Ще на початку лютого, оскільки синоптики робили невтішні прогнози (мовляв, 8 й 9 числа хвилі біля узбережжя Девону, Корнуолла, Уельсу і Шотландії досягнуть висоти 10 метрів, а вітер і сильний дощ у цих регіонах і на решті території країни здатен сильно порушити плани британців), у Лондоні відбулося засідання надзвичайного комітету COBRA. Представники МЗС, Міноборони та спецслужб вирішували, як забезпечити повну готовність рятувальних підрозділів. Одначе погода перевершила всі побоювання фахівців... 

І вже 12 лютого на заході Англії та в Уельсі оголосили штормове попередження максимального «червоного» рівня (у графствах Беркшир, Саррі й Сомерсет не скасовували ще й 16 попереджень про небезпеку від повені). Уже в ніч проти четверга ці райони Об’єднаного Королівства здригнулися від поривів вітру, швидкість якого сягала 160 кілометрів за годину. І це під акомпанемент безперервних протягом останнього тижня дощів та паводків.

За цей період нещадна повінь накрила понад 6 тисяч будинків. Вода нині підбирається впритул і до 16 тисяч інших помешкань. Жахливішою ця стихія виявилася для бюджету Англії. Щонайменше одна зафіксована смерть (станом на 12 лютого) і 4,8 мільярда доларів витрат (у Нідерландах зокрема закуплено величезні насоси для відкачування води з полів).

Негода стала причиною скасування сотень авіарейсів, виникнення проблем на залізниці та автошляхах (стрімкі потоки води змивали автівки, а потім вітер перевертав їх). Один шторм миттю обірвав електропостачання десятків тисяч будинків.

Цими днями нелегко довелося й Болівії. Країна оголосила найвищий рівень тривоги на території департаментів Санта-Крус, Кочабамба, Ла-Пас і Бені після того, як дощі забрали життя 48 громадян. У регіоні безвісти пропали 15 людей, зруйновано понад 1,8 тисячі будинків, знищено тисячі гектарів сільгоспугідь. Та метеорологічна і гідрологічна служби прогнозують найближчими днями потужні зливи й сильні електромагнітні бурі.

Стара добра Англія ще не знала такої «великої води». Фото з сайту supercoolpics.com

У той же час США зіткнулися з потужною сніговою бурею. Її жертви — принаймні 21 особа. Сніг ударив по 49 із 50 штатів. Столиця фактично припинила роботу. 

Географія стихійних лих поширилася й на іншу частину світу — Індію. 13 лютого на острові Ява сталося виверження вулкана Келуд, внаслідок чого у своїх будинках в передмісті Маланга загинули літні чоловік і жінка. Їхні помешкання не здатні були витримати каменів і попелу, спричинених виверженням, повідомляють іноземні ЗМІ.

Решта містян встигли виїхати зі своїх помешкань на машинах і мотоциклах у бік центрів евакуації. Йшлося про 200 тисяч евакуйованих осіб у радіусі десяти кілометрів від вулкана (попіл, пісок і камені від виверження долітають на відстань 15 кілометрів). Закрито й найбільший у світі буддійський храм Боробудур. А 14 лютого через стихійне лихо довелося припинити роботу міжнародних аеропортів Сурабайя, Адісукіпто і Суракарта.

До таких заходів перестороги індійська влада вдалася, зважаючи на попередній досвід, адже Келуд входить до смуги активних вулканів — Тихоокеанського вогненного кільця.