівців. Запрошують і тих, хто здобув, так би мовити, мирні професії, як-от кухаря, музиканта, медика, зв’язківця, водія. До слова, чи не найбільше не вистачає водіїв із правом керування транспортними засобами категорій «С», «Е», «D». Попри те, кажуть чиновники, ще недостатньо жваво організовують інформаційну роботу з популяризації військової служби за контрактом. Краяни неохоче йдуть по подробиці та роз’яснення до військкоматів, бо асоціюють їх радше з установами, що займаються мобілізацією.

Військов частини — режимні об’єкти. Тож вирішили відкрити перший в Україні Центр підтримки контрактної армії. Він розташований на першому поверсі будівлі облради та облдержадміністрації.

На засадах «єдиного вікна»

Центр підтримки контрактної армії почав діяти на засадах «єдиного вікна». Постійно тут чергуватиме працівник військкомату, почергово — представники артилерійської бригади та військової частини Нацгвардії України, фахівці профільних управлінь облдержадміністрації. Послуги надаватимуть і військовим, і їхнім рідним.

Як зазначив Степан Барна, головне завдання центру — популяризація контрактної служби в армії: тут нададуть вичерпну інформацію про вакансії, оплату праці, можливі варіанти подальшої дислокації, допоможуть зібрати відповідний пакет документів. У центрі чергуватимуть фахівці, які допомагатимуть військовим зокрема у питаннях соціального захисту: покращення житлових умов, можливість проходження лікування та реабілітації, оформлення земельних ділянок, пільг для дітей. Демобілізованим підкажуть, де пройти перекваліфікацію й допоможуть із працевлаштуванням. Ця структура діятиме як лекційно-тренінговий майданчик.

Заступник військового комісара Тернопільської області підполковник Андрій Миськів переконаний: присутність представників соціальної та медичної сфери, громадських організацій та інших підсилить ефект розуміння, що нині служба в армії — це хороша кар’єрна перспектива й надійна державна підтримка.

Центр гарно й затишно облаштували. Крім розмаїтих довідкових та інформаційних матеріалів про контрактну службу в армії, можна ознайомитися з деякими зразками зброї (муляжами), військової форми, амуніції, яку використовують у Збройних силах України. Такі рекрутингові центри незабаром створять у всіх районах області, щоб потенційний майбутній контрактник міг сюди звернутися, отримати відповіді на всі запитання, що його турбуватимуть.

У Тернопільському районі ухвалили програму підтримки майбутніх військовослужбовців-контрактників.  Тим, хто уклав контракт на службу в армії, виплачують 10 тисяч гривень матеріальної допомоги. Степан Барна каже, що найближчим часом це починання поширять на всі райони та обласний центр. Виходитиме влада Тернопілля й до парламентаріїв з ініціативою удосконалити відповідне законодавство, щоб дозволити продовження служби за контрактом військовослужбовцям, які зазнали поранення чи стали неповносправними під час бойових дій.

Очільник краю впевнений, що Центр підтримки контрактної армії працюватиме успішно. Влада у такий спосіб демонструє, наскільки високим може бути рівень співпраці між держадміністрацією та військкоматом.