Зораним полем їде чоловік, стоячи у відкритому причепі. І на ходу скидає великою лопатою у вогку глину — ні, не гній чи компост, а великі червонобокі яблука.

Це відео про фермера з Буковини, який через низькі закупівельні ціни частину зібраних фруктів використав як добрива для полів, сколихнуло мережу. Люди у відгуках обурювалися, що замість цього марнотратства краще віддали б сортові яблука у школи чи АТО. Інші радили таким дарувальникам самим найнятися до садівників доглядати яблуні за 400 гривень на день, а потім зароблені кошти віддати у школи чи АТО. Хтось нарікав на нестачу державної підтримки садівників. Ще хтось радив фермерові пустити на дрова і самі яблуні.

Герой цього відео пояснив свій вчинок тим, що цього року закупівельна ціна за кілограм промислових яблук — 65 копійок. Щоб здати за цією ціною, треба відстояти в чергах цілу добу. А отриманих коштів не вистачило б навіть на бензин і оплату працівникам за збирання врожаю.

Торік ціна таких яблук була більш ніж удесятеро вищою — 7 гривень. Тож нині деякі садівники навіть організовують акції протесту проти змови власників переробних заводів. Фермери обурюються, бо при цьому світова ціна на концентрований яблучний сік залишилась такою самою, як торік. А експортувати яблука за кордон можуть лише великі агроформування.

Згадалася відома фраза, що у сільгоспвиробників є дві біди: малий урожай і великий урожай. Рекордний цьогорічний урожай яблук відчула на собі: з кількох власних дерев зібрала стільки, що електросушарка працювала день і ніч. Тепер запас яблучних чипсів маю на цілий рік.

А ще пригадалася пара, яка знайшла оригінальний спосіб підробітку: із зібраних у власному саду фруктів-ягід наготувала варення, запакувала в баночки з гарненькими етикетками і все розпродала на ярмарку до Дня міста — по 40 гривень за 200-грамову баночку. Варені яблука, присмачені цитрусовими, імбирем чи корицею, перетворюються на чудовий десерт. А на ярмарку збути власну продукцію найлегше: заплати за місце — і покупців хоч греблю гати.

Так, яблука цієї осені дуже дешеві. Але хіба хтось помітив подешевшання повидла, сидру чи яблучного оцту?

У різних містах проводять фестивалі дерунів, галушок борщу тощо. Було б доречно восени організовувати і фестиваль яблук. Адже чого тільки не готують з цих фруктів! І туристів вдалося б привабити, і позбутися біди у вигляді несподіваного врожаю, який нікуди подіти. 

Надія МАКУШИНСЬКА
для «Урядового кур’єра»