Керівників дитсадків уже не штрафуватимуть за висоту пісочниці чи колір меблів: наказом Міністерства охорони здоров’я №234 скасовано  надто суворі санітарні норми. Понад те, новий регламент наступає на хвіст корупції: батьки більше не купуватимуть медичні довідки від педіатра, які треба було обов’язково надати, якщо дитина не відвідувала садок більш як три дні. Водночас таке спрощення дасть змогу зітхнути з полегшенням не лише державним закладам, а й створить сприятливі умови для легалізації й утворення малих приватних дитсадків.

Сон у два яруси

Не секрет, що попередній санітарний регламент тримав у нервовій напрузі й заважав нормально працювати  передовсім керівникам дошкільних закладів та їхнім працівникам. Адже документ містив жорсткі вимоги на грані фантастики, які здебільшого неможливо було виконати. Так досі, згідно з Державними санітарними нормами та правилами, існувала сувора регламентація щодо площі земельної ділянки, площі озеленення території на одну дитину, обладнання ігрових майданчиків, більш того, висоти паркану, висоти і ширини бортиків пісочниці (скажіть, від чого саме їх міряти — зовні від землі чи зсередини від піску?) — 25х15 см. Не більше і не менше.

Стосовно внутрішнього облаштування попередні норми чітко визначали перелік приміщень, які обов’язково мають бути у групових осередках. Зокрема, кожен дитсадок мав бути обладнаний власною пральнею й харчоблоком. У групах навіть регламентувався колір стін і меблів, а в спальнях дозволяли ставити тільки одноярусні ліжка або розкладні з твердим ложем. Причому ще й міряли… бильця ліжок тощо.

Зі слоненятами на подушці сон значно солодший — як удома. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

«Кілька місяців тому мене оштрафували за те, що морква в дитячому супі була потерта на тертку, а не порізана кубиками», — розповідає завідуюча одним з державних дитячих садків на Тернопільщині.

«Якщо раніше було менше дітей і садочки зачинялися, — розповідає «УК» керівниця дитсадка з Дніпра, — а їхні приміщення віддавали приватним школам, університетам, навіть ресторанам, то нині, коли демографічна ситуація вирівнюється, батьки вже від народження дитини змушені записуватися в чергу до садочка. Тож останніми роками дошкільні заклади переповнені. Але все одно досі не дозволяли ставити у спальнях двоярусні ліжка».

Тепер усі драконівські норми знято. Зокрема й щодо двоярусних ліжок — їх дозволили використовувати, як і матраци. Якщо раніше заборонялося встановлювати в дитсадках кондиціонери або зволожувачі повітря, тепер їх можна встановлювати за письмової згоди батьків.

Невеличкі ігрові групи й спальні у державному дитячому садку №46 «Казкове містечко», що на Шовковичній у середмісті Києва. Заклад розташований у старій будівлі й має незначну територію, втім, затишний, сімейний. Його завідуюча залюбки повідомляє телефоном, що з ухваленням нового санітарного регламенту й справді стане легше працювати. «Якщо раніше були строгі вимоги, завдяки оновленим санітарним нормам нарешті з’явилися слова «рекомендовано», «бажано», — каже керівник дитсадка Тетяна Стасюк. — Адже у кожного дошкільного закладу власна специфіка. У нас, приміром, маленька територія, дуже маленькі спальні для діток. Тому осучаснення санітарних норм на часі».

У МОН коментують, що «у новому документі нема дрібної регламентації (наприклад,  діаметр стійок огородження ліжок, дитячого манежу тощо), але чітко визначені вимоги до чистоти, організації харчування, температурного режиму в приміщенні, освітлення, утримання басейнів, розпорядку дня дитини». Тож ще одним позитивним зрушенням стало те, що обов’язкові вимоги осучаснили.

Кому потрібна довідка?

