Уроки у школах Сватового якщо й почнуться, то не раніш ніж за тиждень: місцева влада ухвалила рішення не починати з понеділка навчальний процес. Та й можливостей для цього немає: із п’яти шкіл вціліла лише одна. Але уроки з цієї ситуації мають винести майже всі служби життєзабезпечення краю.

Шар попелу — три метри

На ранок понеділка, за даними ДСНС, у місті відновлено водопостачання, електропостачання та газопостачання у житловому секторі. Нових осередків тління та горіння на території складу зафіксовано не було. Вибухів теж не відбувалося. Функціонують три польові кухні й намети для харчування і обігріву жителів та військових.

Минуло чотири дні з моменту трагедії, й нині у Сватовому встановлено 354 об’єкти житлового фонду, що потребують заміни шиферу чи ремонту покрівель, у 541 потрібно засклити вікна. Два будинки мають серйозні пошкодження в результаті прямого влучення в зовнішні стіни споруди. Пошкоджено майже 20 об’єктів інфраструктури та соціального призначення. Територія арсеналу, де стався вибух, покрита шаром попелу понад три метри, що значно ускладнює розчищення та вилучення вибухонебезпечних предметів.

Військові сапери продовжують пошук боєприпасів. Як ідеться в повідомленні прес-центру АТО, «уже знищено майже 700 боєприпасів». Та робота триває. «Ситуація дуже неприємна, але не критична. На жаль, багато жителів нашої області бачили на власні очі наслідки набагато страшніших руйнувань, — коментує події голова обласної військово-цивільної адміністрації Георгій Тука. — У цьому разі порівняно невелика кількість людей, які постраждали фізично. За нормативними документами те, що ми переживаємо, розцінюється як техногенна катастрофа. На жаль, застрахуватися від таких випадків поки наше суспільство не в змозі. На запрошення депутатів району був присутній на засіданні позачергової сесії районної ради. Розумію: стрес, страх, вибухи, пожежі, пошкодження будівель... Розумію і пропускаю крізь себе. Тому мені було огидно спостерігати, як представники однієї політичної сили намагалися на людській біді заробити собі популістський політичний капіталець. Вони спробували проштовхнути ухвалення звернення до Президента та ВРУ з вимогою прибрати з міста всі склади та бази, зокрема склад ПММ. На щастя, сватівці — розумні і зважені люди. Більшість депутатів не підтримала цю «ініціативу».

Нині фізичної небезпеки для жителів уже немає. До слова, був приємно здивований, коли вранці оглядав територію і зустрів жителів міста, що провели важку ніч у цих непростих умовах, але в жодного не побачив ознак агресії. Люди мобілізувалися, дякували за те, що їм надають допомогу. Хотів би звернутися до всіх сватівців: уже завтра побачите, як уся наша велика країна допомагає вашому маленькому містечку!»

Сватівці починають відновлювати рідне місто. Роботи багато. Фото Івана ОСОБОВА

Допомога надходить із різних областей

На підтвердження слів очільника області надійшла інформація, що з Харкова вирушили будівельні бригади, які допомагатимуть у відновленні інфраструктури та житлового фонду. Такі самі транспорти готують інші області країни. На біду сватівців відгукнулися всі міжнародні організації, насамперед Товариство Червоного Хреста. Вони забезпечуватимуть постачання шиферу, скла, промислового дерева та цементу. Допомогу надають також кілька благодійних фондів, оголосили збирання коштів, теплих речей та продуктів волонтерські організації.

Голова обласної військово-цивільної адміністрації розпорядився надати 10 мільйонів гривень на ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації. Ці гроші у Сватівський район вже надійшли з обласного бюджету. Але Георгій Тука у Фейсбуці нарікає, що надані державні гроші через різні бюрократичні схеми не змогли запустити в оборот для ліквідації наслідків негайно, хоч на вулиці мороз, а в людей, які не виїхали з міста, майже у всіх будинках розбиті вікна. То, може, система «матеріалізації» бюджетних коштів потребує вдосконалення? Яким має бути алгоритм співпраці, щоб прості люди зрозуміли, коли і хто саме відновлюватиме їхні зруйновані будинки, оцінюватиме збитки?

Інформація — понад усе

Друга важлива проблема, яка вимагає  розв’язання, — інформування населення. Ось як описував ситуацію в день трагедії представник редакційної ради газети «Сватовские ведомости» Андрій Крюков: «Не знаю, як організовано евакуацію, але можу сказати, що жодного інформування нема: що людям потрібно робити, куди їхати. Уночі я проїжджав довколишні села, то люди просто стоять на вулиці. За правилами цивільної оборони, мали б відкритися громадські будівлі, школи, клуби, щоб люди з дітьми там могли зігрітися. Та ось виїхали люди з міста, де тривають вибухи, і стоять на семиградусному морозі, а що далі робити — ніхто не знає».

За словами очевидців, сирени не спрацювали, інформації по радіо, телебаченню не було, гучномовний зв’язок не використовували, інформаційні пункти в райдержадміністрації або міськраді не працювали. Георгій Тука розповідав, що для евакуації людей надали кілька великих транспортних засобів, а ось охочих ними скористатися знайшлися лише одиниці. То, може, люди просто не знали, куди звертатися, і рятувалися самотужки?

Чи не дивна ситуація для області, частина території якої не підконтрольна Україні, й відповідні служби, здавалося б, вже мали набути досвіду евакуації населення та належної організації цього?

Урок із сватівської ситуації отримали й військові, для яких безпека життя — не порожній звук. І насамперед це буде відповідь на запитання, чи можна розміщувати склад боєприпасів у межах міста.

ТИМ ЧАСОМ

У Сватовому до 4 осіб зросла кількість загиблих військових у результаті пожежі на складах: знайдено тіла ще двох осіб. Загинули сапери інженерно-саперного відділення з Волинської та Черкаської областей.

«Бійці значилися як зниклі безвісти. Хлопців знайшли під час розчистки завалів», — зазначив заступник голови Луганської облдержадміністрації Юрій Клименко.

Нині усі системи водовідведення, зв’язку, водо-, газо-, електро- та теплопостачання у Сватовому працюють у штатному режимі. Про це повідомив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко за першими підсумками роботи експертної групи, яка працює в місті, передає прес-служба відомства.

«Представники органів місцевого самоврядування попередньо оглянули 70% житлового фонду міста. Встановлено, що в результаті детонування боєприпасів, що зберігаються на складах у Сватовому, повністю знищена і не підлягає відновленню одна індивідуальна житлова споруда. Ще одному житловому будинку завдано збитку, оціненого у понад 80%. Відновлення домобудівництва, за попередньою оцінкою, недоцільне», — розповів урядовець.

За його словами, мешканці цих будинків отримали тимчасове житло. Місцева влада вирішує питання про придбання для постраждалих нового житла.