СПІВПРАЦЯ

Одна з найпотужніших українських кооперативних організацій інтегрується до EuroCoop

Нині система споживчої кооперації в нашій країні переживає не найкращі часи. Економічна нестабільність останніх років, а також методи функціонування коопераційних організацій, які ще не далеко відійшли від радянських аналогів, перетворюють її в очах громадян на анахронізм періоду розвиненого соціалізму. Змінити ситуацію вирішило одне з провідних вітчизняних об’єднань — Центральний союз споживчих товариств (Укоопспілка), взявши курс на модернізацію на основі найкращих європейських стандартів.

Реформування почалося кілька місяців тому, а днями для переговорів про співпрацю до України вперше прибула делегація Об’єднання споживчих кооперативів Європи (EuroCoop), до якого входять підприємства із 17 країн старого континенту. Як зазначив на прес-конференції президент об’єднання Алдо Солді, передусім EuroCoop лобіює та відстоює інтереси європейських споживчих кооперацій під час ухвалення рішень та законів, які певним чином їх стосуються. «У нас тісні зв’язки як з Європейським Парламентом, так і з іншими владними та економічними структурами. Наша мета — аби під час ухвалення законів чи рішень голос європейських споживчих кооперацій було почуто, а їхні пропозиції та зауваження враховано. Вважаємо, що такий підхід потрібен і Україні», — зазначив Алдо Солді.

Ще одним аспектом діяльності EuroCoop є постійний обмін досвідом та інформацією між членами об’єднання. Це дає змогу не лише оперативно реагувати на сучасні економічні виклики, а й започатковувати нові прибуткові ініціативи. У разі приєднання Укоопспілки до EuroCoop вітчизняні підприємства автоматично отримують доступ до такої інформації. «Український кооперативний рух має серйозно підійти до модернізації. Ми пропонуємо найкращий європейський досвід, який накопичувався десятиліттями. У центрі перетворень мають бути інтереси членів-пайщиків коопераційних об’єднань, а модернізація системи діяльності — це безперечне благо для них», — наголосив Алдо Солді, додавши: приєднання Укоопспілки до EuroCoop істотно підвищить вагу об’єднання в Європі. 

Приєднання Укоопспілки до EuroCoop істотно підвищить вагу об'єднання в Європі. Фото  з сайту flickr.com

У свою чергу голова правління Укоопспілки Владислав Гончаренко повідомив, що після приєднання до європейської структури між підприємствами-членами розпочнеться глибша співпраця, спрямована, зокрема, на спільні проекти, які ввіллють значні інвестиції в економіку України. Нині Укоопспілка почала активну реорганізацію, спрямовану на те, щоб пайщики стали реальними власниками майна. Крім того, буде впроваджено механізми для збереження цілісності системи, покликані перетворити Укоопспілку на потужну бізнес-структуру. А це, зокрема, нові робочі місця та збільшення відрахувань до бюджету.

Насамкінець Алдо Солді заявив, що EuroCoop готовий ухвалити рішення про приєднання української організації «хоч сьогодні», а Владислав Гончаренко повідомив, що це буде зроблено найближчим часом.

До речі, в умовах переговорного процесу з підписання між Україною та Євросоюзом  Угоди про асоціацію, яка включає створення зони вільної торгівлі, приєднання частини вітчизняного малого та середнього бізнесу до EuroCoop вкотре підтвердить серйозність наших інтеграційних намірів.

ДОВІДКА «УК»

EuroCoop створено в 1957 р. Нині представляє 3200 локальних і регіональних кооперативів, загальна кількість членів об’єднання — до 29 млн споживачів по всій Європі. Загальний товарообіг членів організації — 73 млрд євро на рік з 36 тис. точок продажу та 400 тис. працівників.

Укоопсоюз об’єднує майже 11 тис. магазинів у селах, селищах та невеликих містах, понад 15% ринків, які діють в Україні, а також представляє 265 підприємств, що виробляють переважно харчову продукцію. Членами союзу є понад 500 тис. пайщиків, воно забезпечує роботою майже 58 тис. осіб.