Відтепер у дитсадках не вимагатимуть довідки від педіатра, якщо дитина не відвідувала заклад упродовж трьох і більше днів, але не хворіла. Адже всі ми знаємо, як здебільшого батьки отримували такі довідки. Тож скасувавши й таку норму, чиновники сподіваються подолати цю корупційну лазівку. Та потрібно враховувати, на чиї плечі тепер ляже відповідальність за стан здоров’я дитини, яка вранці переступила поріг дитсадка.

«Якщо раніше ми мали змогу вимагати медичні довідки,  то нині уявімо: ви можете злітати до Туреччини чи  Єгипту й привести дитину, яка невідомо з ким була в контакті, до дитячого садка без огляду лікаря, — пояснює Тетяна Стасюк. — Звісно, так хотіли побороти корупцію, проте тепер керівник залишається незахищеним, як й інші діти. Якщо раніше батьки відповідали за те, в якому стані здоров’я привели дитину, то тепер питатимуть з керівника  закладу. Адже навіть якщо вранці у малечі «нема явних ознак захворювання», вже в обід у неї може піднятися температура. І не тому, що вона контактувала з іншими дітьми, а тому, що батьки її вже застудженою привели до дитсадка».

Важливо й те, що новий санітарний регламент забирає з рук місцевих чиновників певні інструменти впливу на керівників державних дитсадків. «Застарілі прискіпливі вимоги давно заважали працювати — були додатковим зашморгом на шиї, — розповідає колишня завідуюча одного з дитячих закладів Наталя Іванівна. — Керівники й так залежать від місцевих чиновників, а колишні норми були зручним інструментом — небажаних звільняли розчерком пера: до закладу направляли перевірку, яка завжди мала до чого причепитися. Тому спрощені норми дадуть змогу зітхнути з полегшенням і працювати в нормальному режимі, піклуючись передовсім про дітей».

Приватних стане більше

Окрему нішу в дошкільній системі освіти посідають приватні дитсадки. Серед них багато достойних закладів, які роками працюють й   пропонують «здорове харчування, індивідуальний підхід, кращу програму навчання, кваліфікованих педагогів, передові методики» тощо. Водночас батьки знають, що досі напівлегально свої послуги пропонували малі дитсадки, які не мали окремого приміщення, власної пральні чи харчового блоку. Тепер вони зможуть вийти з тіні й досить непогано розвиватися. Адже з огляду на те, що кількість дошкільнят, на щастя, рік у рік збільшується, саме малі приватні заклади допоможуть охопити дошкільною освітою значно більше діток.

Так, нові норми дозволяють керівникові закладу або його власникові на власний розсуд визначати доцільність розташування приміщень у дитсадку. А також користуватися послугами пралень за межами дитячого закладу — за умови, якщо вони не обслуговують інфекційні заклади охорони здоров’я, об’єкти хімічної та іншої небезпечної промисловості.

Дозволено й кейтеринг — харчування для дітей можна замовляти у спеціалізованих компаніях, тож допускається постачання готової продукції операторами ринку харчових продуктів. Звісно, за умови дотримання Закону «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Також раніше дозволялося розташовувати дошкільні заклади лише в окремо збудованих приміщеннях , а тепер — у житлових та нежитлових будинках. Тож у профільному відомстві сподіваються, що зняті численні заборони сприятимуть створенню малих дитячих садків. 

Насамкінець.  Нарешті крига скресла. На черзі — перевірка праці чиновників освітянської сфери на місцях, запровадження незалежної атестації педагогічних працівників, зокрема й вихователів дитсадків, чіткі вимоги до помічників вихователів. Та особливо болюче питання — застарілі методи у вихованні дітей, організації навчального процесу.

Нещодавно подруга забирала з дитсадка трирічного сина. Зайшовши до групи, жахнулася: заплаканий хлопчик в істериці разом з нянею розривав подушку навпіл. «Усі подушки повинні бути тільки білими!» — не поступалась та, не дозволяючи малечі надіти кольорову наволочку. Чому доросла жінка не знайшла мудрішого пояснення для дитини, здогадатися неважко: досі діють совкові методи. Добре, що в багатьох дитячих садочках починають розуміти, що сучасні діти потребують індивідуального підходу, лише тоді вони можуть розвиватися як маленькі особистості.