ПІДСУМОК

Потужним завершальним акордом офіційного візиту до Ізраїлю Прем'єр-міністра Миколи Азарова стала його зустріч в Єрусалимі з Прем'єр-міністром Держави Ізраїль Біньяміном Нетаньягу. За її результатами глави урядів прийняли спільну заяву щодо двосторонніх відносин, актуальних міжнародних та регіональних проблем.

Сторони висловили задоволення високою динамікою розвитку двосторонніх відносин та діалогом на високому рівні між двома країнами і підтвердили прагнення підтримувати активний політичний діалог і співпрацю у торговельно-економічній, інвестиційній, науково-технічній, культурно-гуманітарній сферах та заохочувати контакти між представниками ділових кіл. Відзначено й запровадження безвізового режиму, що позитивно вплинуло на торгівлю та подальший розвиток туризму.

А перший раунд консультацій про створення зони вільної торгівлі запропоновано провести під час Шостого засідання міжурядової комісії з питань торгівлі та економічного співробітництва в 2011 році, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Значну увагу приділено розробці міжурядової угоди про соціальне забезпечення, аби укласти її в ході візиту Президента України до Ізраїлю. У контексті 25-ї річниці аварії на ЧАЕС прем'єри відзначили важливість здійснення міжнародних проектів безпечного використання атомної енергії.

Спільний комітет координуватиме заходи з вшанування трагічних подій у Бабиному Яру 70 років тому. Домовлено й про необхідність активізації вивчення Голокосту єврейського народу в роки Великої Вітчизняної війни.

Триватиме також співробітництво заради збереження та збагачення культурного надбання і традицій наших народів. Прем'єри готові сприяти поширенню українсько-єврейської спадщини шляхом збереження історичних місць, проведення академічних досліджень.

Микола Азаров запросив ізраїльського колегу здійснити офіційний візит до України, на що Біньямін Нетаньягу відповів вдячною згодою.