ДЕРЖАВНИЙ ВІЗИТ

 "Азіатський тигр" настільки вразив Віктора Януковича, що його приклад потрібно наслідувати

Сингапур для України - дуже цікавий. "Інноваційно-інвестиційна модель розвитку нашої країни потребує активної позиції, співпраці саме з такими державами", - підкреслив Президент. Він зокрема відзначив, що саме в Сингапурі можна побачити ефективну роботу приватного капіталу, бізнесу, державно-приватного партнерства. За словами Віктора Януковича, всі питання, які були обговорені під час його зустрічей з Президентом та Прем'єр-міністром Сингапуру, спрямовані на створення реальних механізмів співпраці, які найближчим часом даватимуть результати.

Очі дивляться на Схід

Досвід реформ Сингапуру та взаємні інвестиції стали провідними темами переговорів Президента України з Президентом цієї держави Селлапаном Раманатаном. Під час розмови Віктор Янукович зазначив, що Україна повернулася до прагматичної політики, підкресливши, що ми прагнемо встановити нормальні взаємовигідні відносини з усіма країнами.

"Наші очі дивляться на регіон, який швидко розвивається. Перш за все, на Схід. Ми приїхали до Сингапуру як до партнера, якому готові запропонувати відкриті торговельно-економічні відносини",- сказав Президент, додавши, що Україна також зацікавлена у залученні сингапурських інвестицій. "Ділова атмосфера у Сингапурі сприяє розвиткові бізнесу, і хотілося б трохи цієї атмосфери позичити для України", - зауважив він та запросив Селлапана Раманатана відвідати Україну, повідомляє прес-служба глави держави.

Зі свого боку Президент Сингапуру сказав: "Сподіваюся, Ваш візит започаткує новий період розвитку двосторонніх відносин. Він побажав Віктору Януковичу успіхів у реалізації реформ, а також висловив сподівання в успішному проведенні бізнес-форуму, і що сингапурські компанії допоможуть у реалізації національних проектів в Україні.

Під час зустрічі з Прем'єр-міністром Сингапуру Лі Сьєн Луном Президент запропонував створити українсько-сингапурську Ділову раду як формат державно-приватної співпраці і майданчик для постійних контактів між бізнесменами та інвесторами двох країн. "Ми могли б добре співпрацювати для того, щоб отримати результат", - сказав Віктор Янукович.

Сторони обговорили перспективи впровадження прямого авіарейсу між Києвом і Сингапуром, а також питання проведення переговорів зі створення зони вільної торгівлі і запровадження безвізового режиму. Глава Української держави запросив Лі Сьєн Луна відвідати Україну.

Досвід державного житла

Віктор Янукович у Сингапурі відвідав Центр будівництва та розвитку доступного житла "Тоа Пайо Таун". Як поінформували Президента України, цей центр є державним органом. Нині в Сингапурі 82% громадян мешкають у державному житлі. Понад 90% з них вже володіють помешканнями, які надала їм країна.

Як пояснили Віктору Януковичу під час презентації, цього вдалося досягти завдяки довгостроковій програмі кредитування громадян та за всебічного сприяння будівництву житла.

Згодом в інтерв'ю українським журналістам Президент підкреслив важливість вивчення досвіду будівництва соціального житла, адже будівельна політика, яку проводить Сингапур, є привабливою для будь-якої держави. "В Україні є велика проблема із забезпеченням житлом, особливо -соціально незахищених громадян. Тому ми сподіваємося, що наші фахівці детально вивчать досвід Сингапуру у цій сфері і можливості його впровадження в Україні", - сказав Віктор Янукович.

Варто регулярно спілкуватися

Для пожвавлення економічної співпраці між Україною та Сингапуром варто створити двосторонню Ділову раду, а в перспективі - торговий дім "Україна - Сингапур" як майданчик для регулярного спілкування та обміну досвідом між підприємцями. На цьому наголошував глава держави у своєму виступі на Українсько-Сингапурському бізнес-форумі.

За словами Віктора Януковича, переговори з керівництвом Сингапуру підтвердили його переконання у готовності обох сторін до істотної активізації партнерства. Тривають переговори щодо укладення різнопланових двосторонніх угод, зокрема, про створення зони вільної торгівлі, повітряне сполучення і безвізовий режим, які мають сприяти розвитку підприємницьких, туристичних і міжлюдських відносин між двома країнами.

"У нас існує низка перспективних напрямків для реалізації спільних проектів. Зокрема, маю на увазі взаємодію у сфері нафто- і газовидобутку, нафтохімічній галузі, машино- та авіабудуванні, розвитку ракетно-космічних технологій, аграрному секторі, транспорті та логістиці, медицині, туризмі, освіті та науці", - зазначив Президент.

Прикладом співпраці у сфері високих технологій, на його думку, могла б стати спільна робота українських і сингапурських компаній, вчених з оновлення угруповання космічних апаратів Республіки Сингапур, призначених для дистанційного зондування поверхні Землі.

Ми будемо раді вітати сингапурський бізнес у реалізації всіх перспективних проектів в рамках підготовки до Євро-2012.

Пропонуємо національні проекти...

Восени цього року Україна планує провести презентацію ряду національних проектів у провідних фінансових центрах світу, розповів Президент.

"Познайомившись ближче з Сингапуром, його інфраструктурою та бізнес- середовищем, я дійшов висновку, що більшість національних проектів України обов'язково мають бути реалізовані з урахуванням сингапурського досвіду", -зауважив глава держави. За словами Віктора Януковича, наші проекти "Доступне житло", "Чисте місто", "Якісна вода", "Нове життя", "Місто майбутнього" є намаганням втілити в Україні ті результати, які вже вдалося досягти у Сингапурі.

Як повідомив Президент, для проекту "Доступне житло" - це 1,8 млрд сингапурських доларів, вартість будівництва терміналу з прийому скрапленого газу становитиме близько 1,7 млрд, реалізація проекту "Чисте місто" (будівництво 10 заводів з переробки побутових відходів) - обійдеться інвестору близько 2 млрд сингапурських доларів. Він підкреслив, що усі національні проекти України відкриті для іноземних інвесторів, і реалізації цих ініціатив надається максимальне сприяння з боку державних органів.

... і Крим

Президент України також запропонував долучитися до проекту спорудження багатофункціонального мостового переходу між Кримом і Російською Федерацією у Керченській протоці. Він сказав, що цей інвестиційний проект відкритий для участі іноземного капіталу, і сингапурським компаніям це має бути цікаво.

Віктор Янукович також зазначив, що Автономна Республіка Крим є одним з найбільш інвестиційно привабливих регіонів України завдяки вигідному економіко-географічному положенню півострова, наявності різноманітних природних ресурсів, значного рекреаційного і промислового потенціалу.

До пріоритетних напрямів розвитку, які потребують першочергового і масштабного інвестування в Криму, Президент відніс відпочинок і туризм; агропромисловий комплекс; машинобудування і наукоємні виробництва; паливно-енергетичний комплекс із впровадженням енергозберігаючих та екологічно чистих технологій, сферу переробки відходів.