У міській виставковій залі фотожурналіст «LosAngelesTimes» Сергій Лойко показав свої роботи із серії «Пекельний аеропорт». Як відомо, автор чотири дні перебував у донецькому аеропорту разом із бійцями легендарної 79-ї аеромобільної бригади. 

Миколаїв став другим після Харкова містом, де організовано виставку, причому в розширеному варіанті. Ініціатором її проведення став керівник Миколаївського тепловозоремонтного заводу В’ячеслав Сімченко, підприємство якого надає величезну допомогу армії.

— Коли я вперше побачив фотографії Сергія Лойка, — каже він, — одразу зрозумів: їх мають побачити миколаївці. Адже Миколаїв довів свій високий патріотизм, це місто мужніх, відважних героїв, про яких знає вся країна. Чому виставку варто відвідати? Щоб цінувати і берегти мир, треба знати і пам’ятати про війну.

На її відкриття прийшли понад дві сотні людей — молоді й літнього віку, різного статусу, і, звичайно, учасники АТО. Як сказав голова облдержадміністрації Вадим Меріков, «за цими фотографіями — 242 дні оборони Донецького аеропорту. Наші кіборги пройшли цей шлях гідно і героїчно. Вони вистояли, не вистояв метал і бетон. Цими людьми пишається нація. Завдяки воїнам сьогодні в Миколаєві мир».

Виступив перед присутніми народний депутат Євген Дейдей, який сам воював на передовій. Він вважає, що кожен, хто повернувся з війни, став іншим, змінилася свідомість. «Починаєш цінувати кожну мить і цей крихкий мир ще більше, — зазначив Євген. — І ще більше любиш свою Батьківщину. Я тішуся з того, що багато миколаївців воюють за свою країну».

«Український солдат біжить у схованку у донецькому аеропорту». Фото з виставки. Фото з сайту facebook.com/sergei.loiko

Народний депутат від Миколаївщини Тарас Кремінь зазначив: «Ми вдячні Сергієві Лойку, який сказав правду про те, що відбувалося в Донецькому аеропорту, в усіх провідних виданнях світу. В умовах страшної контрпропаганди, коли російські ЗМІ з українців зробили людожерів, усі повинні знати, якою є справжня Україна, якими є наші герої».

Фотографії на виставці не можуть залишити байдужим нікого. В них біль, жорстока правда, справжнє пекло, через який пройшли бійці. Один з них — знаменитий миколаївський кіборг Олександр Терещенко. Рятуючи своїх товаришів, він викинув з окопу снаряд, який розірвався у нього в руках. Олександр втратив обидві руки, дивом залишився живий.

— Звичайно, фотографії нагадали про страшні події, — каже Олександр. — Вони передають ту атмосферу. Але на фото якось краще вийшло — повірте, в реальності все було набагато жахливіше. Досі ті події сняться. Впізнаю знайомі обличчя, сам аеропорт. Так, нас назвали кіборгами. Чи згоден я з цим? Себе кіборгом не вважаю, тому що швидко відвоювався, лише два тижні був в аеропорту. Але назвали нас так саме вороги. Отже, нас справді боялися.

Керівник громадської організації «Спілка військовослужбовців», один з організаторів виставки, який був разом з фотографом Сергієм Лойком чотири дні, миколаївський кіборг Сергій Танасов розповів відвідувачам історію майже кожної фотографії, зокрема й тієї, на якій зображений сам.

— У мене в руках кевларова каска, якій завдячую життям, — у ній слід від кулі, — каже Сергій. — Хочу сказати всім нашим бійцям: у жодному разі не нехтуйте засобами захисту — ані касками, ані бронежилетами. І величезна подяка волонтерам, які забезпечили нас якісним обмундируванням.

Після завершення роботи виставки охочі зможуть придбати вподобані фотографії. Гроші підуть на придбання обладнання для шпиталю.