Повернувшись із Франції в Україну, Президент Петро Порошенко одразу поінформував громадськість через інтерв’ю, надане кільком вітчизняним телеканалам, про підсумки зустрічі з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, президентами Франції Франсуа Олландом та Росії Володимиром Путіним. Перемовини сформували для нас нові виклики та загрози. Лідери дійшли згоди в пункті, який стосується припинення вогню. Щоправда, старт режиму перемир’я можна буде констатувати після відведення військ та посилення функцій ОБСЄ.

«Це вже нові реалії, й ми до цього йшли довгі півтора року. Це важливе досягнення, коли не гинуть українці і коли не стріляють», — наголосив глава держави. Решту питань, незалежно від того, політичні вони, гуманітарні чи соціально-економічні, можна буде обговорювати лише тоді, коли розпочнеться реальне перемир’я.

Учасники «Нормандського формату» зробили реальний крок до врегулювання ситуації на Донбасі. Фото з сайту president.gov.ua

Спочатку Донбас, потім — Крим

«Ми починаємо вірити, що подальші кроки можливі, і вони повернуть Україні Донбас, — додав він. — Без виборів за українським законодавством, без політичного врегулювання, без виведення військ, без повернення українських ЗМІ, без повернення діяльності українських партій повернути український суверенітет на Донбас неможливо. Я рішуче як гарант Конституції боротимуся за кожний клаптик української землі. Спочатку Донбас, потім — Крим».

«Нормандська четвірка» не підписувала жодних документів. У Єлисейському палаці обговорювали переважно терміни й кроки з прискорення і посилення імплементації мінських угод. Точки дотику, на думку Президента, знайдено: результати надзвичайно переконливі. «Якщо будь-який пункт мінських домовленостей не виконується, то є відповідальність — санкції, їх посилення і продовження. Інших механізмів ми не маємо», — резюмував він.

Під час переговорів виникали й непорозуміння. Якісь пропозиції Україна категорично відхиляла. Зокрема, Петро Порошенко чітко наголосив, що не дозволить, аби тимчасових внутрішньо переміщених осіб було позбавлено права голосувати на наступних місцевих виборах на Донбасі. Категорично відхилено й питання про обмеження права участі українських політичних партій у місцевих виборах у регіоні. До речі, умовою проведення демократичного волевиявлення буде повноцінна діяльність засобів масової інформації. А Верховна Рада ще повинна внести необхідні зміни до законодавства з проведення виборів на Донбасі. Йдеться про діяльність політичних партій, ЗМІ, переміщених осіб, роботу виборчих комісій.

Петро Порошенко особливо наголосив, що Україна не змінила своєї позиції під час переговорів щодо надання амністії всім без винятку бойовикам і надання їм можливості брати участь у виборах. А ще знівельовано розмови про потребу вносити зміни до закону про особливий режим місцевого самоврядування і надання їм чинності до виборів.

«Українська делегація в Парижі спільно з партнерами України — Німеччиною і Францією — чітко наголосила, що жодних змін до мінських домовленостей не вноситиметься», — цитує слова Президента його прес-служба.

Спонсор тероризму вкотре шокував світ

Президент висунув пропозицію відвести не лише важку зброю, а й танки, міномети, артилерію калібром менш як 100 мм. Українській стороні вдалося забезпечити підписання відповідної угоди перед стартом Паризького саміту. На її виконання передбачено 41 день.

Окремо йшлося про кардинальну зміну можливостей ОБСЄ: збільшення штату місії, розширення територій, де відбуватиметься безперешкодний доступ для перевірок. Раніше представники ОБСЄ працювали лише в буферній зоні. Тепер моніторинг здійснюватимуть на всій окупованій території сходу, де члени місії матимуть мандат перевірки. Що стосується виведення іноземних військ з нашої землі, то це має відбутися негайно, без будь-якої прив’язки до виборів. Таку позицію, принаймні, чітко підтвердили глави Франції та Німеччини. Президент РФ Володимир Путін пообіцяв не сприяти проведенню «фейкових виборів» на Донбасі.

Головним підсумком участі української делегації у Генасамблеї ООН Петро Порошенко вважає створення світової коаліції на підтримку України. «Нам вдалося перетворити європейську єдність і солідарність з Україною, єдність країн «Великої сімки» на глобальну. Ми бачимо абсолютну чітку підтримку більшістю країн позиції України — неприйняття агресії на сході, анексії Криму, неприйняття поведінки на кшталт терористичної атаки проти літака MH17. Вважаю це безумовною перемогою України», — наголосив він.

У Нью-Йорку Президент тричі зустрічався з американським колегою Бараком Обамою. Під час останніх переговорів той повідомив про підписання розпорядження про передачу Україні нових зразків озброєння.

Глава держави також прокоментував заплановане на 15 жовтня голосування з обрання України непостійним членом Ради Безпеки ООН. Для цього слід заручитися підтримкою понад 120 країн-членів ООН. Він відзначив скоординовану позицію з країнами-партнерами у питанні про обмеження права вето для постійних членів Ради Безпеки ООН. Слова Петра Порошенка цитує УНІАН: «Ми чітко виклали свої аргументи, що це схоже на ліцензію на вбивство, коли ти можеш розпочинати воєнні дії без мандата Організації Об’єднаних Націй, розпочинати агресію, робити анексію на території суверенної незалежної країни, як Україна, і потім у Раді Безпеки ООН заблокувати розслідування, дії у відповідь, для чого і було створено Раду Безпеки ООН як механізм глобальної безпеки».

Про те, що втручання Росії у сирійський конфлікт змінило світ, Петро Порошенко говорив також. Це створює ризики регіонального характеру та істотно посилює глобальні ризики. «Де-факто Росія вкотре продовжила бути спонсором тероризму. Світ шокований, — наголосив глава держави. — Поведінка Російської Федерації лише посилює її світову ізоляцію. У країн — членів проукраїнської коаліції лише додалося аргументів щодо необхідності рішучих дій».

До слова, мінські домовленості слід виконати до кінця року. Наприкінці 2015-го Україна розраховує отримати й контроль над своїм кордоном. Процес його передачі має завершитися до ухвалення змін до Конституції в частині децентралізації.

Відведення танків розпочато

Учора стало відомо про початок відведення силами АТО танків Т-64, протитанкових гармат Д-48 і Д-44 калібру 85 міліметрів і мінометів 2Б-9 82-міліметрового калібру від лінії розмежування. Це відбулося в межах першого етапу відведення озброєння згідно з досягнутими у Парижі домовленостями.