ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Прем’єр-міністр занепокоєний невтішною статистикою: протягом останніх років двері зачинили близько сотні дитячих таборів відпочинку

 Та сама обридла впродовж навчального року школа, принесені з дому й розставлені у спортзалі за принципом казарми розкладачки, щось подібне на розпорядок дня з іграми, екскурсіями, регулярним харчуванням тощо — так можна описати перебування дітей у так званому пришкільному оздоровчому таборі, де цього року оздоровиться більшість школярів. Так званому тому, що про реальне оздоровлення там майже не йдеться.

Своїх чад туди здають переважно ті з батьків, хто у червні не має змоги взяти відпустку й приділяти їм належну увагу. Закриваються такі заклади щонайбільше у двадцятих числах першого літнього місяця, коли навчальний персонал розходиться у тривалі відпустки і на господарстві залишаються вахтери, за якими вряди-годи наглядає завгосп.

Повноцінний відпочинок можуть дати дітям лише оздоровчі табори. Фото Валерія МЕЛЬНИКА

Чому відстає Крим?

Щороку о цій порі відповідні державні органи починають перейматися організацією сезонного відпочинку і оздоровлення дітей. Тож учорашнє засідання уряду було повністю присвячене цій чутливій для суспільства темі. Як і торік, нині Прем’єр-міністр Микола Азаров запевнив підлеглих і журналістів у стовідсотковому фінансуванні оздоровчої кампанії.

З одного боку, можна навіть похвалитися номінальним показником, згідно з яким цього року буде оздоровлено на 511 тисяч дітей більше, ніж у 2009-му. З іншого боку, як констатував глава уряду, «на превеликий жаль, загалом охопимо відпочинком і оздоровленням лише дві третини всіх школярів».

Загалом розраховувати на увагу можуть 2 млн 700 тис. дітей шкільного віку. Тільки ось табори відпочинку рік у рік тануть, мов сніг на початку весни. Крім того,  порівняно з минулим роком, у Криму, Запорізькій, Сумській, Харківській та Херсонській областях зменшено фактичні плани дитячого оздоровлення, неухильно скорочується й кількість спеціалізованих закладів.

Названі Прем’єр-міністром цифри вражають і змушують замислитися: а де ж за кілька років діти хоч якось зможуть скинути тягар шкільного навантаження? Скажімо, останніми роками двері зачинили близько сотні стаціонарних таборів. Серед «лідерів» тут знов опинився Крим, де закрито півтора десятка закладів. А, здавалося б, має бути все навпаки. Не набагато «відстали» Донецька, Запорізька, Рівненська, Чернігівська області, де дітей не зможуть прийняти відповідно 10, 11, 6, і 4 табори.  

У цьому контексті віце-прем’єр-міністрові — міністру соціальної політики Сергієві Тігіпку доручено розібратися у ситуації, запропонувати заходи для поновлення роботи таборів. «Доповісти особисто», — Микола Азаров був невблаганним. Крім того, під керівництвом того ж таки Сергія Тігіпка має бути розроблено загальнодержавну (але в розрізі регіонів) модель оптимальної мережі подібних закладів. Форма власності може бути і державна, і будь-яка інша. 

Безпека не знає компромісів

Зрозуміло, що систему радянського зразка державних, профспілкових і галузевих установ для відпочинку і оздоровлення дітей зруйновано, і повернення до неї не буде. Збанкрутілі підприємства не в змозі утримувати соціальні об’єкти, які в багатьох випадках вже давно вдалося тишком-нишком приватизувати новітнім скоробагатькам. Звичайно ж, без збереження профільного напрямку.

Що ж пропонується натомість? Тут доведеться повернутися до початку нашої оповіді. Навіть Микола Азаров не приховує кволості й занепаду всієї структури дитячого відпочинку та оздоровлення. Приміром, із 17,6 тисячі спеціалізованих закладів 16 тисяч припадає на вже згадані пришкільні табори. «Це дев’ять десятих усієї кількості, — озвучені дані не додавали Прем’єрові оптимізму. — Це не можна вважати повноцінним оздоровленням та відпочинком дітей».

Один із виходів тут убачається, по-перше, в реконструкції та відновленні занедбаних фондів шляхом їх передачі в управління профільних громадських організацій з бездоганною репутацією. По-друге, варто проаналізувати досвід відновлення і розвитку мережі дитячих садочків. Вдалося ж уряду зсунути справу з мертвої точки.

«Те саме треба робити із закладами дитячого відпочинку і оздоровлення, — переконаний Микола Азаров. — Планомірно, наполегливо розвивати і оновлювати їх. Де треба, повертати державі незаконно відчужене, де треба — робити реконструкцію, модернізацію, будувати нові табори, пансіонати, санаторії».  

Розібратися слід і з ціновою політикою. За словами глави уряду, торік один день перебування у таборі коштував від 81 грн на Буковині до 183 грн у Криму. Тобто вартість путівки на 21 день становила від 1700 до 3843 грн. «Якщо ціни випереджатимуть можливості бюджету компенсувати вартість путівок, ми ніколи не збільшимо кількість дітей, яким забезпечуємо оздоровлення», — зауважив Микола Азаров.

Обгрунтованість цін на путівки він доручив перевірити очільникам Мінсоцполітики та Мінекономрозвитку і торгівлі. Завдання поставлено просте: щоб їх здорожчання принаймні не випереджало офіційний рівень інфляції.

На жаль, сезонні проблеми не обмежуються економікою. На порядок денний вкотре виходить безпека харчування, тобто санітарна ситуація у широкому розумінні. Нещодавній випадок масового отруєння в обухівському дитсадочку, який не має нічого спільного з простим збігом обставин, довів: недбалість і безвідповідальність слід напалмом випалювати із свідомості тих, кого називають за щось відповідальними.

Микола Азаров вимагає від прокуратури вжити найжорсткіших дисциплінарних заходів: «Хай уся країна переконається, що таких речей ми не пробачаємо».

 ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про затвердження Угоди про гуманітарне співробітництво держав – учасниць Співдружності Незалежних Держав (проект Закону);

♦ Про затвердження Порядку проведення інвентаризації земель (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про внесення змін до Методики нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів та Методики нормативної грошової оцінки земель несільськогосподарського призначення (крім земель населених пунктів) (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Деякі питання використання у 2012 році коштів для здійснення заходів щодо реалізації пріоритетів розвитку сфери охорони навколишнього природного середовища (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження плану заходів щодо реалізації Концепції  формування державної системи сільськогосподарського дорадництва на період до 2015 року (розпорядження уряду).