Щотижневий захід розпочався в залі засідань уряду двома годинами пізніше через одну маленьку, однак доволі важливу для Білої Церкви подію: там Прем’єр-міністр разом із міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим, керівником Національної поліції Хатією Деканоїдзе та головою представництва Європейського Союзу в Україні Яном Томбінськи давали старт роботі груп швидкого реагування патрульної поліції Білоцерківського відділу поліції ГУ Національної поліції в Київській області. До новоствореної служби увійшло 144 працівники. Патрулюватимуть місто і район 12 груп оперативного реагування.

Звертався до присутніх глава уряду нагадуванням, що Україна почала позбуватися спадщини радянської міліції не за формою, а за змістом. «Коли набираєш номер і викликаєш поліцію, вона приїжджає не через годину чи дві, а протягом семи хвилин. За новим стандартом поліція в Білій Церкві повинна прибувати за такий проміжок часу.

Поліція приїде за 7 хвилин

Поліція в селі має прибувати протягом 20 хвилин», — дав своєрідну настанову новопризначенцям Арсеній Яценюк. А жителів Білої Церкви він попросив морально та справами допомагати вершити зміни. Прем’єр подякував Яну Томбінськи за започаткований проект допомоги для МВС. Він саме стосується роботи поліцейських у найменших територіальних пунктах нашої країни.

Реформа МВС мусить бути пов’язаною зі змінами в суддівській системі. Фото з Урядового порталу

Після того як присутні поклали квіти до меморіалу Героїв Небесної Сотні у Білій Церкві та вшанували пам’ять загиблих під час подій на Майдані хвилиною мовчання, Прем’єр-міністр перевів тему на інші рейки. Мовляв, зміни до Конституції повинні означати не переатестацію нинішніх суддів і фактичну їхню легалізацію, а перевірку кожного судді, проходження тестів і з’ясування, які вони виносили вироки.

На його думку, реформування правоохоронної системи безпосередньо пов’язане зі змінами в суддівському корпусі. «Поліцейські виконають свій конституційний обов’язок, заарештують злочинця, оформлять всі необхідні папери і передадуть відповідну справу до суду. А там сидить суддя, який за плату скаже, що не було злочину. Таке зараз відбувається щодня. Тоді така суддівська система дискредитує Національну поліцію. Вона дискредитує всі реформи в країні», — цитує слова глави уряду департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Важливо, що 2 лютого парламент підтримав у першому читанні зміни до Конституції, які передбачають переатестацію суддів.

А ще Прем’єр опосередковано поставив вимогу органам місцевої влади  працювати на свою територіальну громаду: ремонтувати заклади культури, охорони здоров’я і освіти. Одне слово, відновлювати інфраструктуру і проводити реформи на місцях.

Заяви про відставку цінні, але недоречні

Уже в Будинку уряду Арсеній Яценюк зняв маску оптимізму. Він анонсував розлогий порядок денний, щоправда, технічні шляхи вирішення питань розглядали за зачиненими для представників ЗМІ дверима. У відкритій частині Прем’єр зробив лише одну заяву, яка не пролила світла на непрості події в політичному середовищі. Глава уряду вкотре нагадав, що Кабінет Міністрів формує коаліція депутатських фракцій, він виконує ту програму діяльності, яку схвалили народні депутати. «Напевно, тоді, коли коаліційну угоду підписували, не всі члени парламенту розуміли складні, непопулярні, але правильні кроки, які слід робити всьому українському політичному класу, за які треба голосувати», — розширив думку Арсеній Яценюк.

На його переконання, демократія — це та сама політична відповідальність за кожне сказане слово, за кожен підписаний документ, за обіцянки, дані народу під час виборчої кампанії. Він переконаний, що нині в політиці багато політиканів. Та політична сила, яка планує полишити коаліцію, за словами Арсенія Яценюка, — ще гірша за нинішню опозицію сила, оскільки вона боїться втратити свій тимчасовий рейтинг. «Політика і державна діяльність — забіг на довгу дистанцію. Весь український політичний клас рухатиметься вперед і не гратиметься в політику, а відповідально ставитиметься до завдань, — продовжив Прем’єр. —  З першого дня призначення членів уряду окремі коаліціанти ведуть дискусії, як змінити когось із міністрів чи весь склад уряду. Ми виклали своє бачення у програмі діяльності. Зараз здійснюється тиск на окремих міністрів та уряд загалом, є багато цікавих заяв, які лунають від політикуму про боротьбу з корупцією. Щоправда, вони після виступів приходять до членів КМУ, щоб розв’язати свої проблеми: когось призначити, когось звільнити. Це брудна політична реальність, проти якої я як Прем’єр виступаю і з якою ми боремося кожен на своєму місці».

Він визнав, що в перетвореннях помилки є, однак міністри рухають реформи вперед. Глава уряду наголосив, що захищатиме кожного з них. «Усім непросто зараз. Наша сила в тому, щоб і далі боротися. Під політичним тиском деякі міністри змушені були написати заяву про відставку. Відставку приймає виключно парламент, і фракція «Народного фронту» ухвалюватиме рішення окремо щодо кожного міністра з огляду на те, як хто працював. Кожен, хто останні 14 місяців у цьому уряді працює, робив навіть більше, ніж міг зробити», — додав він.

Мета: боротися й працювати

Прем’єр переконаний, що нині відставка — це «втеча з поля бою, коли треба вести боротьбу». За умови поступок відбудеться розподіл державних компаній, призначатимуть лояльних до політичних сил міністрів. На думку Арсенія Яценюка, відбудеться «захоплення влади», а політика залишиться старою, яка колись призвела до Майдану.

Його позиція окреслюється словами: «боротися», «працювати». А народні депутати, котрі бажають змін у складі КМУ, мають право зібрати 150 голосів та виносити на розгляд резолюцію недовіри уряду. «Ми поважатимемо рішення демократичного парламенту. Ті, хто йде на такі кроки, мають усвідомлювати наслідки таких дій, — пояснив Арсеній Яценюк. — Ми, розуміючи відповідальність за долю країни, майбутнє держави, її міжнародний авторитет, попри труднощі, критику, кампанії проти уряду, боротимемося й перемагатимемо. Ми це довели протягом останніх 24 місяців. Уряд із задоволенням очікує звіту: ми готові, шановні депутати!»