Родичі привезли до клініки 52-річну киянку із задавненим онкологічним захворюванням  майже без надії на успішний результат. Навіть закордонні медики відмовилися її оперувати. У «Борисі» за скальпель узявся хірург з досвідом роботи у клініці Шалімова та практикою в Німеччині Юрій Лівшиць.

— Дякувати Богові, — згадує той день Юрій Зіновійович, — надзвичайно складна операція пройшла успішно. Нині пацієнтка проходить протипухлинну терапію, її стан стабільний.

Це лише один із прикладів лікування в «Борисі» важких хворих. Наскільки воно ефективне, свідчить практично нульова смертність прооперованих. Бо до кожного пацієнта у клініці індивідуальний підхід, з ретельно вивіреним алгоритмом обстеження за допомогою сучасного діагностичного обладнання. Тут успішно діють також комплексні діагностичні програми, які сприяють виявленню першопричин хвороб пацієнтів, зводячи до мінімуму помилки лікарів.

— Наша системна терапія довела свою ефективність у лікуванні широкого спектра захворювань, у тому числі завдяки моніторингу процесу лікування на всіх його етапах, оперативному лабораторному контролю, — приєднується до розмови президент клініки Михайло Радуцький. — Маємо для цього найсучаснішу медичну техніку, зокрема ультразвуковий дисектор та високочастотний аргоноплазмовий лазер для видалення метастазів у печінці методом високочастотної інтерстиційної абляції, 32-зрізовий спіральний комп’ютерний томограф, який дає змогу проводити обстеження будь-якої анатомічної частини тіла, навіть серця, а також робити обстеження судинної системи організму. А завдяки магнітно-резонансному томографу наші фахівці проводять обстеження метаболізму та функцій не лише головного мозку, а й будь-якого іншого органа людини.

Ефективність використання цієї суперсучасної техніки забезпечує медичний персонал клініки — понад 600 висококваліфікованих фахівців з усіх галузей медицини. Це доктори й кандидати медичних наук, лікарі вищої категорії. Всі вони мають величезний досвід практичної роботи в багатьох вітчизняних та зарубіжних медичних клініках і центрах.

Ефективність використання надсучасної медтехніки забезпечує кваліфікований персонал. Фото автора

Продав квартиру — побудував мрію

А починав будувати клініку фельдшер Радуцький наприкінці 80-х років минулого століття. Працюючи після закінчення медучилища на одній з підстанцій швидкої допомоги в Києві, Михайло зрозумів, що систему надання медичних послуг населенню потрібно докорінно змінювати.

— Щоб створити клініку, — згадує Михайло Борисович, — довелося продати квартиру, машину та земельну ділянку в Кончі-Заспі… за 26 тисяч доларів. Сьогодні лише за останню можна було б отримати 15 мільйонів зелених. Але тоді в мене не було часу на роздуми. До речі, перший офіс клініки (а точніше — відділення швидкої допомоги, з якого розпочав свій приватний медичний бізнес) займав двокімнатну хрущовку. Тут ми надавали послуги з відправлення українців на лікування за кордон. Лікарів підшукав на підстанції швидкої допомоги №8, що на Борщагівці (всі шестеро фахівців і досі працюють у клініці та є золотим її фондом. — О.З.). Півроку знадобилося, щоб зібрати кошти на купівлю перших кількох професійних машин швидкої допомоги, яким було по 10 років.

Нині «Борис» має сучасний парк реанімобілів, реанімаційних мотоциклів, санітарну авіацію і займає дев’ятиповерхове приміщення на проспекті Бажана, 12. Тут розташовані його поліклініка та стаціонар на 60 ліжок.

— Лікування, діагностика, нагляд за хворими, — зауважує завідуючий стаціонарним відділенням Ігор Конівець, — у нас на 10% дорожчі, аніж, скажімо, в інших лікувальних закладах столиці. Але вони того варті й включають у себе всі витрати пацієнта. Сплативши офіційно в касу певну суму, користувач наших послуг більше ні про що не турбується: він буде не лише кваліфіковано пролікований, а й зможе калорійно пообідати (харчування на добу в стаціонарі коштує 100 гривень, меню пропонує широкий вибір страв), комфортно відпочити після процедур. Усі палати одномісні. З прейскурантом на послуги, які ми надаємо, можна ознайомитися на нашому офіційному сайті, розміщеному в Інтернеті.

Таким реанімобілям можуть позаздрити в будь-якій, навіть європейській столиці. Фото автора

Не беруть хабарів

Слухаючи Ігоря Васильовича, я згадав, як цього року лікував маму в одній з державних лікарень: про постійні грошові винагороди медикам і говорити не хочеться. А ось коли до палати заходив лікар і безапеляційно наказував хворому чи комусь із його родичів негайно принести 5–10 метрів бинтів, стільки-то упаковок різних препаратів, ставало гірко. Я спробував було раз зауважити лікарю, що цього переліку закуплених медичних препаратів вистачить на лікування палати пацієнтів, але мати зупинила: «Мовчи. До сусідки по палаті після того, як вона комусь із медиків зробила зауваження, навіть перестали підходити. Жінка була змушена виписатися».

— Можу на 100% гарантувати, що в нашій клініці такого немає, — ніби прочитав мої думки Михайло Радуцький. — «Борис» лікує настільки, наскільки це потрібно. І того, що суперечить раціональній медицині ХХІ століття, немає в нашій практиці. Щодо хабарів, то наш медичний та технічний персонал не зазіхне навіть на звичайну шоколадку. Лікаря, медсестру чи когось іншого з працівників клініки, які візьмуть її, одразу звільняють з роботи. «Борис» — єдина в Україні клініка, яка надає повний спектр медичних послуг (від швидкої допомоги і до стаціонару). Тому працювати в ній престижно, цікаво, вигідно.

Не дивно, що дедалі більше українців довіряють своє здоров’я саме фахівцям з «Бориса»: торік лише у стаціонарі клініки пролікувалося понад 4 тисячі пацієнтів. Нинішнього — вже близько 2,5 тисячі. Серед них було чимало й іноземців: громадян Росії, Білорусі, Іспанії, Англії.

Олександр ЗАБУЖЕНКО
для «Урядового кур’єра»